Ugroza od korona-virusa ukazuje na prijeku potrebu uvođenja dopisnog i elektroničkog glasovanja

Pin It

Image result for electronic vote

Zadrži li se ovakav izborni sustav te se ne riješi medicinska ugroza od korona-virusa, Hrvatskoj najesen predstoji parlamentarna, odnosno ustavna kriza. U najmanju je ruku vrijeme da svi politički akteri te svi političari, od ultra lijevih do ultra desnih, razmotre, odnosno podupru ideju o uvođenju elektroničkog i dopisnog glasovanja na svim vrstama izbora te što prije krenu u njezinu realizaciju

Mediji nastavljaju širiti histeriju te stvarati psihozu lažnim vijestima i poluinformacijama, svako se malo javi neki znanstvenik koji ima svoju teoriju o korona-virusu, bitno drukčiju od sviju dosad iznesenih, no činjenica je da nitko u Hrvatskoj, pa ni u Europi i svijetu, nije u stanju dati decidiran odgovor o tomu kad će prestati medicinska ugroza, odnosno koliko će pandemija trajati.

Ovisno o njezinu trajanju, mogu se izrađivati projekcije o šteti po gospodarstvo, ekonomiju, obrtništvo, turizam i poduzetništvo.

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj bi se trebali održati u studenome ove godine. Lothar Wieler, direktor njemačkog epidemiološkog instituta Robert Koch, kazao je u utorak da ne isključuje mogućnost da pandemija koronavirusa potraje i do dvije godine, a u ekstremnom slučaju bi isto tako dugo mogle potrajati i mjere za građane.

Neovisno o tomu koliko pandemija potraje, bude li virus uništen pod mediteranskim hrvatskim suncem ili poživi dok se ne iznađe neko cjepivo, hrvatski političari bi se morali ozbiljno zapitati što će se dogoditi budu li restriktivne mjere, koje će s vremenom postajati sve restriktivnije, kao primjerice u Italiji, potrajale do kraja godine, odnosno kako će Hrvatska u ovakvim uvjetima održati parlamentarne izbore?

Zadrži li se ovakav izborni sustav te se ne riješi medicinska ugroza od korona-virusa, Hrvatskoj najesen predstoji parlamentarna, odnosno ustavna kriza.

U najmanju je ruku vrijeme da svi politički akteri te svi političari, od ultra lijevih do ultra desnih, razmotre, odnosno podupru ideju o uvođenju elektroničkog i dopisnog glasovanja na svim vrstama izbora te što prije krenu u njezinu realizaciju.

Sigurnosno razmatrajući, državni bi se vrh morao pripremiti za najgori scenarij i to u svim društvenim segmentima, od kojih su najvažniji predstojeći parlamentarni izbori, jer bez parlamenta, podredno tomu i vlade, Republika Hrvatska ne može funkcionirati u izvanrednim uvjetima.

Vremena ima još praktički osam mjeseci i to je dovoljno ako se krene sad. No, ako se nastavi drž'-nedaj taktikom, čekajući što će se dogoditi te hoćemo li dobiti nekakav mig izvana za daljnje djelovanje, crno nam se piše. Bolje spriječiti nego liječiti, glasi stara narodna, a pogotovo ako lijeka nema.

Mila Marušić/HRsvijet