Žrtvuje li Švedska starije od 70 godina? Zabilježen veliki porast broja mrtvih

Pin It

DRAGOVOLJAC - Švedski liberalni pristup epidemiji pokazao se pogrešnim

Švedsku je virus najteže pogodio među zemljama u okruženju, jer imaju dvostruko više teško oboljelih nego tri susjedne zemlje zajedno, a i gotovo dvostruko više mrtvih

Švedska ima novo najveće povećanje broja mrtvih, čak 114 osoba, nakon što su i u ponedjeljak imali najveći porast od 76 mrtvih u 24 sata, tako da sada imaju 591 smrtni slučaj od koronavirusa, te su sa 59 žrtava na milijun stanovnika osma zemlja na svijetu ne računajući male europske državice s kojima su neusporedivi. I broj teških oboljenja narastao je na 640, a više je u samo deset zemalja.

Nastavi li se takav trend i narednih dana vjerojatno će na samoinicijativu samih građana, ako ne kroz državnu stegu, i Švedska odustati od liberalnog suživota s virusom, koji je u nekim drugim zemljama neprimjenjiv, a osobito na jugu Europe, kako zbog toga što standard kod potonjih ne omogućuje samoizolaciju starijeg pučanstva, a i zdravlje nacije je primjerice u Hrvatskoj u znatno lošijem stanju pa bi stoga kod nas puno opasnije bilo slobodno izlaganje virusu, čak i da imamo na raspolaganju respiratora i intenzivnih jedinica i kadrova koliko ih ima Švedska.

Možda je švedski pristup dosad bio vođen i podacima o dobnoj strukturi umrlih, jer od 591 smrtnog slučaja, najviše ih je, 237 u 80-ima, odnosno 518 ih je imalo 70 i više godina, 41 osoba u 60-ima, 26 u 50-ima, dvije u 40-ima, jedna u 30-ima i tri su umrle osobe bile u dobi od 20 do 29 godina. Među zaraženima najviše ih je u pedesetima, oko 1400, dok ih je pola od ukupno potvrđenih 7693 zaražene osobe u dobi iznad 60 godina, odnosno oko 2800 iznad 70 godina. Sudeći po tomu ispada kao da je Švedska odlučila žrtvovati svoje starije stanovništvo.

Premda podaci Eurostata pokazuju da su Šveđani jedna od najzdravijih nacija u EU, žene su dobrog zdravlja 72 godine života, a muškarci 73,7 godina. Hrvatski muškarci zdravo žive 56,5, a žene 58,5 godina. I zbog toga bi suočavanje Hrvatske sa švedskim liberalnim pristupom bilo daleko tragičnije. Premda je 114 mrtvih u jednom danu prilično zabrinjavajući podatak, imajući u vidu postojeću strukturu zaraženih, te broj teških oboljenja od covida-19.

Švedsku je virus najteže pogodio među zemljama u okruženju, jer imaju dvostruko više teško oboljelih nego tri susjedne zemlje zajedno, a i gotovo dvostruko više mrtvih. Norveška dosad ima 83 smrtna slučaja (83 teško oboljela), Finska 34 (81 teško oboljeli) i Danska 203 (127 teško oboljelih).

Marinko Jurasić/VL