Domovinski pokret obilježio je molitvom i prigodnim umjetničkim mementom Dan sjećanja na žrtve Bleiburga

Pin It

Domovinski pokret obilježio je molitvom i prigodnim umjetničkim mementom Dan sjećanja na žrtve Bleiburga kod Spomenika hrvatskim žrtvama na Bleiburgu i Križnim putevima na zagrebačkom Mirogoju.

Izaslanstvu Domovinskog pokreta pridružili su se i koalicijski partneri iz Hrvatskih suverenista i Bloka za Hrvatsku.

Našli smo se ovdje danas da komemoriramo i odamo počast svim žrtvama koje su u poraću Drugog svjetskog rata izgubile svoje živote, jer su bez suda i bez presude jednostavno hladnokrvno ubijeni i za to nitko nikada nije odgovarao. Našli smo se ovdje danas da odamo počast njihovim dušama i da se pomolimo za njih. Mogu samo reći ono što je rekao kardinal Franjo Kuharić 1994. kad je ovaj spomenik podignut. Mi vjerujemo u ljubav, vjerujemo u praštanje i vjerujemo u pobjedu nad svakim zlom i nad svakom nepravdom.

Autorskim umjetničkim mementom na tadašnje biblijske razmjere patnje, nepravde i muke, pogubljenja bez suda i krivnje počast stradalnicima odali su podupiratelji Domovinskog pokreta akademski slikar Branimir Čilić uz ikonografiju iz ciklusa „Život u križu“, pjesnik dr. Antun Kljenak uz nekoliko prigodnih elegičnih pjesama nadahnutih hrvatskom žrtvom, te pjesnik Petar Ujević koji je oteo zaboravu riječi iz propovijedi uzoritog kardinala Franje Kuharića izrečene o žrtvama Bleiburga i hrvatskim „križnim putovima“. Hvala im na tome.

Miroslav Škoro