Hoćemo li svi plaćati za Obersnelovu petokraku i 'Galeb'?

Pin It

Obersnel zatražio beskamatni zajam od države, rebalansom proračuna će možda biti smanjene plaće gradskim djelatnicima

Riječki gradonačelnik ocijenio je da je pred nama izazovno vrijeme u kojem će se pokušati zaliječiti rane i ožiljci. Jedan od mogućih oblika pomoći je i zajam od države. Grad Rijeka je podnio zahtjev Ministarstvu financija.

Gradonačelnik Vojko Obersnel održao je konferenciju za novinare u Gradskoj vijećnici kako bi se ispoštovale mjere o socijalnoj distanci na kojoj se osvrnuo na financijski aspekt korona krize, zbog kojega je proračun u travnju ove godine ostao bez oko 30 milijuna kuna.

U odnosu na travanj 2019. godine, riječ je o padu prihoda za više od 36 posto. “Za očekivati je da će tako biti i u svibnju ove godine, a nadam se da će u lipnju biti nešto bolja situacija”, rekao je. “Zbog toga pripremamo rebalans proračuna koji bi trebao biti gotov u srpnju ove godine. Rashode ćemo uskladiti sa smanjenim prihodima, a to znači da će se neke stvari zaustaviti, a neke odgoditi za bolja vremena.” Galeb, izgleda, nije među stvarima koje će se zaustaviti niti odgoditi za bolja vremena.

Na pitanje hoće li se smanjivati plaće zaposlenicima gradske uprave, Obersnel je odgovorio da u ovom trenutku neće, ali da nije izvjesno da se takav potez neće povući, što će se odlučiti tijekom izrade rebalansa proračuna. On je dodao da su pogođene i poslovne bilance gradskih poduzeća.

Problem likvidnosti pokušavamo riješiti uz angažman poslovnih banaka i za sada smo u tome uspjeli. Čistoća je ostala bez 2,5 milijuna kuna, a i u ostalim gradskim poduzećima su prihodi manji, kazao je Obersnel.

Riječki gradonačelnik ocijenio je da je pred nama izazovno vrijeme u kojem će se pokušati zaliječiti rane i ožiljci. Jedan od mogućih oblika pomoći je i zajam od države. Grad Rijeka je podnio zahtjev Ministarstvu financija.

– Ministarstvo financija će odrediti koji je to iznos koji se odnosi isključivo na izgubljene prihode od poreza na dohodak. To znači da ćemo dobiti dio izgubljenih sredstava, ali ne sve jer je dio ljudi ostao bez posla, a neki su svedeni na minimalac pa ne plaćaju porez na dohodak, zaključio je Obersnel

Neki Riječane ne vole, ali dolaze u Rijeku kad im treba

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je unatoč pandemiji i državni i gradski sustav funkcionirao, te je rezultat dobro epidemiološko stanje u Rijeci i u Hrvatskoj.

– Ali gospodarski udar je težak jer su svi pretrpjeli velike štete. Život se još nije vratio u normalu pa tako ni tijek novca. Posljedice ćemo osjećati duže vrijeme. Naučili smo i neke nove stvari – ova situacija je pokazala da postoji velika solidarnost među ljudima, a što su pokazali brojni volonteri.

Kada je riječ o propusnicama, Gradski stožer je zaprimio oko 26.000 zahtjeva, a izdano je oko 20.000 propusnica. Uglavnom je riječ o ljudima iz riječkoga prstena koji su ih trebali zbog posla ili obiteljskih razloga.

No, dogodilo se nešto što nije lijepo.

Naučili smo da neki ne vole da građani Rijeke dolaze u njihove općine i gradove jer nisu htjeli biti dio onih lokalnih samouprava koje su se složile da se na području riječkoga prstena zatraži ukidanje propusnica.

Bili su protiv toga da Riječani dolaze do njih, a oni su uredno dolazili u Rijeku. Neka im to bude na dušu, poručio je Obersnel.

Unatoč krizi zbog korona virusa nije sve stalo, kaže Obersnel, pri kraju je uređenje trga ispred HNK Ivana pl. Zajca, uređuje se područje bivšega “Benčića”, a do kraja lipnja trebala bi biti gotova i rekonstrukcija Krešimirove ulice.

– Radovi u Benčiću su nešto usporeni. Muzej grada, odnosno Palača šećerane u građevinskom dijelu je gotova, kao i Dječja kuća, ali čeka se oprema iz inozemstva”. Galeba, koji ide u paketu s Palačom šećerane što se tiče financiranja, nije spomenuo.

priznajem.hr