Umjesto da ih nagrade, lječnicima smanjili plaće

Pin It

Njemački liječnici detaljno objasnili zašto je smrtnost u zoj ...

Travanjska plaća u nekoliko hrvatskih bolnica stigla je smanjena. I to za značajne iznose. Za mnoge od onih na prvoj liniji obrane - ovaj pucanj poziv je u pomoć. Naime, travanjska plaća u nekoliko bolnica stigla je smanjena. I to za značajne iznose. Dogodilo se upravo ono što je ministar zdravstva obećavao da se neće dogoditi. 

Neugodno iznenađenje za dio liječnika KBC-a Zagreb. Za travanj su im stigle manje plaće. Ovoj anesteziologinji nisu obračunata dva dana, koja su joj trebala biti plaćena. Drugim kolegama je, kaže, još gore.

''Ako je pet tisuća kuna koliko su kolege otprilike manje dobili za osam neplaćenih dana bez obzira kakvi su to dani, redovni ili nešto drugo računajte da je to u slučaju mene gdje je to dva dana oko 1000, 1200 kuna'', kaže anesteziologinja u KBC-u Zagreb Yvonne Lončarić. 

Liječnici se žale

O svemu je obavijestila Upravu bolnice. Traži da joj se plate svi dani kada je bila raspoređena da ostane kod kuće u pričuvi, jer na to ima pravo po zakonu.

''Opravdani izostanak koji je sada aktualan u Covid krizi je nešto na što se ja osobno nisam rasporedila, ja bih bila najsretnija da sam radila u svojoj bolnici, nego je to bilo napravljeno zato da se smanji izloženost zarazi'', poručuje Lončarić.

Iz najveće hrvatske bolnice odgovaraju kako su se tijekom travnja zbog epidemije korona virusa radili samo hitni i neodgodivi slučajevi pa se i broj prekovremenih smanjio. Kažu da će pogreške ispraviti, ako ih je bilo.

''Određen broj radnika žalio se na obračun plaće te se vrše naknadne provjere i ukoliko se utvrdi da je došlo do bilo kakvih pogrešaka, iste će se u najkraćem roku ispraviti i izvršiti korekcija plaće.''

I Hrvatskoj liječničkoj komori žalili su se liječnici s nekoliko Klinika KBC-a Zagreb. Očekuju da se pogreška ispravi. 

''To ne samo da je neprimjereno i izravno u suprotnosti s obvezujućom uputom Ministarstva zdravstva od 2.travnja, nego se i smanjuje plaća liječnicima koji su bili na prvoj crti obrane protiv COVID epidemije, a istovremeno se od njih očekuje povećani angažman zbog nagomilanih lista čekanja'', jasno će predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić. 

Isti problem se pojavio i u još nekoliko bolnica. Ministar zdravstva u subotu je bez komentara. No, prošli mjesec, kada se isti problem pojavio s isplatama plaća za ožujak, govorio je da se prekovremeni rad mora platiti.

''Pacijentima poručujem da bez obzira da li oni meni pljeskali, mojim kolegama ili ne, barem ja osobno u svoje ime ću dati i poginut za njih, dakle, meni njihova hvala ne treba. A državi da biste imali svoje pozicije trebate i nas. Sve liječnike koji su napustili ovu zemlju otjerala je ova država sa svojom organizacijom posla, nepoštivanjem liječnika'', jasno će Lončarić.

U vrijeme korona krize liječnici su se pokazali potrebnijima nego ikad. Minimum koji očekuju je da ih se pošteno plati, piše RTL.

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata za RTL

O ovoj temi u RTL-u Danas, reporterka RTL-a Matea Damjanović razgovarala je s predsjednicom Hrvatskog liječničkog sindikata Renatom Čulinović-Čaić.

"Imamo pritužbe iz gotovo pola bolnica u Hrvatskoj. Radi se o tome da se kolegicama i kolegama koji su podijeljeni u dva tima i onima koji su bili u pričuvi nisu pripisivani sati da su u pričuvi ili ih se slalo na godišnje odmore", kazala je Čulinović-Čaić.

Na pitanje što planiraju poduzeti, odgovorila je:

"Ja sam nažalost gospodinu Berošu odmah pisala dopis i njegovim službama na koji nisam dobila odgovor. Problemi se gomilaju i postoje. Konkretne poteze u smislu sudskih procesa ne planiramo trenutno. Akcija 'Hoću raditi' zakonito je pozvala liječnike da rade maksimalno 48 sati tjedno, pa ćemo onda pitati vladajuće kako planiraju nadoknaditi to", istaknula je.

Pregovori s Vladom su pred sindikatima, hoće li pristati na prijedloge vladajućih?

"U vrijeme dok liječnici obolijevaju 10 i pol puta više nego ostala populacija, a da napomene - da tako svi obolijevaju imali bi preko 20 tisuća oboljelih, apsolutno ne dolazi u obzir da mi pristanemo na prijedloge. Uskrate smo osjetili i odradili u trećem, četvrtom i petom mjesecu", kazala je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić.

direktno.hr