Sedam država blokira Srbiju na putu u EU ali mi nismo među njima

Pin It

Prvi put neće otvoriti nijedno pregovaračko poglavlje

Iako se očekivalo da će Srbija prije ljetne stanke otvoriti pregovaračko poglavlje 2 koje se odnosi na slobodu kretanja radnika, o tome nije postignut neophodni konsenzus zemalja članica Europske unije.

Nizozemska, Belgija, Danska, Švedska, Finska, Njemačka i Bugarska nisu dale zeleno svjetlo za otvaranje poglavlja 2 pozivajući se na nedostatke i kašnjenja u reformama vladavine prava i nedavni izvještaj Europske komisije, javlja RTS.

Ta odluka znači da Srbija prvi put od početka pregovora o članstvu neće otvoriti nijedno pregovaračko poglavlje tijekom jednog šestomjesečnog predsjedavanja EU.

Diplomatski izvori navode da je Srbija tijekom debate imala snažnu podršku Francuske, usprkos tome što se Pariz u prethodnom periodu pozicionirao kao jedan od glavnih kočničara širenja EU na Balkan.

Francuska se založila za snažnije političko vođenje procesa i upozorila da bi odluka da se ne otvori nijedno poglavlja poslala lošu poruku regiji i mogla imati posljedice na dijalog Beograda i Prištine.

U dosadašnjem tijeku pregovora koji su započeli u siječnju 2014. godine, Srbija je otvorila 18 poglavlja od ukupno 35.

Prošle godine otvorena su dva poglavlja, posljednji put u prosincu 2019. godine poglavlje 4 o slobodnom kretanju kapitala.

7dnevno