Mladen Pavković: A što je s nevinim žrtvama nakon 1945.?

Pin It

Huda jama - strogo čuvana tajna': pletenice svjedoče - komunisti ...

Nakon što se krenulo odavati počast hrvatskim i srpskim žrtvama iz Domovinskog rata, nameće se pitanje: a što ćemo sa nevinim žrtvama nakon završetka Drugog svjetskog rata?

Nedavno je objavljeno da su iz jame Jazovke izvučeni posmrtni ostaci 814 žrtava masovnog ubojstva partizana, odnosno ratnih pobjednika.

U Maceljskoj šumi, koja je puna masovnih grobnica, uoči izbora, počelo se kopati. I tamo su pronađene brojne žrtve, a još je stotinjak jama na čekanju.

Hrvatska je preplavljena masovnim grobnicama.

Je li to znači da će hrvatski i srpski političari od sada obilaziti i mjesta stradanja Hrvata i Srba nakon 1945.?

U nekadašnji ustaški logor Jasenovac „svi“ se dolaze  pokloniti.

Ako već nosimo vijence i palimo svijeće za stradale Hrvate i Srbe u Domovinskome ratu – mogu li se i hoće li se to isto uraditi i za žrtve, poglavito nakon Drugog svjetskog rata, bez obzira jesu li bile na strani partizana ili ustaškog režima?

Stječe se dojam da se Hrvati sve više „udaljuju“ od hrvatskih žrtava nakon Drugog svjetskog rata. Nije dovoljno, kao u Jazovki, samo iskopati žrtve i nakon toga ih doslovce – zaboraviti.

Žrtva je žrtva, osobito ako je riječ o onima koji su ubijeni bez suda i suđenja, kao što su to radili Titovi partizani.

Traži se da se kazne oni koji su činili zločine u Domovinskome ratu.

A što je sa onima koji su činili zločine nakon Drugog svjetskog rata, gotovo sve do početka devedesetih godina prošlog stoljeća?

Predstavnici Srba, poput notornog Pupovca, sada imaju prigodu da nam javno kažu: što se primjerice dogodilo s dr. Ivanom Šreterom? 

S obzirom da svaki zločin ima svoga zločinca, onda krenimo od završetka Drugog svjetskog rata, pa ćemo stići i do Domovinskog.

Mladen Pavković