Njemačka policija nastavlja istrage o ubojstvima hrvatskih političkih emigranata

Pin It

Pandemija korona virusom utjecala je i na tempo istraga njemačke policije o ubojstvima hrvatskih političkih emigranata. Međutim, kako se može doznati iz Münchena, u međuvremenu su intenzivirane istrage o likvidacijama Joze Miloša 19. travnja 1979. kod Kölna i Nikole Miličevića 13. siječnja 1980. u Frankfurtu.

Miloš je, prema saznanjima njemačke policije, likvidiran nakon što ga je bivši politički emigrant Tomislav Mičić osumnjičio kao ubojicu Brune Bušića. Mičić je već bio pod istragom da je inicirao Miloševo ubojstvo, ali je ona obustavljena zbog nedostatka dokaza.

Prema najnovijim podacima, neposredni Milošev ubojica je preminuo prije dvije godine, ali je iza sebe ostavio video svjedočanstvo u kojem je opisao i Mičićevu ulogu u Miloševom ubojstvu. Na taj potez navodno se odlučio neposredno prije smrti nakon što se uvjerio da su Mičićeva sumnjičenja protiv Miloša najobičnija izmišljotina, možda čak smišljena da se zametne trag istrage za stvarnim Bušićevim ubojicama. Njemačka policija sada naveliko traga za tom video snimkom.

Također, protiv Mičića je svojedobno vođena i istraga zbog sumnje da je sudjelovao u ubojstvu Nikole Miličevića. Kao neposrednog počinitelja neki su emigrantski krugovi optuživali Mičićeva prijatelja srpskog kriminalca i suradnika Udbe Ljubu Magaša Zemunca. Osnove za sumnju protiv Mičića detaljno su opisane u spisu njemačke policije, čiji se faksimili s prijevodom na hrvatski jezik nalaze u privitku.

Reaktualizirajući istragu protiv Mičića u spis njemačke policije dospio je i fotoelaborat o eksplozivnim minama koje su svojedobno kod njega pronađene, a za koje je njemačka policija sumnjala da ih je trebalo podmetnuti na plaže u Hrvatskoj gdje su u najvećem broju ljetovali njemački turisti (vidi attachment!). Prema Mičiću, cilj tih akcija je bio odvratiti Nijemce od ljetovanja u tadašnjoj Jugoslaviji, a njemačka policija sumnja da je Mičić - po nalogu jugoslavenskih tajnih službi – zapravo takvim terorističkim akcijama namjeravao dugotrajno kompromitirati hrvatsku političku emigraciju. Mičić je tada relativno dobro prošao pred njemačkim sudom – dobio je samo tri godina zatvora (vidi attachment!).

Usput su te istrage otkrile da je Mičić, dok se vodio kao zaposlenik hrvatskog Ministarstva obrane i primao plaču kao pukovnik HV-a, bio prijavljen kao nezaposlen na njemačkom zavodu za zapošljavanja i primao naknadu za nezaposlene, čime je oštetio njemačku državu za nekoliko desetaka tisuća eura (vidi attachment!).

Tomislav Mičić je već angažirao odvjetnika Antu Nobila da ga zastupa u raznim postupcima, pa se može pretpostaviti da će ga kad za to dođe vrijeme opunomoćiti i za obranu pred njemačkom pravosudnim tijelima. Trenutno su Mičić i Nobilo zaokupljeni prikupljanjem informacija koje bi trebale poslužiti za pripremu zahtjeva za pomilovanje Josipa Perkovića koji se nalazi na izdržavanju kazne doživotne robije u zatvoru u Glini.

Bože Vukušić / Facebook/HRsvijet