Penava na obljetnici 204. brigade: ‘Nedavno je dio Vlade na groblju šajkača odao počast onima koji su ubijali ljude kojima mi sada odajemo počast’

Pin It

U kontekstu današnjeg vremena, svi se moramo zapitati koliko smo na tragu 204. brigade i njezinih pripadnika, pogotovo kada se prisjetimo da je neki dan dio Vlade RH na groblju šajkača odavao počast onima koji su ubijali ljude kojima mi danas odajemo počast.

Odavanjem počasti i polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata obilježena je 29. obljetnica ustrojstva legendarne 204. vukovarske brigade.

Vijence su položila brojna izaslanstva, među kojima zapovjedništvo 204. vukovarske brigade, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske general Željko Živanović, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Marijana Balić te izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić kao i izaslanstvo Grada Vukovara te izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije i brojna druga. Nakon polaganja vijenaca molitvu je predvodio fra Josip Poleto, gvardijan Franjevačkog samostana u župi sv. Filipa i Jakova koji je zatim predvodio i misu za sve poginule i nestale hrvatske branitelje u obrani grada Vukovara.

Ovom je prigodom gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava istaknuo je kako je doprinos 204. brigade ne samo za obranu Vukovara nego i cijele Hrvatske ogroman.

„O herojskim djelima ove brigade napisane su stotine knjiga, no nažalost, iako je bilo dovoljno materijala, snimljeno je premalo kvalitetnih filmova. Iz godine u godinu živućih je pripadnika 204. brigade sve manje, a mi smo se i ove godine okupili kako bismo se prisjetili njihove žrtve. U kontekstu današnjeg vremena, svi se moramo zapitati koliko smo na tragu 204. brigade i njezinih pripadnika, pogotovo kada se prisjetimo da je neki dan dio Vlade RH na groblju šajkača odavao počast onima koji su ubijali ljude kojima mi danas odajemo počast. S druge strane, dio Vlade RH je danas s nama i odaje počast onima kojima je zaista treba odati,“ rekao je gradonačelnik Penava poručujući kako je takva situacija dana svima nama na razmišljanje i savjest.

Izvor: narod.hr