Stipo Mlinarić: Duga mračna noć

Pin It

Grad heroj 30 godina, Ovčara: U logoru su razulareni i pijani, uniformirani  pripadnici JNA i četničkih skupina, ali i srpski gradonačelnik Vukovara S.  Dokmanović osobno, premlaćivali zatočenike | Hrvatska danas

Večerašnja noć drugačija je od drugih. Plamen svijeće priča priču o večeri koja nije trebala doći. Svake godine te večeri pustim suzu. Onu iskrenu i gorku. Te večeri i anđeli su plakali jer krvnici u crno zaviše još 262 majke. Te večeri mnogi domovi ostali su prazni, djeca su ostala bez očeva i majki.

Studena vukovarska noć koju su parali krici nevinih žrtava. Ranjeni vukovarski heroji cijelu noć brutalno su premlaćivani u hangaru na Ovčari. Ranjeni i nevini trpjeli su završni čin krvavog pira agresora koji je ušao u Vukovar. Jama na Grabovu bila je njihova posljednja postaja herojskog života.

Te večeri među 262 ranjenika bio je i moj brat Mile. Moj jedini brat. Moj heroj. Te večeri započelo je i moje logorovanje u Srbiji, dok sam ja bio zatvoren u štali Stajićevo mislima sam bio s tobom. Mislio sam na tebe brate, nadao sam se da si već na putu prema Zagrebu i da ćeš uskoro biti doma sa svojom malom Doris koja je tada bila stara tek nekoliko mjeseci. Nadao sam se da ćeš zagrliti majku i oca te da ćete svi zajedno iščekivati dan kada ćete mene dočekati da se i ja izvučem iz pakla logora. Brate, misli su mi bile s tobom, vjerovao sam da je život pred nama, da ćemo opet voziti motore i da ćemo zajedno ići kroz život. Ali krvnik je imao drugačiji plan. Oduzeli su brata bratu, sina majci i zavili nas u crno.

Brate žao mi je. Žao mi je što te nisam uspio zaštiti. Dao bi sve na ovome svijetu da te barem još jednom vidim i da te zagrlim. Vjerujem i nadam se da ćemo u vječnosti nadoknaditi sve vrijeme koje nam je krvnik nasilno oduzeo. Znaj dragi moj brate da je te večeri na Ovčari umro i dio mene. I dio moga srca je otkinut kada su tebe ubili. Volim te brate. Neću te nikada zaboraviti i dok sam živ govorit ću o tvojoj muci i o muci tvojih patnika.