Trećina liječnika je pred mirovnom – tko će nas liječiti?

Pin It

Alleged custodial death of man triggers row in Vijayawada, cops claim he  killed self | The News Minute

Liječnici primarne zdravstvene zaštite brinu za oko 80 posto zdravstvenih potreba Hrvatske, a tri ih je puna manje od bolničkih liječnika. Trećina liječnika obiteljske medicine ime više od 60 godine, a neki od njih i više od 70. Iako bi već sutra mogli otići u mirovinu, većina se pita tko bi ih tada liječio s obzirom da u Hrvatskoj kronično nedostaje liječnika primarne zdravstvene zaštite.

Posebno brine što novih specijalizanata, mladih snaga koje bi zamijenile obiteljske liječnike gotovo pa nema.

Osim obiteljskih liječnika, nedostaje i ginekologa, kao i drugih specijalista te su neka mjesta ostala bez njih.

‘Ovo je vapaj umiruće obiteljske medicine’

“Imamo kolegu od 77 godina koji radi dvije ambulante – tri puta tjedno radi u jednoj i dva puta tjedno u drugoj. Ako je kolega sa 77 godina još u snazi i u volji da to radi onda ja ne smijem ništa reći jer ja sam onda u odnosu na njega pionirka sa svojih 66 “, kazala je za RTL Potragu obiteljska liječnica Željka Perić iz malog slavonskog sela Zdenci u Virovitičko-podravskoj županiji.

“Ako bih ih ostavila, ja to jednostavno nemam srca. Tu sam”, kazala je Perić govoreći o mogućnosti da ode u mirovinu. “Ovo je vapaj umiruće obiteljske medicine. Mi govorimo da je pacijent u središtu sustava. To je floskula. Nije pacijent ni u kakvom središtu sustava jer nam je sustav pred raspadom”, dodala je.

Parafrazirala bih onu poznatu: ‘I pitat će se raja gdje su ljekari, a ljekara biti neće’. I to nam je sve izglednije, nažalost”, poručila je Perić.

Više o tome što se sve pod hitno mora mijenjati ako se ne želimo dovesti u situaciju da nas uskoro nema tko liječiti pogledajte u prilogu RTL Potrage.

priznajem.hr