Uhićenja u Zadru - po zakonu kojeg je potpisao Jakov Blažević, još dok je Tito bio živ

Pin It

Dvojica komentatora s Facebooka za vrijeđanje premijera Andreja Plenkovića prijavljeni su na osnovu Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Da je u pitanju zakon s početka 1990-tih svima je poznato, a pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter sada je ponovno upozorila da je u pitanju zastarjeli propis, piše Telegram.hr.

Telegram je doznao da je famozni Čanak 17. prema kojem je postupala zadarska policija štiteći dignitet premijera Plenkovića napisan i puno prije 1990. kada je prvi put Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira objavljen u digitalnim Narodnim novinama RH. Datira iz 1977. godine.

Ukaz o zakonu s potpisom Jakova Blaževića

Te 1977. godine donijet je Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira. Početkom listopada objavljen je u ondašnjim Narodnim novinama. Uvidom u izdanje tih Narodnih novina vidjeli smo Ukaz o proglašenju Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koji je objavljen na temelju Članka 389. Ustava Socijalističke Republike Hrvatske. Potpisao ga je ondašnji predsjednik Predsjedništva SR Hrvatske Jakov Blažević.

Riječ je o političaru koji je prije 2. svjetskog rata završio pravni fakultet, a već kao 16-godišnjak priključio se Komunističkoj partiji. Bio je jedan od organizatora partizanskog pokreta, dok nakon rata postaje glavni javni tužitelj Narodne republike Hrvatske. Poznat je i po tome što je osobno zastupao optužbu u političkom procesu protiv Alojzija Stepinca.

Inače, sam Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira donio je Sabor Socijalističke Republike Hrvatske na sjednici Društveno-političkog vijeća 28. rujna 1977. godine. U ono vrijeme predsjednik Sabora bio je poznati ekonomist dr. Ivo Perišin, dok je predsjednik Društveno-političkog vijeća bio Dragutin Rafaj.

Što je tada pisalo u zakonu, a što sada?

Sadržaj zakonskog članka potpuno je identičan bio te 1977., kao i u sada vrijedećem Zakonu. U prvoj verziji radilo se o Članku 14. koji je glasio: ‘Tko omalovažava ili vrijeđa državne organe odnosno službene osobe prilikom vršenja ili u vezi s vršenjem službe ili njihova zakonita naređenja, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom do 2.000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana’.

Sada je to samo drugi broj članka, jer je promijenjena numeracija. Tako se sada radi o Članku 17. koji propisuje da će onaj ‘tko omalovažava ili vrijeđa državne organe odnosno službene osobe prilikom vršenja ili u vezi s vršenjem službe ili njihova zakonita naređenja, biti kažnjen za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana’.

priznajem.hr