Hebrang: Tuđman je stvorio dobru državu, ali tek što je sklopio oči, naš narod izabrao je Mesića koji ga je išao rušiti '94. usred rata

Pin It

Nakon njegovog odlaska s ovog svijeta narod koji je poveo, koji ga je birao i prihvatio totalno se preokrenuo. Normalna situacija bila bi da smo poslije Tuđmana očekivali nastavak njegove politike, da će pobjeđivati njegovi suradnici koji znaju što je Tuđmanova politika, koji su bili branitelji, dragovoljci. Tek što je Tuđman sklopio oči, naš narod izabrao je Stipu Mesića 

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) u srijedu je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu organizirala svečanu tribinu posvećenu 100. obljetnici rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Među sudionicima tribine je i Tuđmanov bliski suradnik Andrija Hebrang, koji je za portal Direktno progovorio o prvom predsjedniku, kojeg je u uvodu nazvao "najvećim hrvatskim sinom".

"Što za Hrvate znači Franjo Tuđman? Nažalost, rijetko se toga sjetimo. U današnjoj javnosti i današnjoj politici potisnut je u stranu zato što ono s čime je osvojio Hrvatsku današnji političari nemaju i ne razumiju. To je suverenizam, borba za interese svog naroda i države, i hrabrost u ostvarenju ciljeva", počeo je Hebrang.

Dodao je da je oblejtnica Tuđmanova rođenja za hrvatski narod kao "betlehemsko svjetlo". 

"Odjednom se ukazuje da čovjek koji je u svojim zrelim godinama pokazao put Hrvatima kuda treba ići. Od tisuću naroda u svijetu samo 200 njih ima svoju državu, Tuđman je nas iz te velike većine doveo u privilegiranu manjinu".

Rekao je i da imamo državu koja je onakva kakvi su državnici koje biramo. 

"Nažalost, zadnja u Europskoj uniji po kupovnoj moći, prva ili druga po iseljavanju, ali to je odraz nas. Tuđman je stvorio dobru državu i dao joj je sve prerogative suverene, ponosne i dostojanstvene države. U njegovom mandatu dobili smo krvavi rat protiv velikosrpskog agresora i političku borbu protiv ostatka svijeta koji nije želio raspad Jugoslavije i neovisnu Hrvatsku. U njegovom mandatu nismo se zadužili, nismo nijednu tvrtku prodali u većinsko vlasništvo strancima", nastavio je naš sugovornik. 

Međutim, što se dogodilo?

"Nakon njegovog odlaska s ovog svijeta narod koji je poveo, koji ga je birao i prihvatio totalno se preokrenuo. Normalna situacija bila bi da smo poslije Tuđmana očekivali nastavak njegove politike, da će pobjeđivati njegovi suradnici koji znaju što je Tuđmanova politika, koji su bili branitelji, dragovoljci. Tek što je Tuđman sklopio oči, naš narod izabrao je Stipu Mesića koji je '94. išao rušiti Tuđmana usred rata i Račana koji je izašao iz sabornice kad smo glasali o odcjepljenju od Jugoslavije, koji se između dva kruga demokratskih izbora nije suprotstavio izručenju oružja u Beograd, pa Josipovića, pa Milanovića, da ne nabrajam... Tragedija Hrvatske je da je potpuno napustila Tuđmanovu politiku", naglasio je Hebrang za Direktno. 

direktno.hr