Jurčević: Vučić je diktator, a u Hrvatskoj se vlast i dalje klanja 'petokraki'

Pin It

Vidjeli smo da se svi klanjaju zvijezdi petokraki, od predsjednika republike Zorana Milanovića pa sve do premijera Andreja Plenkovića.  Dakle, dogodila se ta perverzna 'obrnuta lustracija'. Umjesto da se 'očistimo od grijeha' jugokomunizma i da dekomuniziramo hrvatsko društvo, mi provodimo obrnutu 'perverznu lustraciju' gdje čistimo sve što je demokratsko i hrvatsko

Hrvatski povjesničar Josip Jurčević za Direktno je komentirao političke i društvene aktualnosti koje su se dogodile uoči obilježavanja  Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Dotaknuo se i optužnica koje su podignute protiv hrvatskih pilota kao i režima srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. 

Srbijansko Tužiteljstvu za ratne zločine podignulo je optužnicu protiv pripadnika HRZ- a Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića. Izgledno je da će se kaznene prijave podnijeti i protiv admirala Davora Domazeta Loše kao i brigadira Ilije Maričića, pomoćnika načelnika Glavnog stožera zaduženog za upotrebu Ratnog zrakoplovstva te generala Pavla Miljavca, zbog navodnih zločina Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u kolovozu 1995. godine na Petrovačkoj cesti. 

"To nije ništa novo, sjećamo se i za prostor Bosne i Hercegovine prije godinu ili dvije. Glavni problem su strukture vlasti u Hrvatskoj koje služe svim tim veleizdajnicima. Dakle, to su veleizdajnici, a institucije jednu državu koja je žrtva srbijanske oružane agresije dopuštaju s netko pretvara u agresora. Rekao bih da je to ništa neočekivano od jednog zločinačkog režima kao što je velikosrbijanski, a produžetak je Vučić koji je čak fizički ratovao protiv Hrvatske. Ali, kad se vo događa nije problem u Vučiću već u hrvatskim institucijama gdje sjede veleizdajnici", rekao je Jurčević. 

Dodao je kako se može vidjeti da je Aleksandar Vučić tipični autokrat, a nazvao ga je i diktatorom. 

"Sav ovaj cirkus koji sada radi, pogotovo prema Hrvatskoj, vezano za Jasenovac, vezano za optužnice protiv hrvatskih pilota i slično, pokazuje samo da mu je glavni cilj da u Srbiji ukloni sve ugroze koje mu prijete od strane konkurencije. Tako on sebe predstavlja 'velikosrbinom' koji štiti tešku srbijansku povijest. Budući da ima veliki medijsku moć, naravno da od toga može proizvesti priču, ali to je tipična promjena fokusa, kako se zove u sociologiji. S druge strane poznato je da kad imate unutarnje probleme u politici, a to rade i totalitarne države poput Srbije, ali i demokratske, a to je da 'izvezu problem'. Započnu nekakav rat ili prebace fokus na nekakve međunarodne probleme koje ima ta država i onda naravno dobivaju nekakvu prešutnu suglasnost i šutnju kao i zaustavljanje tih nekih procesa kako društvenih tako i političkih u matičnoj zemlji. To je poznati obrazac i on to radi kao diktator, dakle kontrolira medije, financije i sve ostalo", kaže hrvatski povjesničar. 

Cijela Europa u utorak obilježava Dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, a Jurčević tvdri kako se hrvatska još nije očistila od komunizma te da mu se i dalje klanja. 

"Vidjeli smo da se svi klanjaju zvijezdi petokraki, od predsjednika republike Zorana Milanovića pa sve do premijera Andreja Plenkovića.  Dakle, dogodila se ta perverzna 'obrnuta lustracija'. Umjesto da se 'očistimo od grijeha' jugokomunizma i da dekomuniziramo hrvatsko društvo, mi provodimo obrnutu 'perverznu lustraciju' gdje čistimo sve što je demokratsko i hrvatsko, a pogotovo ono što se odnosi na herojsko doba Hrvatske. Ponajprije tu mislim na hrvatske branitelje koji su obavili nemoguću misiju i u nemogućim uvjetima obranili naš teritorij i stvorili državu. Tu je naš glavni problem", kaže. 

Doda je kako sve hrvatske društvene i političke institucije su danas okupirane "protuhrvatskim interesima" te da upravo one stvaraju sve loše što se dana događa. 

"Kada već spominjemo zvijezdu petokraku možemo vidjeti do koje paradoksalnosti ta perverzna situacije ide. Ako se sjetimo doba komunizma, Bleiburga i tako dalje vidimo što je radila 'petokraka'. Srbijanska vojna okosnica je bila jugoslavenska narodna armija, dakle 'Titova armija', koja je, svi se sjećaju, a postoje i video zapisi, počinila najviše zločina upravo pod tom zvijezdom. Dakle, ako se ljudi ne sjećaju 1945. godine, sjećaju se onda 1990. godine kada su pod petokrakom počinjeni najgori zločini u Hrvatskoj, ali i u Bosni i Hercegovini. Tu se može vidjeti koliko sm otišli u tu perverznu situaciju", zaključio je Josip Jurčević. 

direktno.hr