Konačna smrt Agrokora: Jamnica ide Coca Coli, Konzum “kralju plina” Vujnovcu, Belje Podravki

Pin It

Fortenova grupa, bivši Agrokor, otkupit će 43 posto dionica koje drži ruski Sberbank, a ta se neobična financijska operacija opisuje “privremenom”, odnosno međukorakom do konačne prodaje.

Tako piše u dnevnom redu skupštine Fortenove koja je održana ovih dana u Nizozemskoj, otkriva N1. Kako navode, prva i ključna točka skupštine predviđa odobrenje neimenovanom poduzeću iz sustava Fortenova grupe da isplati ruski Sberbank.

U materijalima za skupštinu stoji da je riječ o privremenoj operaciji, odnosno privremenom držanju prije daljnje prodaje. Neobično je kako se u toj priči više ne spominje mađarska Indotek grupa Daniela Jellineka, biznismena bliskog Viktoru Orbanu.

Drugi najveći suvlasnik Fortenova grupe je hrvatski plinski kralj Pavao Vujnovac koji je posjeduje najmanje 29 posto kompanije. Vujnovac je partner ruskog Gazproma te osoba bliska ruskim i mađarskim poslovnim i političkim krugovima.

Sberbank bi navodno za vlasnički udjel u Fortenovi trebao od jedne tvtke iz tog sustava dobiti oko 500 milijuna eura, odnosno oko 3,8 milijardi kuna, navodi N1. Ipak, na prvu je jasno kako 43 posto udjela u Fortenovi vrijedi osjetno više: Ledo je, primjerice, lani prodan američkom Nomad foodsu za čak 615 milijuna eura.

Moguće je da je ta iznenadna poslovno-financijska operacija otkupa vlastitih dionica potaknuta sankcijama, odnosno nemogućnošću da tvrtke iz EU izravno posluju s ruskim Sberbankom. Zato bi udjel prvo otkupila Fortenova, a potom bi dionice prodala strateškom partneru.

Dosad se kao ključni kupac Sberbankova udjela od 43 posto spominjao mađarski Indotek. No, tu financijsku operaciju, među ostalim, moraju odobriti i hrvatski regulatori, odnosno Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja i Agencija za nadzor financijskih usluga.

Fortenova iduće godine, osim toga, treba refinancirati više od milijardu eura dugoročnih obaveza nastalih u nagodbi vjerovnika. Zato tijekom ove ili sljedeće godine treba pripremiti izlazak na burzu kroz inicijalnu javnu ponudu dionica nekih kompanija iz sastava Fortenova grupe, otkriva N1.

Čini se kako se time obistinjuje informacija iz dobro upućenih poslovno-političkih krugova. A to je da je nakon Leda na redu – Jamnica. To se uklapa i u interes Pavla Vujnovca za preuzimanjem Konzuma i Mercatora, tvrde visoki izvori. Coca-cola je već pokazala interes za preuzimanje Jamnice koja navodno vrijedi između 4,5 i 5 milijardi kuna.

Vujnovac, prema istim izvorima, nema interes za drugim kompanijama iz sastava Fortenove, navodno ga zanima samo najjači trgovački lanac u regiji, zbog čega je i ušao u vlasništvo Fortenove. No, preuzimanje Konzuma i Mercatora ogroman je financijski zalogaj čak i za osobu poput Vujnovca.

S druge strane, uprava Fortenove na čelu s Fabrisom Peruškom u suglasju s Vladom i najvećim vlasnicima kompanije pripremala je operaciju prodaje agrobiznisa najveće regionalne kompanije.

Prema tim informacijama, Peruško je usuglašavao prodaju Belja, Vupika i Pika Vinkovci mirovinskim fondovima. Kasnije se u tu priču navodno trebala uključiti i Podravka. Što će biti od toga, zasad nije poznato. No, ostaje interes Vlade da agrobiznis Fortenove s vrijednim zemljštem u Baranji i Slavoniji ostane u domaćim rukama.

priznajem.hr