Medved ponovio Plenkovićevu glupost o nasilnom rušenju Vlade, najavio praćenje ljudi

Pin It

 

Naš obavještajno-sigurnosni sustav još će intenzivnije biti angažiran u praćenju svih rizičnih osoba ili skupina koje teže da koriste silu, ugrožavaju sigurnost, ili pokušavaju na silu rušiti demokratski izabranu vlast, rekao je.

U Banskim dvorima održan je redoviti tjedni koalicijski sastanak o kojemu je na konferenciji za novinare izvijestio potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved. Komentirao je subotnji prosvjed protiv Vlade, aferu u Ini i provođenje Vladinih mjera za pomoć građanima i gospodarstvu.

– Održan je redoviti sastanak na kojemu su doneseni jedinstveni zaključci, donesena je jedinstvena, nedvojbena i čvrsta potpora svih članova većine – Vladi, stabilnosti koalicije i daljnjim aktivnostima vezanim uz izazove energetske i prehrambene krize, suzbijanje inflacije te pomoći građanima i gospodarstvu, kazao je Tomo Medved, prenosi HRT.

Dodao je da je na sastanku bilo riječi i o aferi u Ini te da je “jasno konstatirano da je to afera pojedinaca, a da su državna tijela reagirala pravovremeno i na odgovarajući način”. Akteri afere, dodao je, odgovarat će za svoje postupke.

Na sastanku je analiziran i paket Vladinih mjera – članovi većine konstatirali su da je riječ o “snažnom, sveobuhvatnom i pravednom paketu mjera, koji će zaštititi građane, javni i privatni sektor te da nitko nije ostavljen po strani”.

O prosvjedu 

Osvrnuo se i na subotnji prosvjed ispred sjedišta HDZ-a i maloljetnika s molotovljevim koktelom kojemu je određen jednomjesečni istražni zatvor zbog pripremanja terorizma. Kazao je da se razgovaralo i o tome.

– U trenutku kad je Vlada predstavljala snažan paket mjera, oporbene stranke duže su vrijeme huškale javnost, prema HDZ-u i Vladi, pa i većini. Možemo iz nekih tih iskaza prepoznati i elemente govora mržnje, kazao je Medved.

Tekst se nastavlja ispod oglasa:

Naglasio je da su građani taj prosvjed blokirali “svjesni svega što Vlada čini”. Na tom prosvjedu viđeni su članovi oporbe, Domovinskog pokreta, Mosta, i svi oni sada bježe od odgovornosti za sve što se događalo na prosvjedu, rekao je.

Medved najavio “praćenje skupina koje koriste silu”

– Jasno je da taj prosvjed nije prihvaćen od građana i jasno je da su oni huškali protiv HDZ-a i Vlade, poglavito mlade ljude da se uključe u prosvjed, ali ne na način da prosvjeduju civilizirano, već da koriste silu i ugrožavaju sigurnost drugih ljudi. I da na taj način pokušaju na silu rušiti demokratski izabranu vlast, dodao je.

Na pitanje tko stoji iza pripreme terorističkog čina, sudeći prema pronađenim pismima kod mladića s molotovljevim koktelom, odgovorio je kako ne bi komentirao istragu, ali da je “nedopustivo da maloljetna osoba na javnom mjestu nosi opasne eksplozivne tvari”.

– Naš obavještajno-sigurnosni sustav još će intenzivnije biti angažiran u praćenju svih rizičnih osoba ili skupina koje teže da koriste silu, ugrožavaju sigurnost, ili pokušavaju na silu rušiti demokratski izabranu vlast, rekao je.

Reakciju Mosta da je najopasnija osoba u Hrvatskoj Andrej Plenković komentirao je riječima: “Danas od osoba koje su bile na prosvjedu i huškale očekujem da prihvate odgovornost za fijasko prosvjeda i za nazočnost osoba kojima na prosvjedu nije bilo mjesto”.

Medved nije želio odgovoriti na pitanje jesu li se u i u teretnom vlaku koji se sudario kod Novske bili migranti, kazavši kako će sve odgovore dati istraga. Procjena službi je da bi istraga mogla završiti za desetak dana.

O raskolu koalicije SDP-a i Možemo u Zagrebu

– Ovdje možemo vidjeti drugi politički spektar koji je bio vrlo aktivan u upućivanju uvreda i mržnje prema Vladi i HDZ-u. Koji je također sudjelovao u huškanju javnosti protiv Vlade i HDZ-a predstavljajući se kao alternativa. A o kakvoj se alternativi radi, vidi se iz odnosa predsjednika SDP-a prema zagrebačkoj organizaciji SDP-a i koji je stupanj demokracije u SDP-u, izjavio je Medved.

Izvor: narod.hr/hrt