HDZ-ova većina izglasala javnu raspravu o promjeni Ustava s ciljem otežavanja referenduma

Pin It

Saborski Odbor za Ustav i Poslovnik u utorak je većinom glasova, uz kritike oporbe, odlučio da se u jednomjesečnu javnu raspravu upute prijedlog za utvrđivanje nacrta promjene Ustava u dijelu koji se tiče referenduma i nacrt s tim povezane izmjene Ustavnog zakona o Ustavnom sudu.

Za to je potrebna dvotrećinska većina saborskih zastupnika, odnosno 101 ruka. Hoće li to HDZ dobiti, hoće li se vladajući dogovoriti s oporbom, sve ćemo to gledati idućih mjeseci. Sudeći prema današnjoj raspravi, bit će vrlo zanimljivo. SDP i zeleno-lijevi blok i dalje inzistiraju da se u promjene ugradi i pitanje pobačaja, odnosno pitanje izbora žene. U HDZ-u to odbijaju te navode da će inzistirati da se isključivo pitanje referenduma ugradi u promjene Ustava, navodi HRT.

Nikola Grmoja (Most) poručio je i da će oni biti protiv takvih ustavnih izmjena jer, kao je rekao, one ne olakšavaju narodu mogućnost da između izbora iskaže svoje stajalište o nekim važnim pitanjima. Naveo je i da neće pregovarati s vladajućima koji, kako je kazao, imaju tanku većinu i iz koje je zbog korupcije otišlo više ministara.

“Nećemo vas kao ljevica moliti da nas zovete. Mi s vama za stol oko takvih pitanja ne želimo ni sjesti”, kazao je.

Nakon što je ukrao referendum Narod odlučuje, Plenković predlaže nova pravila za otežavanje referenduma

Podsjetimo, u nacrtu novog Zakona o referendumu Vlade HDZ-ovog Andreja Plenkovića kojim se dodatno pokušava otežati referendumske inicijative hrvatskih građana stoji između ostaloga: “Hrvatski sabor dužan je raspisati državni referendum u roku od 30 dana od dana objave odluke Državnog izbornog povjerenstva kojom je utvrđeno da je prikupljen potreban broj pravovaljanih potpisa birača, osim ako odluči: pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: Ustavni sud) pokrenuti postupak utvrđivanja protuprijedloga”.

Ako Hrvatski sabor donese ovaj Zakon, referendumske inicijative će biti moguće odgoditi minimalno šest mjeseci ako odluči ponuditi protuprijedlog, čak i kada je prikupljeno dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma. No, da stvar bude teža za referendumske inicijative građa, ako organizacijski odbor ne prihvati ni neizravni ni izravni protuprijedlog Hrvatskog sabora ili se uopće ne izjasni, Sabor će raspisati državni referendum o referendumskom pitanju narodne inicijative i istovremeno državni referendum o izravnom protuprijedlogu Hrvatskog sabora.

Plenkovićev nacrt Zakona dodatno otežava prikupljanje potpisa za referendume time što određuje izjašnjavanje birača traje najduže 40 dana, što obuhvaća i prikupljanje potpisa birača i obavljanje radnji povezanih s pripremom potpisnih lista za predaju Hrvatskom saboru.

Pri tome će organizacijski odbori referendumske inicijative unaprijed morati odrediti datum početka i datum završetka prikupljanja potpisa birača te datum početka i datum završetka pripremnih radnji za predaju potpisnih lista.

Izvor: narod.hr/HRT