Tomašević je dosad pokazao samo tri stvari – bahatluk, nesposobnost i veće cijene

Pin It

Jadaju se zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević  ( kojeg sve češće zoveo Promašević) i  njegova Platforma Možemo da politička oporba i „neodgovorni“ građani, pa čak i neki mediji, sabotiraju njihov novi model odvoza otpada.

Tomislav Tomašević i Platforma Možemo došli su na vlast u Zagrebu nošeni na zlatnim krilima i uz neviđenu podršku medija i većine građana Zagreba. Isti ti mediji i građani koji su ih prikazivali Mesijom, spasiteljem Zagreba, brzo su shvatili da Možemo, u biti ništa ne može.

Građani Zagreba tražili su promjene i suštinske reforme, glasali su za promjene, glasali su za Možemo, a dobili (NE) Možemo koji u biti ništa ne zna niti može. Dobili su promjene i to katastrofalno negativne promjene.

Nakon nepune godine i pol dana vlasti Tomislava Tomaševića u Zagrebu nije zabilježen niti jedan spomena vrijedan rezultat.

Godina i pol godina njihove vladavine Zagrebom pokazala je da za upravljanje javnim dobrima više nego podkapacitirani, da nemaju niti jedan izrađen i osmišljen program. Zagreb je pod njihovom vlašću u gorem stanju nego što je bio prije nego su preuzeli vlast. Mjesnu samoupravu su totalno obezglavili.

Najveća slabost podkapacitirane Tomaševićeve vlasti u Zagrebu su neznanje, sporost, neodlučnost i nedovoljna promišljenost odluka koje se žele provesti. Pokazuju to svakim danom, počev od slučaja zbrinjavanja otpada, imenovanja Tomaševićeve uprave u Zagrebačkom holdingu, izgradnji Dječjeg centra za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak, na kojem su upravo prekinuti radovi i izvjesno je da će propasti deseci milijuna iz europskih fondova, a grad će morati platiti sve troškove.

Aktivisti su dobili vlast, a ne znaju što s njom i kako raditi. Zrcali se ne samo da ne znaju što i kako i da tapkaju u mjestu, nego da nemaju znanja, nemaju projekte ,a boje se pomoći i znanja stručnih ljudi koji nisu dio njihove Platforme. Nemaju dovoljno teoretskog, a poglavito praktičnog znanja za upravljanje Gradom i velikim sustavima. Totalno su pod kapacitirani, ali bahati.

Tomislav Tomašević, Danijela Dolenec, Luka Korlaet, Ivana Kekin, Sanda Benčić i drugi iz užeg sastava Možemo djeluju i rade kao partijski komesari.

Dodatno su zadužili Zagreb, a Zagrebački holding nikad nije bio u lošem stanju kao sada. Prošle godine gubitak Zagrebačkog holdinga iznosi 481 milijun kuna. Umjesto da se Zagrebački holding restrukturira i to tako mda se povećaju prihodi, a smanje rashodi T(PR)omašević i njegovi partijski komesari u Holdingu povećavaju rashode, a smanjuju prihode.

Koliko su nesposobni dovoljno govori činjenica da Čistoća kasni s fakturiranjem računa za odvoz komunalnog otpada jer su dali otkaz zaposlenicima koji su to radili.

Nesposobni Tomašević i nesposobna Uprava bave se otpuštanjem radnika, umjesto povećanjem prihoda, da uvedu u sustav naplate sve korisnike koji koriste, a ne plaćaju usluge Holdingu godišnje bi povećali prihod za najmanje 100 milijuna kuna. Naravno oni ne samo da ne znaju kako mogu povećati prihode, dapače ne znaju kako.

Uostalom sve će to Zagrepčani platiti.

Posebno je licemjerna samohvala Tomislava Tomaševića i njegove Platforme (NE)Možemo na društvenim mrežama i u medijima kako otvaraju obnovljene škole i građevine javne namjene, a s tom obnovom imaju veze kao Štef iz Klanjca.

Naime, to nisu njihovi projekti niti su financirani iz proračuna grada Zagreba. Riječ je o projektima izrađenim prije Tomaševićevog dolaska na vlast, projektima koje financira Europska unija.

Kad govorimo o Tomaševićevom novom modelu odnosno novom sustavu odvoza otpada valja odmah reći istinu. To nije nikakav novi model niti skupljanja niti zbrinjavanja otpada nego novi model naplate naknade za odvoz komunalnog otpada. Nema jamstva da će Zagreb biti čišći, dapače središte grada će biti još nečistije i doći će do stvaranja novih deponija smeća. Miješani komunalni otpad će se i dalje odlagati na Jakuševcu.

Građani Zagreba će prosječno plaćati 100% više naknadu za odvoz komunalnog otpada. Plaćat će unaprijed- avansno, što je protuzakonito, varijabilni dio naknade za odvoz komunalnog otpada (unaprijed). Zakonsko pravilo za plaćanje komunalnih usluga je jasno, račun se fakturira i plaća po izvršenoj usluzi. Tomaševićev novi model odvoza smeća traži plaćanje unaprijed , to pravilo vrijedi za najstariji zanat i javne kuće.

Prema tome, nemoguće je sabotirati Tomaševića i njegovu Platformu (NE)Možemo, nema se što sabotirati kad nemaju nikakve projekte i modele. Haračenje građana drastičnim povećanjem cijene usluge odvoza komunalnog otpada nije model niti sustav novog zbrinjavanja i odvajanja otpada već je riječ o haraču.

Pero Kovačević/ maxportal