Zambija: Ministarstvo potvrdilo – dokumenti o posvajanju nisu odgovarajuće legalizirani

Pin It

Afera Zambija, prema informacijama koje nam je dostavilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, mogla bi dobiti posve novi zaokret. Ova priča s osmero uhićenih hrvatskih državljana u Zambiji zbog sumnje da su sudjelovali u trgovini ljudima prilikom posvajanja djece iz Konga, koja je objelodanila birokratski i zakonski kaos u Hrvatskoj, prema našim informacijama, dobiva novi nastavak.

Naime, DR Kongo, osim što nije, kako je od ranije i poznato, potpisnica Haške konvencije koja regulira međunarodno posvajanje, nije niti potpisnica Konvencije o ukidanju potrebe legalizacije stranih javnih isprava. Što to znači?

Da bi bilo jasnije zašto je to bitno, navest ćemo ukratko hodogram koji su prošli uhićeni Hrvati u Zambiji na putu da posvoje djecu iz DR Konga.

Kako su četiri para došla do papira za djecu?

Naime, do sada znamo da im je zeleno svjetlo za posvajanje dao sud u Kongu, no autentičnost i te je isprave predmet istrage zambijskog pravosuđa. To je bio prvi korak.

S potvrdom o posvajanju suda u Kongu, osmero je Hrvata trebalo legalizirati tu ispravu na hrvatskom sudu. Izabrali su sud u Zlataru, tj. podružnici tog suda, tj, Stalnoj službi u Krapini.

Zašto su tri od četiri para koja imaju prebivalište u Zagrebu izabrala baš taj sud, do danas nije poznato, a sud u Zlataru na naša pitanja o tome, nije želio odgovoriti.

No, papir iz Konga im je potvrđen na Općinskom sudu u Zlataru/Stalna služba u Krapini, a četvrtom paru na sudu u Varaždinu u kojem imaju i prebivalište. To je drugi korak.

Kada su protagonisti ove afere dobili rješenje domaćeg suda koje je samo potvrdilo odluku suda u Kongu, imali su zeleno svjetlo da djeci izvade hrvatske dokumente i riječ je o trećem bitnom koraku u ovoj priči.

S rješenjem suda u Zlataru dobili su OIB-e za djecu, upisali ih u maticu rođenih, a Ministarstvo unutarnjih poslova izdalo im je i putovnice za djecu.

S tim su putovnicama četiri hrvatska para i krenula u Zambiju po četvero djece.

No, vratimo se na početak.

Ministarstvo: Javne isprave izdane u Kongu nisu prošle punu legalizaciju

Kako nam je potvrdilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, ”DR Kongo nije zemlja ugovornica Konvencije o ukidanju potrebe legalizacije stranih javnih isprava (Haag, 5. listopada 1961.) te je za korištenje javnih isprava DR Konga u pravnom prometu u RH prethodno potrebno provesti postupak njihove pune legalizacije”.

A taj postupak, kako nam je potvrđeno, nije odrađen u niti jednom od ova četiri postupka posvajanja.

Snimka zaslona, odgovor Ministarstva vanjskih i europskih poslova portalu Narod.hr

”S obzirom da RH nema diplomatsko/konzularno predstavništvo u DR Kongu, niti DR Kongo ima diplomatsko/konzularno predstavništvo u Republici Hrvatskoj, legalizacija (nadovjera) javnih isprava se obavlja u trećoj državi u kojoj obje države imaju diplomatsko/konzularno predstavništvo. U predmetnom slučaju nijedno diplomatsko-konzularno predstavništvo RH nije bilo uključeno u postupak pune legalizacije javnih isprava izdanih u DR Kongu”, odgovorili su nam iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Ispada dakle, da je prvi papir, onaj o posvajanju sa suda u Kongu, zapravo nelegalan u RH, tj. nije prošao ”postupak pune legalizacije”.

Pitanje je kako je onda, unatoč tome,  hrvatski sud potvrdio dokument o posvajanju iz Konga temeljem kojeg su djeca kasnije i upisana kao hrvatski državljani i dobila su sve valjane dokumente?

Izvor: narod.hr