Pojeo vuk (Vlada RH) magarce (narod), pa nema više tko da tegli kočije države!

Pin It

Da je George Orwell živ sigurno bi rekao: Evo ostvarenja moje životinske farme u Hrvatskoj, uz neke sitne korekcije u ulgama pojednih životinja! A te korekcije se svode na sljedeće:

-Pohlepu i željom za moći umjesto svinja danas utjelovljuju vukovi u politici, a apsolutnu poslušnost i manjak kritičkog mišljenja najbolje utjelovljuju oce i magarci (narod koji trpi da ga se potkrada, da mu se laže, i koji uporno glasa za one koji mu to čine)!

-Orwell je svojedobno tu priču o životinjskoj farmi zamislio kao kritiku društva u SSSR-u, a danas bi takva kritika posve zasluženo mogla da se shvati kao kritika takozvanog „slobodnog2 svijeta i „demokratije“.

  Konretno, primjenjujući tu analogiju Hrvatske sa Orwellovom knjigom o Životinjskoj farmi, svakome sa imalo razuma mora biti jasno da se u domovinskom ratu borilo ta ideale slobode, neovisnosti i suverenosti, ali je isti narod  konačno prošao kao ovce koje je šišao svaki „domoljubni“ vuk iz minhenske bojnem i bogatio se pljačkajući ono što je taj isti narod ranije stvarao. A jasno je i to da je isti taj naš narod namagarčen lažima o tome, kako su političari, uglavnom HDZ-ovci i njihovi ‘priguznici’ obećavali da će nakon pobjede u Domovinskom ratu, država „procvjetati“ i narodu biti kao narodima na ‘slobodnom i demokratskom? zapadnom svijetu.

Dogodilo se zapravo to da su narodi zemalja koji su nekada dolazili u Hrvatsku na godišnje odmore, zavidjeli nama što imamo veći standard i slobodu od njih, a danas svim tim državama Hrvatska kao država „gleda u leđa“ po svim elementima po kojima se procjenjuje uspješnost neke države. A mi kao ovce i magarci šuteći slušamo te laži da nam je puno bolje nego što mi to osjećamo. Vidimo i osjećamo da nam nije bolje, da po kantama za smeće kopaju unirovljenici koji su pošteno odradili svoj radni vijek, da bi našli nekoliko plastičnih boca za koje će dobiti nekoliko lipa, ili sada nekoliko centi.

I dogodilo se to da iz zemlje glavom bez obzira bježe svi „magarci“ koji to mogu, a u zemlji nam počinje nedostajati i stručni kadar, i kadar za fizičke poslove. A vukovi (po Orwellu svinje) se pravdaju i prosipaju laži ovcama i magarcima, da danonoćno rade u interesu građana, da građanima bude bolje.

Budući je i Orwellova knjiga bila alegorija na ondašnji SSSR, čini mi se da sve što se događa oko nas ukazuje na to što smo polagano postali jedna od država „sretnog, slobodnog i demokratskog“ svijeta, u kojem demokracije zapravo nema, ali za ovce i magarce to je i tako nebitno, zar ne?

Laslo Torma/hrvatski-fokus.hr