U Beroševom resoru ništa ne funkcionira

Pin It

U Beroševom resoru ništa ne funkcionira i teško da će profunkcionirati do kraja ovoga mandata, teško je oporaviti nešto što se godinama zanemarivalo. Dugovi se gomilaju iz dana u dan, bolnice vode ravnatelji koji su stranački podobni, a Beroš takvima ništa ne može. Skandali se odvijaju svako malo, i kontinuirano rastu

Podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo otkrivaju kako je u Hrvatskoj u ovoj sezoni zaprimljeno 11.075 prijava oboljelih od gripe kojoj valja dodati covid te streptokok.

Sve u svemu, radi se o pojavama koje iziskuju upotrebu lijekova, kojih kako za sada stvari stoje nema. Potvrdila je to ovih dana Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode progovarajući o nestašici Maxflua u našoj zemlji, a ovo stanje traje još od 13. siječnja. Kao kompenzaciju za ovaj lijek u HALMED-u sugeriraju Coldrex koji je trenutno dostupan na tržištu, a koji pomaže u ublažavanju simptoma prehlade i gripe.

Tek je ovo jedan u nizu lijekova čija je dostupnost dovedena u pitanje, a o toj situaciji ovih je dana progovorila glavna savjetnica za dostupnost lijekova iz HALMED-a Josipa Cvek koja je gostovala U Mreži prvog zajedno sa predsjednicom Hrvatske liječničke komore Anom Soldo te HDZ-ovom europarlamentarkom Sunčanom Glavak i direktoricom odnosa s javnošću HUP-a Milkom Kosanović.

Loša situacija s antibioticima

Kako je Soldo potvrdila situacija u domaćim ljekarnama za sada je relativno dobra. ”Trenutno je jako loša situacija s antibioticima. U vrijeme kad su prehlade i viroze i druge infekcije, gdje zapravo velik broj pacijenata nema adekvatni i propisani lijek. Kako najavljuju proizvođači – situacija bi se mogla i pogoršati. Stoga Hrvatska jednostavno treba reagirati, naći mehanizme da se ili osiguraju lijekovi ili da se reorganizira način kako pacijenti mogu dobiti zamjensku terapiju, što je možda trenutno prvi problem koji trebamo riješiti”, naglasila je Soldo dok je Cvek napomenula da je na našem tržištu dostupno skoro 4000 odobrenih lijekova.

“Normalizacija opskrbe Klavocinom očekuje se krajem ovog mjeseca. Mi smo u svakodnevnoj komunikaciji s proizvođačem i pratimo situaciju”, kazala je Cvek. Istodobno je Kosanović objasnila da su proizvođači lijekova u Hrvatskoj u sličnoj situaciji kao i drugi europski proizvođači, što možda i nije upitno.

No, ono što zasigurno nije učestala praksa u europskim zemljama odnosi se na kroničan manjak liječnika posebice specijalista zbog čega je ovih dana Opća bolnica Koprivnica pozvala umirovljene doktore da se angažiraju na poslu u toj zdravstvenoj ustanovi što je tek jedan u nizu primjera koji pokazuju manjak liječnika i ostalog osoblja u hrvatskom zdravstvu čiju je reformu Beroš predstavio prije nekoliko tjedana, objavilo je Dnevno.hr.

Beroševa reforma ne polučuje uspjehe

Iako je reforma formalno već trebala zaživjeti, oni koji se s zdravstvenim sustavom susreću u praksi to ne osjete na svojoj koži, a Beroš koji je u jeku pandemije korona virusa svakodnevno iskakao sa malih ekrana sada se odlučio povući iz javnog prostora.

”On uopće nije strahovao od toga hoće li sada biti smijenjen u sklopu rekonstrukcije Vlade. Jasno je da bi Plenković bio zadovoljan da ga može maknuti sa čela Ministarstva zdravstva, ali realno ne postoji nitko tko bi se sada uhvatio u koštac s provedbom reforme i oživljavanjem zdravstva koje na pravu reformu čeka tri desetljeća”, komentira naš sugovornik iz Ministarstva zdravstva otkrivajući da manjak kadrova HDZ i Vladu premijera Andreja Plenkovića ne muči samo kada je u pitanju graditeljski resor, već i ovaj zdravstveni koji je podjednako zahtjevan i kritičan.

”U Beroševom resoru ništa ne funkcionira i teško da će profunkcionirati do kraja ovoga mandata, teško je oporaviti nešto što se godinama zanemarivalo. Dugovi se gomilaju iz dana u dan, bolnice vode ravnatelji koji su stranački podobni, a Beroš takvima ništa ne može. Skandali se odvijaju svako malo, i kontinuirano rastu On na teren šalje inspekcije, ali dogodi vam se situacija da ne možete ništa čak ni onom liječniku koji je eventualno napravio određeni propust jer ga nema tko zamjeniti”, govori naš sugovornik te podsjeća da je Beroš kao političar počeo kopnuti u dvije pandemijske godine zbog dvostrukih kriterija koje je bio primoran braniti kako bi na taj način obranio svoju poziciju.

Ministar u sukobu s liječnicima

”On se ni s pandemijom nije izborio kako treba, cijepljenje protiv covida u Hrvatskoj se uspostavilo kao potpuni fijasko, mi smo u EU jedna od članica s najnižom stopom procijepljenosti, a Beroš se s doktorima kojih ionako manjka prepire jer smišlja oba vezne sistematske preglede za sve građane i dolazi na ideju da liječnici prijavljuju svoje pacijente radi eventualne privremene nesposobnosti za upravljanje vozilima, to se naprosto ne radi, i to pokazuje njegovu nepromišljenost.

Beroš je od omiljenog ministra s kojim je bilo ugodno surađivati postao živčan, nervozan, konstantno je uznemiren, na novinarska pitanja se preznojava, a sve to moglo bi se ugroziti i na njegovo zdravstveno stanje, jer bez obzira na sve posao kojeg obavlja nije jednostavan”, komentira nadalje naš sugovornik iz Beroševa resora te kaže da je Beroš premijera Plenkovića kupio početkom ove godine kada je još jednom ušao u sukob s liječnicima koji bolnice koriste za skupljanje pacijenata kojima zatim svoje usluge naplaćuju u vlastitim privatnim ordinacijama.

”Liječnicima koji rade privatno, a ne ispunjavaju svoje obveze Beroš je zaprijetio sankcijama, a Plenković smatra da je time pokazao da je krenuo oštro, da je oživio i da se trgnuo, zato danas još uvijek uz ostalo i je na ministarskoj poziciji”, zaključuje naš sugovornik.

7dnevno