Vjekoslav Krsnik: Koliko je Zoran Milanović ruski čovjek, a Andrej Plenković briselski sluga

Pin It

Ako je dosad bilo dvojbe, najnoviji istupi predsjednika Republike Zorana Milanovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića samo su potvrdili njihove političke pozicije koje se odnose na vanjsku politiku države.

Jednostavno rečeno Zoran Milanović se na određeni način za razliku od  premijera Plenkovića zalaže za drugačiji odnos prema Ruskoj federaciji i njezinoj agresiji na Ukrajinu. S druge strane Andrej Plenković samo potvrđuje svoju agendu s kojom je nastupio kao premijer da kao poslušni briselski sluga sustavno čini ustupke velikosrpskoj politici Beograda u nastojanjima Europske unije da se Srbija zajedno s drugim državama nastalim raspadom komunističke federacije pod projektom tzv. Zapadnog Balkana primi u europsku asocijaciju

Bez  dvojbe može se utvrditi da je što se tiče provedbe vanjske politike država suočena s očitom ustavnom krizom jer je verbalni rat s političkom pozadinom doveo do kršenja Ustava. Po članku 99. "predsjednik Republike i Vlada surađuju u oblikovanju i provođenju vanjske politike". Gotovo od samog početka Milanovićevog predsjedničkog mandata ta suradnja jednostavno ne postoji.Pored niza dosadašnjih primjera nesuradnje posljednji događaji su taj razdor još potencirali.Prije svega to se odnosi na pokušaj Andreja Plenkovića da pošto poto u duhu njegove maksime "mogu što hoću" progura prijedlog za uvježbavanje ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. Tome se žestoko protivio kao vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske Zoran Milanović, ali je premijer doživio u ovom slučaju jedan od rijetkih poraza u Hrvatskome saboru, jer nije uspio svojim inženjeringom osigurati dvotrećinsku većinu za taj prijedlog. Protiv takvog prijedloga u jednoj od rijetkih prilika glasovanjem protiv ili suzdržavanjem od glasovanja ujedinili su se ljevica i desnica, pa je to navelo premijera da sa svoje diktatorske pozicije 54 zastupnika nazove "patuljcima i kukavicama". 

Usput rečeno, a to nije nimalo bezazleno, još uvijek nije rješeno pitanje nekoliko tona teškog drona koji je pao na Zagreb, samo zahvaljujući Božjoj providnosti bez ljudskih žrtva. To je bio praktički napad iz Ukrajine na jednu članicu NATO-a, što premijer Andrej Plenković zaboravlja. Međutim dok su ti zastupnici pokazali da shvaćaju dalekosežnu opasnost za Hrvatsku ako se prihvate vojnici jedne zaraćene strane u tekućoj ruskoj invaziji na Ukrajinu, predsjednik Milanović je s nekoliko izjava prevršio diplomatsku mjeru jer je u jednoj od njih izjavljujući "da Sjedinjene Države i NATO sudjeluju u posredničkom ratu protiv Rusije na teritoriju Ukrajine" otvoreno stao na Putinovu stranu. Tu izjavu je čak iskoristio ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u svojem godišnjem izvješću. To je još jedan dokaz da Zoran Milanović kao predsjednik države ne vodi računa o tome da su Sjedinjene Države glavni saveznik hrvatske države, što su dokazale u obrambenom Domovinskom ratu. Zoran Milanović sustavno drži odnose između Hrvatske i Sjedinjenih Država na nižoj razini što je dokazao nedavno odbijajući sa smješnim objašnjenjem primiti u Zagrebu predsjednicu  Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi. S druge strane Washington je poslao znakovitu poruku Zagrebu time što već dvije godine nije poslao novog veleposlanika u Hrvatsku, ali isto tako zbog blokade u komunikaciji između Banskih dvora i Pantovčaka Hrvatska nije poslala novog velepsolanika u Washington.  Posebno je znakovito da Zoran Milanović kao predsjednik države koja je članica NATO-a svojom izjavom kritizira NATO i dovodi u pitanje vjerodostojnost Hrvatske u toj sigurnosnoj organizaciji. U tom pogledu u pravu je premijer kad kaže da nas "Milanović vodi u paralizu države i ogroman je izvor nestabilnosti, jer nitko ne zna u što se sutra može pretvoriti rat u Ukrajini".

Dok tako predsjednik države ustrajava na relativizaciji ruske agresije na Ukrajinu i ne baš prikriveno pruža potporu Putinu, predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković nastavlja svoju sramotnu politiku popuštanja Srbiji ostajući vjeran sluga birokratskoj mašineriji u Bruxellesu. To ustvari nije ništa novo jer od samog početka njegovog mandata on provodi politiku svojih gazda u Europskoj uniji koji i dalje uporno ostaju na konstrukciji tzv. Balkana, pri čemu je glavni problem kako pridobiti  Srbiju. Da bi se to postiglo s jedne strane potrebno je riješiti njezin problem oko priznavanja Kosova, a s druge strane prisiliti Hrvatsku da popušta Beogradu. To popuštanje Beogradu Andrej Plenković provodi otkako je postao premijer, jer za njega Hrvatska nije bila žrtva velikosrpske agresije, što je potvrdio i Međunarodni sud pravde u Haagu, nego su se na ovim prostorima dogodili "neki sukobi" kako je svojedobno izjavio na jednom međunarodnom skupu u Dubrovniku. Cilj je naravno u njegovoj agendi da se Srpsko hrvatski rat koji se pogrešno naziva "domovinski" proglasi "građanskim ratom" u kojemu su svi jednako krivi. 

Zato se u Davosu gdje se skupila globalistička krema sastao sa srbijanskim četničkim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Nakon susreta Andrej Plenković kaže da je s Vučićem razgovarao o "bilateralnim odnosima i europskom putu zemalja u susjedstvu. Uz politiku dijaloga i smirivanja tenzija, potrebno je uložiti dodatne napore u rješavanju otvorenih pitanja". Za Aleksandra Vučića to je bio "vrlo korektan razgovor o srpsko-hrvatskim odnosima. Vjerujem da ćemo u periodu koji je pred nama uspjeti ostvariti napredak, kako na planu ekonomije, tako i po pitanju političkih odnosa". Ako je u pitanju smirivanje tenzija, onda to treba doći sa srbijanske strane, a ne s hrvatske jer Hrvatska nije ništa dužna istočnom susjedu, dok je Srbija koja nikad nije priznala svoju odgovornost i te kako dužna Hrvatskoj. Dakle Andrej Plenković kao poslušni briselski sluga nastavlja svoju politiku popuštanja Beogradu, a na čemu se temelji ta politiku kazao je na sramotnom domjenku u Zagrebu srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić kad je konkretno rekao da između dvije zemlje treba riješiti pitanje "jezika i pisma" dakle kategorije koje spadaju u "srpski svet". Nažalost nitko od oporbe, ni desne a kamoli lijeve  nije komentirao novo popuštanje Andreja Plenkovića Srbiji pod nadzorom svojih gazda u Europskoj uniji.

Vjekoslav Krsnik