Pozadina Tomaševićevog pristanka na uvjete štrajkaša: Vić tražio privatnike da voze umjesto Čistoće, ali su ga svi odbili?

Pin It

Radnici zagrebačke Čistoće štrajkali su tri dana, a za to vrijeme se u Zagrebu nagomilalo toliko smeća da su vreće prekrile prepune spremnike. No, većina građana podržavala je radnike.

"Neka se dečki bore za svoja prava. Oni i vatrogasci trebali bi imati najveće plaće jer komunalci svojim rukama skupljaju svašta i ne mogu zabušavati jer vidimo kako bi ulice izgledale da ne rade svoj posao, a vatrogasci riskiraju svoje živote za smiješne iznose. Neka se bore za svoja prava, mi nećemo do tada iznositi kante", rekla je Zagrepčanka iz Stenjevca.

Većina Zagrepčana dijeli ovakvo mišljenje, no svjesni su da s otpadom neće dugo moći živjeti. Dok se radnici opiru u nadi da ostvare svoje ciljeve, voditelj podružnice zagrebačke Čistoće, Davor Vić, na najvećim je mukama. 

Kako se neslužbeno doznalo, obilazio je privatne tvrtke u nadi da iznađe neko privremeno rješenje za odvoz otpada. 

"Raspitivao se mogu li privatnici preuzeti posao odvoza dok se ne riješi ova kriza. No, to je smiješno i pomisliti. Naime, nitko to neće raditi jer bi to bilo protuzakonito. Osim toga, to bi značilo da privatnici trebaju obustaviti sve svoje ugovorene poslove ne bi li pomogli Gradu, a nema šanse da itko to napravi. Suludo je to pitati, a kamoli očekivati", rekao je anonimni izvor 24sata koji surađuje s privatnim tvrtkama iz sfere sortiranja i obrade otpada.

Među najvećim tvrtkama u Zagrebu koje se bave gospodarenjem otpadom su one iz grupacije CIOS. Građani su uočili, između ostalih, kamione Eko Flora (jedna od osam tvrtki grupacije CIOS Petra Pripuza) po gradu pa se proširila priča kako su privatnici već počeli voziti umjesto Čistoće.

"To nema veze s istinom. Privatne tvrtke odvoze plastiku i papir po ugovorima s pravnim korisnicima. Istina je da se raspituju za odvoz miješanog otpada i da bi to platili, ali to nitko neće i ne smije raditi jer bi bilo protuzakonito. Niti jedna tvrtka zbog takve stvari neće riskirati svoj ugled i poslovanje", dodao je spomenuti izvor. 

Vić je već za medije rekao da se traže alternativna rješenja i razmatra da posao odvoza ponude "nekom drugom". No, Zakon je jasan: otpad može odvoziti ili gradska tvrtka ili privatna koja je preko natječaja dobila taj posao na razdoblje od deset godina.

U tom kontekstu jasno je da je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, koji je na koncu u četvrtak prijepodne bio na sastanku s radnicima Čistoće, nakon neuspjele pa i protuzakonite inicijative šefa Čistoće, morao pristati na njihove uvjete.

direktno.hr