Penava: Svaki Hrvat mora imati pravo slobodno pristupiti svakom pedlju hrvatske obale

Pin It

Stoga držim da je krajnja namjera ovog sramotnog prijedloga potpuna politička degradacija Hrvatskog sabora kao najvažnijeg tijela u Hrvatskoj. Podržat ćemo ovaj zakon onda kada svima bude nedvosmisleno jasno i kada u njemu bude nedvosmisleno pisalo da svaki Hrvat ima pravo nesmetanog i slobodnog pristupa na svaki pedalj hrvatske obale

Predsjednik DP-a Ivan Penava komentirao je u Saboru Prijedlog Zakona o pomorskom dobru i pritom upozorio na njegove brojne nedorečenosti. Smatra ga neprihvatljivim jer zadovoljava različite interese, ali ne i interes hrvatskih građana:

''Postoji izrazito velika dvojba i dilema kada ovakva Vlada, koja ima ovakav negativan i zloguki trend ostavki ministara i završetka ministarskih karijera iza rešetaka ili pod lupom DORH-a ili USKOK-a, predloži bilo kakav dokument, pa taman on bio plasiran i s najboljom namjerom''.

''Višekratno je sam ministar naglasio da je cilj ovog prijedloga zakona nastojati pomiriti i zadovoljiti brojne interese. A koliko vidim, ovdje ih ima jako puno. Od korporativnih, političkih, stranačko-partijskih, kriminalnih, privatnih. I nije to ništa sporno, svaki dobar zakon mora zadovoljiti različite interese''. 

''To bi mu i trebala biti svrha. Ali uvijek ona prava i jedina koja bi morala biti dominantna je svrha općeg javnog interesa. Domovinski pokret neće glasati za ovakav prijedlog zakona jer se radi o potpuno protujavnom i nezakonitom prijedlogu punom manipulativnih, nedorečenih i kontradiktornih formulacija''.

''Smatramo ga neprihvatljivim jer je temeljni preduvjet za donošenje ovog zakona bio morski prostorni plan RH. Donošenje upravo tog plana predstavlja obvezu svake europske obalne države. Apsolutna moć odlučivanja daje se predsjedniku Vlade RH, a na koncu i svim budućim potencijalno koruptivnim vladama''. 

''Stoga držim da je krajnja namjera ovog sramotnog prijedloga potpuna politička degradacija Hrvatskog sabora kao najvažnijeg tijela u Hrvatskoj. Podržat ćemo ovaj zakon onda kada svima bude nedvosmisleno jasno i kada u njemu bude nedvosmisleno pisalo da svaki Hrvat ima pravo nesmetanog i slobodnog pristupa na svaki pedalj hrvatske obale''.