Dobrović: Zagrebački kaos s otpadom se nastavlja unatoč Tomaševićevom performansu

Pin It

Slaven Dobrović, potpredsjednik DP-a Zagreb i predsjednik Kluba zastupnika DP-a u Skupštini Grada Zagreba, naglasio je kako je zagrebačka Gradska uprava nespremna ušla u promjenu sustava gospodarenja otpadom, a rezultat svega je još veći kaos i nered u glavnome gradu:

''Možda je akutnu krizu Tomislav Tomašević za sada riješio, ali sustavni problem sigurno nije! Loši materijalni uvjeti rada u Čistoći jesu bitna pitanja, no radnicima je prekipjelo zbog sustavno lošeg odnosa prema njima i zbog licemjernog kažnjavanja nečeg što je sastavni dio njihove lažne zelene prakse''.

''Danas je sustav gospodarenja otpadom u lošijoj situaciji nego prije godinu-dvije. Tomašević je krenuo u pojačano odvojeno prikupljanje s plavim vrećicama, a da pitom nije poduzeo ništa da osigura za to nužnu infrastrukturu. Sortirnicu kapaciteta devet tona po satu mogao je već dva puta osigurati, imao je i građevinsku dozvolu i dokumentaciju za javni natječaj. Sa sortirnicom bi 30-milijunski gubitak na odvojeno prikupljenoj plastici, koliko sad plaća zbrinjavanje, mogao preokrenuti u dobitak. Angažirao bi obrtnike i prerađivače plastike i pokrenuo kružno gospodarenje plastikom. A ovako, 30-milijunski trošak raste u još veći, kao i nepovjerenje građana prema kružnom gospodarenju otpadom''. 

''S biootpadom Tomašević sada ima 'time-out' samo zahvaljujući zimi i niskim temperaturama. No kad zatopli, osjetit će svi da nije ispunio ni drugi važni infrastrukturni uvjet, onaj za kompostiranje u zatvorenom prostoru. U međuvremenu je u manje od godine dana u Koprivnici za dva milijuna eura napravljen jedan takav pogon za kompostiranje. Od devet tisuća tona odvojeno prikupljenog biootpada kroz dvomjesečne cikluse proizvede se preko tri tisuće tona komposta prve kategorije, podesnog i za ekološku poljoprivredu. Netko od biootpada ima probleme i neugodnosti, a netko korist. Gdje li je Zagreb?!''.