Kako jugokadrovi odlično žive na našoj grbači

Pin It

 PREDSTAVKA PROTIV GENERALNE KONZULICE U NEW YORKU

Inače, Spomenka Cek imenovana je na dužnost generalne konzulice u New Yorku na prijedlog tadašnje šefice diplomacije Vesne Pusić, uz potpis bivšeg premijera i predsjednika Zorana Milanovića i Ive Josipovića.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova primilo je službeničku predstavku podnesenu radi višekratnih kršenja zakona i propisa od strane generalne konzulice Spomenke Cek tijekom njezinog dvogodišnjeg mandata u hrvatskom konzulatu u New Yorku. U službeničkoj predstavki navodi se, uz ostalo, kako tijekom svog dvogodišnjeg boravka u New Yorku Spomenka Cek nije riješila nijedan konzularni predmet, niti je napisala ijednu gospodarsku bilješku iz jednog od glavnih financijskih središta svijeta.

To pak znači da je generalna konzulica Cek redovito primala mjesečnu plaću u iznosu od oko 6.400 američkih dolara, što za dvogodišnje razdoblje iznosi oko 153.000 dolara, dakle, preko milijun kuna, a da zauzvrat, osim obilaska prijema i skupova, uopće nije radila na pružanju konzularne pomoći, niti je pisala gospodarske analize, a nije zabilježeno ni da je uspješno posredovala u bilo kakvom ozbiljnijem poslovnom ugovoru između neke hrvatske i američke tvrtke.

U predstavci koju je nadležnim institucijama podnio Davor Kristić, konzul gerant u generalnom konzulatu u New Yorku, navodi se i kako se generalna konzulica Cek nalazi u Hrvatskoj od početka studenoga 2016. godine, i to bez formalne odluke o razrješenju s dužnosti, tako da već četiri mjeseca prima deviznu plaću kao da je na mandatu u inozemstvu, a nakon što je iskoristila godišnji odmor, otvorila je bolovanje koje je zatvorila u siječnju 2017. godine.

Na Zrinjevcu se može čuti da Spomenka Cek sada traži da bude imenovana veleposlanicom na području Europe, u jednoj od članica Europske unije, u blizini Zagreba, no dok se čeka provedba formalnog postupka njezinog razrješenja, generalna konzulica boravi u Hrvatskoj, nastavljajući primati deviznu plaću u iznosu višem od 44 tisuće kuna mjesečno.

Inače, Spomenka Cek imenovana je na dužnost generalne konzulice u New Yorku na prijedlog tadašnje šefice diplomacije Vesne Pusić, uz potpis bivšeg premijera i predsjednika Zorana Milanovića i Ive Josipovića.

Izvor Novi list/Priznajem.hr