Policija otkrila detalje o uhićenom županu Dekaniću: Fingirao okolnosti, oštetio osiguranje, muljao s policajcima…

Pin It

“Uz fingiranje okolnosti prometne nesreće kako bi izbjegao negativni publicitet, nanio je i štetu osiguravajućem društvu, a sebi pribavio nepripadnu imovinsku korist” – navela je u četvrtak policija o vukovarsko-srijemskom županu Damiru Dekaniću, koji je jučer uhićen.

Priopćenje policije prenosimo u nastavku u cijelosti.

Alkoholiziran skrivio nesreću, a zatim trgovao utjecajem kako bi se sve lažno prikazalo

“Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK – Služba Osijek) su, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili kriminalističko istraživanje nad šestero hrvatskih državljana (53-, 38-, 55- i 53-godišnjak te 47- i 34- godišnjakinja), od kojih je jedan čelnik županije, a troje policijski službenici, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti i pomaganja u zlouporabi položaja ovlasti.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da je 53-godišnji čelnik županije, na području Županje i Cerne nešto iza ponoći 17. travnja, upravljao službenim automobilom županije pod utjecajem alkohola (1,44 g/kg) nedopuštenom i neprilagođenom brzinom kretanja od 87,9 km/h.

Uslijed navedenog je u Cerni izgubio nadzor nad upravljačem te vozilom sletio izvan kolnika i udario u prednji kraj osobnog automobila županjskih registracijskih oznaka u vlasništvu 47-godišnjakinje, parkiranog ispred kuće, a potom u ogradu navedene kuće.

Izbjegavanje prekršajne odgovornosti

Kako bi izbjegao prekršajnu odgovornost i negativni publicitet koji bi taj događaj za njega izazvao, 53-godišnjak je, sumnja se, dogovorio s 47-godišnjakinjom da ne zove policiju i da će joj nadoknaditi prouzročenu štetu. Potom je pozvao 38-godišnjaka s kojim je u srodstvu da odmah dođe na mjesto nesreće kako bi fingirao policijskim službenicima da je službenim automobilom županije upravljao 38-godišnjak, a da je sam bio suvozač.

Navedene osobe su postupile po tom dogovoru, nakon čega je na mjestu događaja uslijedilo nezakonito postupanje troje policijskih službenika. Naime, utvrđena je sumnja da su 38-godišnjak i 47-godišnjakinja, po dolasku policijske ophodnje, neistinito iskazivali o okolnostima prometne nesreće i time su stvorili temelj za daljnje policijsko postupanje na dogovoreni način, a policijski službenici su protivno odredbama Pravilnika o načinu postupanja policijskih službenika u obavljanju poslova nadzora i upravljanja prometom na cestama (NN 141/2011) propustili poduzeti sve dužne radnje.

Unatoč znanju da je 53-godišnjak počinitelj prometnog prekršaja, motivirani njegovim društvenim položajem i utjecajem, policijski službenici nisu utvrdili stvarno činjenično stanje o događaju i time su osigurali da 53-godišnjak izbjegne prekršajnu odgovornost. Također su na temelju lažnih iskaza 38-godišnjaka i 47-godišnjakinje prekršajno sankcionirali 38-godišnjaka i nakon toga poduzeli daljnje radnje kako bi prikrili nezakonito postupanje.

Osiguravajućem društvu pričinjena šteta veća od 100 tisuća kuna

Nadalje, s obzirom na to da je navedeni službeni automobil osiguran kod osiguravajućeg društva, prema uvjetima osiguranja i zaključenim policama osiguranja 53-godišnjak je u obvezi regresno namiriti iznose štete osiguravajućem društvu zbog skrivljene prometne nesreće u alkoholiziranom stanju.

Kako bi navedenu obavezu izbjegao te kako bi se putem ugovorenih polica kasko osiguranja i osiguranja od automobilske odgovornosti nadoknadila šteta, kako za službeni automobil u vlasništvu županije tako i za automobil te ogradu u vlasništvu 47-godišnjakinje, 53-godišnjak je zlorabio svoj položaj i osiguravajućem društvu također neistinito prikazao činjenice i okolnosti prometne nesreće, kako je ranije dogovoreno. Također je osiguravajućem društvu dostavio potvrdu policijske postaje o događaju, s neistinitim podacima o okolnostima prometne nesreće i počinitelju prometnog prekršaja. Tako je isključio mogućnost osiguravajućeg društva na pravo regresa, odnosno potraživanje namirenja isplaćene štete od alkoholiziranog vozača sukladno zaključenim policama osiguranja i uvjetima osiguranja. Na taj način je osiguravajućem društvu pričinio materijalnu štetu od 13.888,74 eura, a sebi pribavio nepripadnu imovinsku korist u istom iznosu.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičenici su predani pritvorskom nadzorniku te je protiv njih PNUSKOK podnio kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Osumnjičeni policijski službenici su odlukom načelnika policijske uprave udaljeni iz službe, a slijedi podnošenje zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka.” – priopćila je policija.

Nije to prva nesreća Dekaniću u pijanom stanju

Podsjetimo, to nije prva prometna nesreća koju je Damir Dekanić skrivio u alkoholiziranom stanju. Godine 2019. prenijeli smo vijest kako se pod utjecajem alkohola automobilom zabio u drugi automobil u kojem su bile četiri osobe, prema neslužbenim informacijama, četiri časne sestre, a jedna od njih je pri tom lakše ozlijeđena.

Nedavno uhićenje župana Dekanića komentirali su mnogi dužnosnici, među ostalima i čelnik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

“U povodu uhićenja vukovarsko-srijemskog župana g. Damira Dekanića, Grad Vukovar kao sjedište Vukovarsko-srijemske županije izražava žaljenje jer je naša županija danas stavljena u centar izrazito negativnog zbivanja i konteksta.

Ljudski je pogriješiti, no treba biti spreman u svakom trenutku snositi odgovornost za svoje odluke. Posebno je važno da osobe koje u društvu obnašaju važne funkcije i dužnosti ne bježe od takve odgovornosti ili pak koriste svoju funkciju u svrhu prikrivanja ili izvrtanja istine.

Župan Dekanić ovime je nanio ogromnu štetu ugledu Vukovarsko-srijemske županije, ali i PU vukovarsko-srijemske. Zbog njegove nepromišljenosti, na kazneno djelo potaknute su i tri službene osobe kojima je zbog županove lakomislenosti i želje za bijegom od odgovornosti u pitanje dovedena i životna egzistencija. (…)

Nadam se kako će g. Dekanić u ovom trenutku postupiti savjesno te dozvoliti građanima da upravljanje županije prepuste osobi koja će raditi na dobrobit cijele županije i svih njezinih žitelja”, napisao je Penava na Facebooku.

Izvor: narod.hr