Nikola Kajkić: Božinović je pokušao zataškati cijeli slučaj Dekanić

Pin It

Nezavisni vijećnik u Skupštini Vukovarsko-srijemske županije Nikola Kajkić optužio je ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da je dajući upute unutarnjoj kontroli pokušao zataškati cijeli slučaj Dekanić. Izjavio je to na konferenciji za novinare u petak u Vukovaru.

“Božinović je dao upute unutarnjoj kontroli”

Prema Kajkiću, nakon prometne nesreće župana Dekanića koja se dogodila u noći sa 16. na 17. travnja prošle godine, 26. travnja poslana je unutarnja kontrola koja je 12. svibnja zaključila da nema nepravilnosti u postupanju, prenosi HRT.

“Građani su u međuvremenu više puta Uskoku poslali dokumente, a Uskok je sve to zaprimio i očito procesuirao”, kazao je Kajkić. Pohvalio je inicijativu građana da se riješe nepravilnosti i nezakonitosti.

Kazao je da je 2. svibnja prošle godine dobio na mail pismo policajca, koje je poslano i Uskoku, u kojem piše 70 posto onog što je sad objavio i Uskok te da su neki građani zvali i prijavili da je župan prouzročio prometnu nesreću.

“Kako je moguće da unutarnja kontrola nije preslušala razgovore onih koji su zvali i prijavljivali prometnu nesreću župana?, zapitao se Kajkić. Ocijenio je da se tu vidi na djelu sprega politike i prisile na rad.

“Zato što je Božinović prije dao upute unutarnjoj kontroli da kada dođe u nadzor u PU vukovarsko-srijemsku će utvrditi ništa i tako će pokušati napraviti pritisak na Uskok, da Uskok slučaj ne istražuje”, istaknuo je Kajkić.

“Načelnik je naredio da se obustave izvidi u tom predmetu”

Novinarima je predočio dokumente i pisma za koja tvrdi da ih je dobio od anonimnih građana i policijskih službenika u vezi sa županovom nesrećom.

“Vođa očevidne ekipe je znao da je Dekanić alkotestiran kao vozač, ali očito je dobio upute prije dolaska. Nakon nekoliko dana općinsko državno odvjetništvo je naredilo očevid nesreće i da se dostave pismena. Radili su ispis poziva nekoliko brojeva i utvrdili da je Dekanić više puta zvao načelnika i da su pozivi trajali nekoliko minuta. Načelnik je naredio da se obustave izvidi u tom predmetu, što su i učinili, ali je netko očito dojavio DORH-u i Uskoku”, kazao je Kajkić.

Ocijenio je da su policajci samo radili ono što im je naređeno, a odgovorni su šefovi. Podsjetio je i na prometnu nesreću župana Dekanića iz 2019. godine kada je bio načelnik Općine Andrijaševci, a koju su policija i državno odvjetništvo, kako tvrdi, također zataškali.

Istražni sudac osječkog Županijskog suda odredio je u četvrtak jednomjesečni istražni zatvor za župana Dekanića i još četvero okrivljenika koje se tereti za nekoliko kaznenih djela vezanih za prošlogodišnju Dekanićevu prometnu nesreću u Cerni.

Izvor: narod.hr/HRT