Dok se prazne naša sela, divlje svinje koje prenose afričku svinjsku kugu slobodno šetaju gradovima

Pin It

Afrička svinjska kuga već sada ostavlja velike posljedice. Epidemija dramatično utječe na sektor proizvodnje svinja u Hrvatskoj, ali i cijeloj Europi, a ugrožava lokalnu i regionalnu ekonomiju. Nisu problem samo domaće svinje, nego i divlje koje su u Europi i proširile kugu.

Zastupnica Hrvatskih suverenista Vesna Vučemilović komentirala kako, dok se drugdje u Europi borbe s populacijom divljih svinja, u Hrvatskoj one slobodno šetaju ne samo poljima, nego i gradovima.

Hrvatski lovački savez i Ministarstvo poljoprivrede održali su u petak na osječkom Sajmu lova, ribolova i turizma (SALORI) međunarodnu konferenciju pod nazivom “Afrička svinjska kuga kod divljih svinja – kako prevladati epidemiju”. Predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza istaknuo je da trenutačno ne postoji učinkovito cjepivo za afričku svinjsku kugu, a proširena je u više od 50 zemalja na svijetu. Kazao je i da je Europska unija najveći izvoznik svinja i svinjskog mesa na svijetu te da “godišnje izveze pet milijuna tona svinjskog mesa diljem svijeta, a uzgoj svinja u Europskoj uniji čini 8,5 posto njezine ukupne proizvodnje”.

Na konferenciji se moglo čuti da je jedino u Hrvatskoj zaraza krenula preko domaće svinje, dok se svugdje u Europi proširila s divljih svinja, prenosi Večernji list. U borbi protiv divljih svinja u Hrvatskoj ključnu ulogu imaju lovoovlaštenici koji su “dužni organizirati traženje uginulih divljih svinja, sanitarno odstrijeliti one koje se sumnjivo ponašaju, a pri ulasku i izlasku iz lovišta obavezno se moraju pridržavati strogih uputa o dezinfekciji odjeće, obuće, opreme i vozila”.

Svako malo hrvatsko selo pogodi neka nova kriza. Neke krize uzrokovane su samim radom Ministarstva poljoprivrede i pripadajućim upravama, neke prirodnim nepogodama

Zastupnica Hrvatskih suverenista Vesna Vučemilović upozorila da se u Hrvatskoj ne radi dovoljno po pitanju problema divljih svinja koje slobodno šetaju. S druge strane, kaže, slavonski seljaci osuđeni su na godinu dana zabrane držanje svinja za koju “nema znanstvenog uporišta”.

Divlje svinje ovih su dana uočene u blizini stambenih objekata i kuća po Maksimiru, Dotrščini, Prečkom i Španskom

“Afrička svinjska kuga se pojavila i u Italiji te su u rješavanju tog problema krenuli u borbu s populacijom divljih svinja. Za razliku od njih kod nas divlje svinje slobodno šetaju, uništavaju usjeve i ulaze u školska dvorišta. Do sada je eutanazirano 12.000 svinja na obiteljskim gospodarstvima. Slavonskim seljacima su ostali krediti koje moraju vraćati a država im je dala simboličnu naknadu i zabranila držanje svinja godinu dana. Ovakvom politikom će i ono malo ljudi koji su ostali na selu otići. Nema znanstvenog uporišta za zabranu od godinu dana, ali ministarstvo na čelu s ministricom Vučković ne odstupa od te odredbe. I dok se prazne naša sela divlje svinje koje prenose afričku svinjsku kugu slobodno šetaju po poljima i gradovima”, napisala je Vučemilović na Facebook profilu.

narod.hr