Europa neizbježno ide prema trostrukoj krizi

Pin It

Europsko gospodarstvo očekuje najveći pad od osnivanja Unije | 24sata

Europa ide prema trostrukoj krizi, čiji će učinci na nas snažno utjecati tijekom stoljeća. Prvo, postoji brzi gubitak moći Zapadne Europe nakon nekih 500 godina globalne dominacije. Vremena kada su Britanci, Francuzi, Nijemci i drugi ostavili traga u svijetu politički, kulturno, znanstveno, tehnički i ekonomski su prošlost

Njemački publicist Thomas Fasbender kazao je da “Europa neizbježno ide prema trostrukoj krizi” u intervjuu za Preussische Allgemeine povodom izlaska knjige “Jezivo stoljeće” (Das unheimliche Jahrhundert).

Podnaslov knjige “Prije prekretnice” izravan je citat iz posebnog obraćanja kancelara Olafa Scholza Bundestagu 27. veljače 2022., kao reakciju na rusku invaziju na Ukrajinu. U njemu je upotrijebio riječ “Zeitenwende”. Dok je službeni prijevod za riječ koju koristi njemačka vlada “prekretnica” ili “prekretnica”, izvorni njemački izraz odnosi se i na promjenu vremena i na geopolitičku promjenu.

“Izraz ‘prekretnica’ sam izabrao jer ga je u igru uveo Olaf Scholz. Iako je knjiga u biti napisana prije toga, mi doista doživljavamo promjenu epoha. Međutim, mnogo je opsežnija nego što je Scholz opisao”, rekao je autor u intervjuu, prenosi Remix. Kaže da će trenutna trostruka kriza s kojom se Europa suočava imati odlučujući utjecaj na kontinent do kraja stoljeća.

“Europa ide prema trostrukoj krizi, čiji će učinci na nas snažno utjecati tijekom stoljeća. Prvo, postoji brzi gubitak moći Zapadne Europe nakon nekih 500 godina globalne dominacije. Vremena kada su Britanci, Francuzi, Nijemci i drugi ostavili traga u svijetu politički, kulturno, znanstveno, tehnički i ekonomski su prošlost”, kazao je Fasbender.

Klimatske promjene i Subsaharska Afrika

Fasbender kaže da se druga kriza, kriza klimatskih promjena, ne može riješiti jednostavnim zaustavljanjem:

“Druga velika kriza su klimatske promjene. Činjenica je da se događa. Posljednjih godina raspravlja se o tome tko je za to odgovoran i kako se to može zaustaviti. Ali mi to nećemo uspjeti zaustaviti. Stoga se moramo zapitati: Što konkretno znači živjeti u svijetu koji je dva ili više stupnjeva topliji? Kakve će to posljedice imati, kako se nositi s tim?”

Treća, ali nimalo manje važna kriza je populacijska eksplozija u subaharskoj regiji, koja u biti obuhvaća i prethodne dvije:

“Treće pitanje je rast stanovništva u Africi, posebno u subsaharskoj regiji. Tamo vidimo udvostručenje stanovništva do 2050. i čak učetverostručavanje do 2100. Negdje u 22. stoljeću više od polovice svjetskog stanovništva potjecat će iz subsaharske Afrike.

Tu leže prave prekretnice. Ulazimo u svijet u kojem se Europa može doživljavati kao živi muzej. Sigurno ne više kao svjetionik ili uzor”, rekao je.

narod.hr