Radić o Plenkovićevim mjerama: Udar inflacije najviše utječe na umirovljenike

Pin It

Mario Radić: Hoće li Raspudićev novi čelnik HRT-a puštati transrodne crtiće  ili će pak pjevati Thompson? | STV.HR

Prije izbora im se svašta obećava, a oni si ne mogu priuštiti ni hranu!

Zamjenik predsjednika DP-a Mario Radić komentirao je novi Vladin paket sveobuhvatnih mjera zaštite građana od inflacije koji bi javnosti trebao biti predstavljen u četvrtak pa upozorio da su na udaru inflacije najviše umirovljenici:

''Vladine mjere za blokiranje rasta cijena energenata, prije svega struje, jednim su dijelom sigurno potrebne. Problem je što je HEP prošle godine kupio puno skupe struje. Mjere prema kućanstvima su sigurno neophodne, ali pitanje je hoće li one biti kontraproduktivne. Cijene struje će padati i može se dogoditi da imamo veću cijenu pod mjerama, no što je bila na tržištu''.

Na pitanje novinara je li diskriminatoran potez da se subvencije odnose samo na građane, a ne na velike poduzetnike, Radić je rekao kako se ova vlast ne bori protiv recesije, nego protiv inflacije. 

''Ministar financija Marko Primorac pozvao je guvernera HNB-a da što hitnije podigne stope kamata na kredite da bi se zaustavila inflacija, čime se de facto vodi u recesiju. Doći će do pada gospodarske aktivnosti i do osiromašenja. Ja sam napravio solarnu elektranu u Vukovaru i završio sve radove 15. listopada, a još uvijek čekam spajanje na HEP. To je naša pomoć gospodarstvu. Ponašaju se nonšalantno u situaciji koja je energetski vrlo kritična''.

''Ljudi treće dobi su u Hrvatskoj podcijenjeni, a svaki puta kada se približavaju izbori puno toga im se obećava. Od 2021. do danas jaja su poskupjela 30 posto, kruh 60 posto, tjestenina 60 posto, a krumpir 120 posto. Usluge smještaja poskupjele su 130 posto. Udar inflacije najviše utječe na umirovljenike''.

''Morali bi napraviti ciljane pakete pomoći, a drugi mirovinski stup mora biti reformiran. Izvješće iz drugog stupa mora biti javan podatak kako bi naši građani mogli s tim raspolagati na način da to može biti zalog za kredit ili prijevremena otplata, jer ovako imamo crnu rupu u koju smo bacali naše novce i nadamo se najboljem''.