Vukušić: Zbog djece sam spreman opet u rat

Pin It

Vukušić: Kandidirao sam se jer ne želim da budale prevladaju, od Zagreba  ćemo napraviti gejmersku metropolu - tportal

Problem leži u činjenici da po javnosti dostupnim informacijama, građanski odgoj u nekim svojim elementima zastupa ideje rodne ideologije po kojima se djeca uče da se rode osobe u muškom ili ženskom tijelu, ali se osjećaju suprotno. 

Na relaciji Herman Vukušić i Boris Jokić ovih je dana brutalno zaiskrilo, i to do te mjere da je poznati psiholog najavio tužbu poznatom psihijatru. A do teških je riječi došlo radi goruće teme transrodnosti, oko koje je struka, baš kao i javnost, duboko podijeljena. 

Žestoka rasprava započela je gdje drugdje nego na Facebooku, nakon što je Vukušić napisao da je "konzervativna" Danska "nakon Švedske, Finske, Francuske i Velike Britanije oštro ograničila pristup hormonalnim i kirurškim intervencijama u postupku spolne tranzicije za djecu i adolescente".

"U njihovom glavnom nacionalnom medicinskom časopisu 'Ugeskrift for Laeger' ovoga srpnja danski su liječnici objasnili oštri zaokret u zdravstvenoj skrbi prema mladima koji za sebe misle da su transrodni i to u smislu da umjesto hormonalne blokade puberteta ubuduće bivaju uključeni u programe psihosocijalne podrške. Danska je do ovog zaključka došla nakon što je doživjela veliki porast mladih koji za sebe tvrde da su transrodni: od četiri pedijatrijski dokumentirana slučaja u 2014., do njih 352 u 2022. godini. Većina ove djece u svrhu promjene spola još u u maloljetnoj dobi potom su stavljana na hormonalnu blokadu puberteta, što je sada u svijetu nedvojbeno dokazano kao dugročno zdravstveno štetno, te su se Danci odlučili za drugačiji pristup.

Da podsjetim, sličan trend višestrukog porasta mladih koji za sebe misle da su transrodni i kojima je hormonalna blokada puberteta dostupna u maloljetnoj dobi zamijetili smo i u Hrvatskoj, te u veljači ove godine pokušali organizirati javnu raspravu o tom problemu. Odmah potom mi inicijatori našli smo se na meti svih 'objektivnih' hrvatskih medija, uključujući i notorni 'Faktograf', a koji su iz petnih žila osporavali ovaj fenomen, te nas koji su na njega upozoravali (i tražili znanstvene odgovore) počeli prikazivati kao nekakve transfobne desničare", započeo je Vukušić.

Osovina Seka-Suprug-Braco

Potom se psihijatar osvrnuo i na analizu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kojom je, kaže, potvrđen porast broja transrodnosti u mladih u Hrvatskoj, a dotaknuo se i bivšeg voditelja reforme obrazovanja.

"S obzirom da se u Hrvatskoj nakon našeg javnog upozorenja u cilju obrane ovog štetnog medicinskog eksperimenta digla cijela politička lijeva scena (čast izuzecima!), te dio interesno/aktivistički vezanih 'stručnjaka' (spomenuti ću osovinu Jokić-Begić-Jokić, iliti Seka-Suprug-Braco), mislim da je nakon niza europskih primjera koji govore suprotno došlo vrijeme za postavljanje pitanja odgovornim državnim institucijama: Zašto Hrvatska i dalje nastavlja medicinski škoditi svojoj djeci", pita Vukušić.

Nije dugo trebalo da Vukušićeve opservacije dođu do psihologa koji mu je napisao da "žurno ispravi navedeni upis te isti dostavi medijima" jer su u objavi iznesene neistine zbog kojih može imati osobne i profesionalne posljedice.

"Tema o kojoj pišete nije dio mojeg znanstvenog i profesionalnog interesa. Premda često javno istupam, o toj tematici nisam javno govorio. Krajnje je nekorektno od Vas također da me klasificirate kao 'interesno/aktivistički vezanog stručnjaka' naročito jer ne imenujete koje su to interesne i aktivističke skupine kojima pripadam ili služim. Vjerujem da se ovdje radi o grešci te Vas molim da žurno ispravite navedeno i pošaljete ispravak medijima koji prenose Vašu objavu. U protivnom ću morati iskoristiti sve pravne mogućnosti kako bih zaštitio osobni i profesionalni integritet", upozorio je Jokić, piše Dnevno.hr.

Opasne teze

Vukušić mu je brže bolje uzvratio pa kaže kako je slobodan reći sljedeće…

"Kada sam Vas spomenuo u kontekstu zajedničkog djelovanja Vaše sestre, psihologinje Nataše Jokić-Begić i njezinog supruga psihijatra Dražena Begića, nisam se držao sintagme 'krv nije voda', već Vašeg višegodišnjeg zalaganja za uvođenje građanskog odgoja u obrazovne kurikulume.

Problem leži u činjenici da po javnosti dostupnim informacijama, građanski odgoj u nekim svojim elementima zastupa ideje rodne ideologije po kojima se djeca uče da se rode osobe u muškom ili ženskom tijelu, ali se osjećaju suprotno. Više puta su već javno izrečene bojazni da su na ovaj način pod krinkom tolerancije i borbe za prava društveno ranjivih skupina mladi naraštaji izloženi tezama po kojima se već od najranije dobi mogu izjašnjavati po principu svojeg 'unutarnjeg rodnog samoodređenja', a koji po zadnjim konzervativnim procjenama sadrži ne samo muški ili ženski, negoli čak 73 roda”, odgovara psihijatar pa nastavlja s analizom:

"Kvaziznanstvene pretpostavke ovakovih ideja i njihove destruktivne društvene posljedice danas su diljem svijeta predmet ozbiljnih kritika, a na njihovu štetnost po mlade dječje umove trenutno najviše upozoravaju predstavnici LGB populacije koji u (trans)rodnoj ideologiji vide holokaust gay populacije. Jedan od glavnih trendova koji je posljedica djelovanja ove ideologije putem socijalnog kontagija (a koji uključuje i obrazovni sustav) jest i nagli porast mladih osoba koje za sebe tvrde da su transrodne i velikim dijelom još maloljetne ulaze u proces hormonalnih intervencija promjene spola, što u konačnici može imati kronične teške zdravstvene posljedice. Na ovu temu pokušali smo u veljači ove godine otvoriti javno-stručnu raspravu u Hrvatskom saboru, ali tome nam se među prvima vehementno usprotivila Vaša sestra, te je nakon toga sebi nerijetko uzimala slobodu difamacije mojeg osobnog lika i djela, uz poneki komentar iz čisto medicinskih tema, npr. endokrinologije.

Vi osobno ste u jednom svojem komentaru demonstrirali svojevrsnu čudnu političku korektnost po pitanju transrodnih osoba, a radi se o Vašem tekstu pod naslovom 'Rezanje korijena: Što je zajedničko krvavim pohodima u Nashvilleu i Vinkovcima?', od 01/04/23 godine", podsjeća Vukušić psihologa pa dodaje kako je Jokić nedavno tragediju u Nashvilu, gdje je transrodna osoba izvršila pokolj u osnovnoj kršćanskoj školi izjednačio sumanutim činom patricida u Vinkovcima par dana kasnije te da "nije niti jednim zarezom otvorena mogućnost kako je zločin u SAD-u potaknut mržnjom spram heteroseksualne kršćanske populacije".

'Možda vam je promaklo...'

"'U osnovi ovakvih činova nalaze se ozbiljni psihički poremećaji koji nemaju veze s porijeklom, nacijom, rasom, vjerskom ili seksualnom orijentacijom', kažete Vi u spomenutom komentaru sa sigurnošću dugogodišnjeg sudskog psihijatrijskog vještaka. Možda Vam je promakla činjenica da je ubojica u Nashvilleu iza sebe ostavio manifest u kojem detaljno objašnjava motive svojeg čina u preko 20 svezaka? S obzirom da isti nije objavljen do današnjeg dana unatoč opetovanim zahtjevima američke javnosti i nekih njihovih političara, možemo sa velikom sigurnošću pretpostaviti da su ubojičini motivi bili puno širi od poremećenog uma kako Vi to tvrdite.

Profesore Jokiću, jedna lasta ne čini proljeće, pa tako niti jedan transrodni ubojica koji mrzi heteroseksualne kršćane ne predstavlja sve transrodne osobe. Međutim, s obzirom na Vaše područje rada (obrazovne znanosti i psihologija) dozvolite mi da Vam skrenem pažnju na interesantnu činjenicu kako je u gotovo svim kohortama mladih osoba koje se u svijetu trenutno definiraju kao transrodne zabilježen komorbiditet (usporedna pojavnost) s nizom psihijatrijskih stanja poput depresije, tjeskobe, sklonosti samoozljeđivanju, neurodivergentnih pomaka, itd. U svjetlu Nashvillskog zločina, a kao sociološka činjenica, vjerojatno će Vam biti interesantan podatak i gay novinara Andya Ngoa kojeg su pripadnici Antife skoro nasmrt prebili tijekom demonstracija u Portlandu, i koji kaže kako se gotovo četvrtina svih uhićenih Antifa prosvjednika koji su iza sebe u SAD-u ostavili milijarde dolara pustoši i na desetke ljudskih žrtava deklarira kao transrodne osobe.

Situacija zahtijeva otvorenu i znanstvenu diskusiju

Agresivni transrodni aktivisti nedavno su poveli i online 'kristalnu noć' protiv djece koja su kupila video igru 'Nasljeđe Hogwartsa' samo zato jer se temelji na radu autorice (J.K. Rowling) čiji je zločin bio što je rekla 'da već imamo imenicu za osobu koja menstruira i to je – žena'. Ovo sve ne pišem kako bih psihijatrizirao ili demonizirao transrodnu populaciju, već skrenuo pažnju na činjenicu da se ovdje radi o socijalnom fenomenu u okviru kojeg mnogi nesretni mladi ljudi koji imaju problema sa kontrolom svojih emocija i nagona i koji nisu uistinu rodno inkongruentni u transrodnosti vide rješenje svojih osobnih tegoba, odnosno postali su žrtve ideologije koja se, između ostaloga, mahnito širi upravo i kroz obrazovno-odgojni sustav. Tim i takvim ljudima u Hrvatskoj se promjena spola od dijela medija i 'stručnjaka' nameće kao jedino rješenje, unatoč činjenici da sve više europskih zemalja odustaje od te prakse i prednost daje psihosocijalnim intervencijama.

Ova situacija po meni zahtijeva otvorenu i znanstvenu diskusiju uz opći multidisciplinarni konsenzus oko javnozdravstvene strategije, što smo i pokušali inicirati, ali pogodite tko nam se u tome prvi suprotstavio? Na koncu Vam želim reći da se nemam namjeru s Vama više dopisivati, ali sam potpuno spreman na javno sučeljavanje naših stavova kada god i gdje to Vi želite, a po pitanju zaštite dječje dobrobiti ne samo da sam spreman ići na sud, već i po drugi puta u rat", ističe psihijatar Vukušić.

Hoće li mu Jokić odgovoriti na društvenoj mreži, sučeliti se s njim u ''areni'' ili poslati poruku tužbom doznat ćemo uskoro.

direktno.hr