Pupovčeve ‘Novosti’ jadikuju zbog kažnjavanja osoba koje veličaju tzv. SAO Krajinu

Pin It

“Novosti” SNV-a Milorada Pupovca, koalicijskog partnera Andreja Plenkovića, jadikuju zbog kažnjavanja osoba koje su u zadnjih mjesec dana veličale tzv. SAO Krajinu. Optužuju hrvatsku policiju za dvostruke kriterije.

“Kninska policija je očito revna kad se radi o ovom pitanju. Dapače, dojam je da pažljivo bilježe dolazak nekadašnjih stanovnika kninskog kraja u zavičaj tokom ljeta pa to koriste za podnošenje prijava i privođenje. Hrvatska policija, međutim, ima potpuno drukčije kriterije kad se radi o “drugoj strani” pa je potpuno normalno veličati ustašku NDH, nacistički pokret, širiti govor mržnje prema Srbima i slično. Da barem dio ove marljivosti policija iskoristi u, primjerice, prijetnje koje praktički svakodnevno, i to ne samo s Facebooka, stižu novinarima Novosti, praksa bi se svakako promijenila”, žale se ‘Novosti’ u članku Borkovića pod naslovom “Kninska Facebook policija.

Naime, zasmetalo im je što je policija digla tri prijave zbog povrede ugleda Republike Hrvatske i “vrijeđanja nacionalnih osjećaja” građana.

Riječ je o tri slučaja:

1. 21. kolovoza su završili istragu nad 63-godišnjakom kojeg sumnjiče da je kao pripadnik glazbene skupine izvodio pjesme nastale 1995. godine čiji su tekstovi Republiku Hrvatsku izvrgnuli ruglu, preziru i javnom omalovažavanju. Spomenuti je na nastupima nosio i određena znakovlja i odjevne predmete koji prikazuju pripadnost nepostojećoj teritorijalnoj tvorevini, dakle SAO Krajini. Sve je to objavljeno na društvenim mrežama, čime je počinio prekršaj iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Završio je u pritvoru s kaznenom prijavom DORH-u.

2. Isti dan su utvrdili da 44-godišnjak, s prebivalištem u Obrovcu, na društvenim mrežama iz mržnje objavljuje sadržaje koji vrijeđaju nacionalne osjećaje građana Republike Hrvatske (fotografije i glazbeni sadržaj) čime je počinio već spomenuti prekršaj. Njemu je određena kazna od tisuću eura.

3. 31. kolovoza su proveli istraživanje nad 43-godišnjakinjom osumnjičenom također za počinjenje prekršaja iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Osobu, koja prebiva na području Srbije, sumnjiče da je na društvenim mrežama iz mržnje objavljivala sadržaje koji vrijeđaju nacionalne osjećaje građana Republike Hrvatske (fotografije i glazbeni sadržaj) i veličaju nepostojeću teritorijalnu tvorevinu čime je počinila navedeni prekršaj, očito opet SAO Krajinu. Za nju je, međutim, uz optužni prijedlog, određen i zatvor u trajanju od 15 dana na Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Šibeniku.

Što kaže Zakon?

Članak 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kaže:

“Tko na javnom mjestu izvođenjem, reproduciranjem pjesama skladbi i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remeti javni red i mir, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 700 do 4000 eura kazne ili kaznom zatvora do 30 dana”.

No ‘Novosti’ i za to imaju odgovor preko Indexa i odvjetnika Ante Nobila koji je rekao kako izraz “vrijeđanje nacionalnih osjećaja građana” hrvatski zakoni ne poznaju. Pozivaju se čak i na predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića koji je rekao kako se u ratu devedesetih konačno omogućila sloboda izražavanja.

I tako se opet vraćamo na početak priče, gdje Pupovčeve ‘Novosti’ nikad u veličanju tzv. SAO Krajine ne vide ništa sporno, a optužuju hrvatsku policiju za drugačije kriterije kad je u pitanju ‘druga strana’.

Tradicija poput lista Srbobran

Tjednik “Novosti” izdaje Srpsko narodno vijeće, krovna institucija Srba u Hrvatskoj, a toj nevladinoj udruzi na čelu je Plenkovićev koalicijski partner Milorad Pupovac.

Pupovčeve ‘Novosti’ uhvaćene u laži ili govoru mržnje najčešće se izvlače na satiru.

U ‘Novostima’ redovito se inače ponavlja obrazac objavljivanja čestitki povodom obilježavanja hrvatskih državnih blagdana u kojima autori naslovnicama punih krvavih prizora i tekstovima omalovažavaju nacionalne simbole ili otvoreno šire velikosrpsku propagandu.

Nastavljaju tako Pupovčeve “Novosti” tradiciju lista Srbobran, srpskih novina koje su izlazile u Zagrebu krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

Po Srbobranu vrednovanje identiteta srpske zajednice bilo je u bitnom otklonu od njezinog realnog statusa u Hrvatskoj i proglašavali su određene dijelove Hrvatske ‘srpskim zemljama’ implicirajući ‘težnju za posebnom srpskom državnošću unutar Hrvatske’, a na isti način i danas glasilo Srpskog narodnog vijeća nastavlja s velikosrpskom politikom koja je i dovela do velikosrpske agresije devedesetih i Domovinskog rata.

Kao što je nekoć Sima Lukin Lazić najviše razvijao kult ‘ugroženog Srbina’, tako i danas etnobiznismeni iste škole preko glasila ‘ugrožene nacionalne manjine’ optužuju hrvatsku policiju, siju mržnju u maniri srpskih i srbijanskih medija iz osamdesetih godina koji su pripremali teren za krvave devedesete.

narod.hr