DP Osječko-baranjske županije protiv nametanje rodne ideologije od strane HDZa i SDPa

Pin It

Tako su, zajedničkim snagama, SDP i HDZ nametnuli rodnu ideologiju stručno nazvanu 'Europskom poveljom za ravnopravnost žena i muškaraca na lokalnoj razini', ostavivši javnost bez odgovora na pitanja i otvorivši prostor za manipulaciju kod tumačenja rodnih politika na lokalnoj razini.

Skupština Osječko-baranjske županije na svojoj je 23. sjednici izglasala Prijedlog zaključka o pristupanju Osječko-baranjske županije Europskoj povelji za ravnopravnost žena i muškaraca na lokalnoj razini. Vijećnici Domovinskog pokreta bili su protiv ove povelje koja je prepuna zbunjujućih pojmova, o čemu je u raspravi govorio i vijećnik DP-a Zlatko Ahić, koji je istaknuo da nije problem potpisati ovakvu povelju jer je svatko normalan za ravnopravnost žena i muškaraca. No, prije davanja suglasnosti tražio je da predlagatelj pojasni neke sporne pojmove kao što su: rodna uloga, rodna dimenzija, rodna razlika, rodna perspektiva, rodno osviještena politika, rodno osjetljiv proračun, rodna procjena, rodno utemeljen pristup i rodno utemeljeno nasilje.

''U ovoj povelji stoji 'Krajnji cilj provođenja rodno osviještene politike jest postizanje ravnopravnosti spolova'.  Prema toj konstataciji, podrazumijeva se da je samo rodno osviještena politika uvjet za postizanje ravnopravnosti spolova. U suprotnom, nema ravnopravnosti?! Tražim objašnjenje na koji će se način izglasati rodno osjetljiv proračun? Hoće li se vijećnike educirati da bi imali znanja za donošenje takvog proračuna? Kako se to izvršava rodna procjena i koji su to kriteriji i mjerila prema kojima će se izvršiti rodna procjena prilikom zapošljavanja osobe u javnim ustanovama? Smatram da će se tu otvoriti prostor za manipulaciju jer će se u praksi neku osobu ocjenjivati na temelju subjektivnog dojma'', istaknuo je Ahić.

HDZ-ov tajnik Osječko-baranjske županije Ivan Hampovčan u odgovoru na vijećnička pitanja drsko je i povišenim tonom odgovorio kako neće dati nijedan odgovor na postavljena pitanja te rekao: ''Nećete dobiti ni jedan odgovor. To je prilično jasno. Ne znam što očekujete da netko odgovori na ta vaša pitanja''.

Nakon toga se za riječ javila SDP-ova Sanja Bježančević, koja je s puno elana i oduševljenja pokušavala pojašnjavati tražene pojmove. Ona je istaknula da je inicijativa za ovu povelju došla upravo od SDP-a, i to još daleke 2006. godine.

Vijećnicima Domovinskog pokreta Zlatku Ahiću i Krešimiru Čabaju nisu dopuštene replike na izlaganja, za razliku od SDP-ovog vijećnika Samira Haj Barakata. Tako su, zajedničkim snagama, SDP i HDZ nametnuli rodnu ideologiju stručno nazvanu 'Europskom poveljom za ravnopravnost žena i muškaraca na lokalnoj razini', ostavivši javnost bez odgovora na pitanja i otvorivši prostor za manipulaciju kod tumačenja rodnih politika na lokalnoj razini.