Ministar Beroš izabrao brokere: Dobitnike unosnog posla predvodi sin bivšeg HDZ-ovog premijera

Pin It

Nakon što je N1 objavio tekst o pozivu Ministarstva zdravstva za brokerske poslove u osiguranju za koji su se pojavile sumnje da su kriteriji oblikovani tako da daju prednost tvrtki Centar broker u vlasništvu Ivana Valentića, taj je poziv poništen bez službenog obrazloženja. No, ubrzo je raspisan novi poziv, a pobijedila je zajednica dviju tvrtki, od kojih je jedna – tvrtka Ivana Valentića, piše N1.

Umjesto odgovora na novinarska pitanja, Ministarstvo zdravstva je potiho poništilo poziv. Ali onda je 20. srpnja 2023. ministar Beroš potpisao novi dokument, „Ponovljeni poziv za dostavu zahtjeva za odabir gospodarskog subjekta za brokerske poslove u osiguranju“, ali nije „popravljena“ ili promijenjena niti jedna stavka, niti jedan zahtjev koji je izazivao sumnju u prvom pozivu –  sve što se očekuje od brokerskih kuća je jednako, traži se ista dokumentacija, tablica s kriterijima za bodovanje je identična, a tu je opet i napomena da „na obavijest o odabiru brokera ili poništenju, nije dopuštena žalba“, jedino je kod rokova za dostavu dokumentacije upotrijebljena nešto drugačija formulacija. U prvom pozivu je navedeno da je „rok za podnošenje zahtjeva 8 dana od objave poziva u Narodnim novinama“, a u ponovljenom pozivu je napisano da „rok za podnošenje zahtjeva počinje teći od dana objave ovog poziva u Narodnim novinama i traje do 2. kolovoza 2023. godine“ – no, i u ovom slučaju je rok bio prilično kratak, piše N1.

Poništili prvi poziv jer nisu bili zadovoljni odazivom

Ovaj puta su iz Ministarstva zdravstva odgovorili na naš upit zašto su poništili prvi poziv, a obrazloženje je prilično neobično – kažu da su se nadali većem odazivu, ali nisu nam rekli koliko se točno javilo zainteresiranih tvrtki na prvi poziv.

“Uzimajući u obzir opseg i kompleksnost posla koji se planira dodijeliti temeljem budućeg sporazuma o poslovnoj suradnji, Ministarstvo zdravstva je očekivalo veći odaziv zainteresiranih gospodarskih subjekata te je slijedom navedenog donijelo odluku o poništenju nakon čega su se održale tehničke konzultacije kako bismo dobili informacije s tržišta na koji način dodatno unaprijediti uvjete poziva na dostavu zahtjeva za sudjelovanje te isti ponovo objaviti.”, navedeno je u pisanom odgovoru iz Ministarstva.

Po svemu sudeći, ni na ponovljeni poziv nije se javilo puno interesenata, odnosno, kažu iz Ministarstva da su “zaprimljene prijave dvije zajednice ponuditelja”, ali ovaj puta je to očito bilo dovoljno. Prva je prijava tvrtki Centar broker d.o.o. i Euro posredovanje d.o.o., dakle, zajednica predvođena tvrtkom za koju se već nakon prvog poziva smatralo da će dobiti posao, te druga zajednica ponuditelja, Fortius Inter Partens d.o.o. i InterOmnia d.o.o.

I pobijedila je…prva „zajednica ponuditelja“, odnosno kombinacija tvrtki predvođena Centar brokerom, tvrtkom u vlasništvu Ivana Valentića, poduzetnika mlađe generacije s vrlo razgranatim poslovanjem u različitim područjima koji je kroz Centar broker već uspješno ugovarao poslove s mnogim državnim tvrtkama –  HŽ-om, HEP-om, Gradom Zagrebom, Hrvatskom lutrijom itd., a od privatnih tvrtki posebno se ističe CIOS grupa u vlasništvu Petra Pripuza –  u kojoj je članica Uprave sestra ministra zdravstva Vilija Beroša, Tajana Tomašević. Na web stranici Centra broker bila je objavljena i preporuka Ante Pripuza, predsjednika Uprave tvrtke Cezar, koji je naglasio da im je zbog kompleksnosti posla gospodarenja otpadom „osiguranje vrlo važna karika“, ali sada ta verzija web stranice nije dostupna – kažu u tvrtki zbog redizajna, odnosno pripreme nove web stranice tvrtke.

Ni Ministarstvo niti Centar broker ne žele reći što piše u sporazumu

Pitali smo i tvrtku Centar broker kako tumače manevar s povlačenjem poziva i raspisivanjem novog te svoju konačnu pobjedu, te nam je odgovoreno da je njihova tvrtka „lider na tržištu brokerskih usluga, osnovan 2009. godine i specijaliziran je za javnu nabavu usluga osiguranja sa iskustvom više od 60 provedenih postupaka javne nabave“.

„Na drugi poziv na dostavu ponuda koji je raspisan od strane naručitelja, Ministarstva zdravstva,  javili smo se u zajednici podnositelja s tvrtkom Euro posredovanje d.o.o. koja je uz Centar broker d.o.o. najveći broker u Republici Hrvatskoj po broju provedenih postupaka javne nabave za usluge osiguranja, a posebno po broju provedenih postupaka javne nabave za zdravstvene ustanove.

Kao zajednica podnositelja izabrani smo temeljem ostvarenog najvećeg broja bodova po više kriterija, od kojih se posebno ističu iskustvo, kapaciteti i broj provedenih postupaka javne nabave za usluge osiguranja, a posebno za osiguranje zdravstvenih ustanova“, navedeno je u odgovoru iz Centar brokera.

Odbacuju sumnje koje su se javile još u vrijeme prvog poziva, da su kriteriji tako formirani da idu njima u prilog. „Posebno napominjemo da Centar broker d.o.o. u slučaju samostalne prijave na poziv ne bi bio izabran, slijedom čega odbacujemo Vaše tvrdnje da smo unaprijed bili u prednosti pred drugim kućama.“, stoji u pisanom odgovoru.

No, nisu nam odgovorili na pitanje kako izgleda sporazum koji je pobjednička ekipa potpisala s Ministarstvom zdravstva, što se od njih konkretno očekuje, na koliko godina se potpisuje sporazum i kolika je vrijednost posla.

Svih tih podataka naime nije bilo u objavljenom pozivu Ministarstva i on predstavlja pravi primjer netransparentnosti, no, Ministarstvo se opravdava da ovaj poziv nije postupak javne nabave i da se ništa od onog što se mora u javnoj nabavi u ovom slučaju ne treba ni napisati niti omogućiti potencijalnim takmacima. Primjerice, nije predviđena ni mogućnost podnošenja žalbe. „Vezano uz navodno izostavljanje mogućnosti žalbe, kako navodite u upitu, navedena interpretacija nije točna s obzirom da ovo nije postupak javne nabave tako da Naručitelj zadržava pravo objave Poziva bez mogućnosti žalbe kao i pravo da ne odabere niti jednog podnositelja zahtjeva.“, odgovaraju iz Ministarstva na dio našeg upita.

Posao je prava – zlatna koka

Još u vrijeme prvog poziva neslužbeno smo saznali da se radi o poslovima posredovanja u osiguranju za svih pet KBC-ova u Hrvatskoj, a potom i za županijske bolnice koje ministar Beroš upravo smjera podvesti pod jednu upravu na nacionalnoj razini. Radi se nesumnjivo o milijunskoj zaradi, i dobitnici, kombinacija tvrtki predvođena Valentićevim Centar brokerom, svakako su uhvatili „zlatnu koku“.

Iz Ministarstva su, međutim, izbjegli konkretnije odgovoriti zašto su se odlučili za takav model centralizacije brokerskih poslova u osiguranju, a činjenicu da su to dodjeljivanje posla proveli po modelu koji je izbjegao transparentnost poželjnu kod bilo kakvih poslovnih projekata javne uprave – pravdaju tvrdnjom da se ne radi o javnoj nabavi.

priznajem.hr