Peternel: Ja sam protiv Pupovčeg imenovanja

Pin It

Peternel o Tomaševićevoj najavi: 'Nečuveno je da se ide s tako ogromnim  povećanjem!' | NACIONAL.HR | News portal najutjecajnijeg političkog tjednika

"Ulovili ste me u vožnji, evo ja sam čuo da je on to decidirano rekao, ne znam, moramo vidjeti mi iz stranke i odraditi konzultacije. Onda ćemo izaći s reakcijom.  Ne mogu vam ovako ništa reći, ali ja sam protiv toga imenovanja", rekao nam je Peternel na samom početku.

Premijer Andrej Plenković svakoga dana donese neku novu dnevno-političku "bombu". Nakon najave unutarstranačkih izbora za srpanj, u utorak je predsjednik Vlade odlučio počastiti novinare još jednom ekskluzivom - podržat će Milorada Pupovca za mjesto predsjednika Odbora za nacionalne manjine. 

I dok bi u nekim drugim okolnostima ta vijest bila uobičajena, kad se stavi u kontekst odnosa koalicijskih partnera iz HDZ-a i DP-a postaje jasno kako je ova najava prvoklasni politički "vrući krumpir".

"Mi ćemo kao HDZ poštovati to i drugi su se partneri složili, DP će vidjeti tko su kandidati, pa će glasati za ili ne glasati, ali koalicija će normalno funkcionirati", kazao je premijer na ovu temu obraćajući se medijima.

"Koliko razumijem, taj predsjednik bi trebao biti Milorad Pupovac i bit će izglasan običnom većinom kad se to stavi na dnevni red", dodao je i potom otvorio legitimno pitanje opstojnosti koalicije, uzmemo li u obzir da se upravo DP protivio njegovu imenovanju.

'Ja sam protiv tog imenovanja'

Po završetku konferencije za novinare uputili smo upit čelnicima stranke za komentar. Predsjednika saborskog Kluba zastupnika DP-a Igora Peternela ta je vijest dočekala pomalo nespremnog. 

"Ulovili ste me u vožnji, evo ja sam čuo da je on to decidirano rekao, ne znam, moramo vidjeti mi iz stranke i odraditi konzultacije. Onda ćemo izaći s reakcijom.  Ne mogu vam ovako ništa reći, ali ja sam protiv toga imenovanja", rekao nam je Peternel na samom početku.

"Imat ćemo u srijedu ujutro u devet sjednicu kluba pa ćemo sjesti i vidjeti što i kako dalje," najavio je. Ipak, na naše pitanje o tome je li bio spreman ovakvo što, odgovara kako vjeruje da će se unutar koalicije ovo riješiti.

'Ja sam politički realist'

"Vjerujem da će se ovo riješiti, ali treba naglasiti kako će na ovom pitanju doći do suglasja HDZ-a i SDP-a, što onda naravno, nama smanjuje manevarski prostor", prokomentirao je Peternel.

Na samom kraju ostaje pitanje osobnog razočaranja, ali i opstanka koalicije.  "Ja sam osobno politički realist i nisam razočaran. Ja vidim samo realnost, a ona je takva da ćemo morati oko svega pregovarati. 

Što se tiče opstanka koalicije, ona nije sama sebi svrha, vidjet ćemo hoće li potrajati do kraja. Dok ona ima smisla, postojat će, a taj smisao je rad za boljitak naših građana", zaključio je na kraju razgovora Peternel. 

direktno.hr