Dogovoreni igrokaz Brkića, Pupovca i Vrdoljaka?

Pin It

Nakon što je Zlatko Hasanbegović na jučerašnjoj press konferenciji iznio niz argumenata protiv koalicije HDZ-a sa HNS-om, IDS-om, SDSS-om, u ime HDZ-a istupio je Milijan Brkić, potpredsjednik HDZ-a. On je “u ime HDZ-a” napao iste one koje je predsjednik HDZ-a i premijer Plenković odlučio uvesti u koaliciju kao zamjenu za Most.

Na njegovo “nabacivanje” oštro su odgovorili – Pupovac i Vrodoljak.

U situaciji u kojoj je općepoznato da sve nastupe u medijima u ime HDZ-a treba odobrenje od vodstva HDZ-a – stječe se dojam da je “Brkićeva” napadačka retorika dio spinova Krešimira Macana – koja ima za cilj odvratiti pozornost javnosti od činjenica koje je o neprincipijelnoj koaliciji HDZ-a i SDSS-a ili HNS-a iznio Zlatko Hasanbegović.

 

“U posljednjih godinu i pol u dva navrata su održani izbori za Hrvatski sabor, dakle – najpotpunija i najreprezentativnija anketa narodnog raspoloženja. U dva navrata je hrvatski narod većinsko povjerenje dao Hrvatskoj demokratskoj zajednici, u dva je navrata većina hrvatskih državljana pokazala kako ne želi da ovom državom upravljaju SDP, HNS, IDS, SDSS notornog Milorada Pupovca, Milan Bandić i njima slični. No, svjedoci smo da dio stranačkog vodstva – zapravo sam predsjednik Plenković sa svojim nevidljivim, ali svakomu prepoznatljivim mentorima – želi dogovorima ispod stola i jeftinim političkim smicalicama iznevjeriti rezultate tih izbora, da želi HDZ osuditi na koaliranje sa spomenutim malim strankama koje su svjetonazorski nespojive sa svjetonazorom HDZ-a (a potom nas neizbježno uvesti u poslijeizbornu protudemokratsku status quo tzv. veliku koaliciju s SDP-om!), odnosno da želi u vladu uvesti upravo te stranke, ne obazirući se na vrijednosti i načela koja su zapisana u programu HDZ-a”, poručio je Hasanbegović.

“Koliko ja znam, Milorad Pupovac je podržavao sve vlade pa i onu bivšu gdje je Hasanbegović bio ministar. On je član Sabora i podupire Vladu. Gospodin Pupovac i nacionalne manjine neće određivati sastav vlade. Ovo je hrvatska država i uz nacionalne manjine koje imaju ustavom zajamčena prava, odlučuju Hrvatice i Hrvati. To je naša zemlja. Zamislite kako bi to bilo kad bih ja govorio o tome kako će premijer Aleksandar Vučić u Srbiji rekonstruirati vladu”, kazao je Brkić na konferenciji za novinare uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a u stranačkoj središnjici.

“Danas ih je više posegnulo za mojim imenom, ja za njihovim ne kanim posezati. Posebno ne danas i ne ovdje. Danas i ovdje, u Hrvatskoj, za svakoga pa i za mene kao njezina državljanina i narodnog zastupnika, postoje neusporedivo važnije stvari i od mojeg imena i od imena onih koji za njim posežu. U ime tih važnijih stvari odgovorit ću im javnom šutnjom, čak i na ono na što u nekim drugim danima i nekim drugim prilikama ne bih šutio”, navodi Pupovac na svom profilu.

 

“Sloboda izbora i pravo biti drugačiji su temeljne ustavne odredbe Republike Hrvatske! Ovoj neodgovornoj izjavi, kojom se ponovno dijeli Hrvatska, nema mjesta niti u javnom prostoru, ali nema mjesta u onoj otvorenoj i tolerantnoj Hrvatskoj koju želimo graditi i u kojoj se moraju i trebaju poštovati zagarantirana prava bez obzira na spol, dob, boju kože, vjersku ili nacionalnu, ili bilo koju drugu manjinsku pripadnost. Zato tražimo hitnu ispriku gospodina Brkića svim nacionalnim manjinama i svima onima koji su možda u Hrvatskoj drugačiji i zaslužuju da kao takvi daju svoj doprinos razvoju Hrvatske“, rekao je predsjednik HNS-a i potpredsjednik Sabora Ivan Vrdoljak.

Ivana Josipović/narod.hr