Plenković gore zlo i od MOSTa

Pin It

Plenković ne dolazi na Bleiburg, a ne isključuje koaliciju sa SDPom

Plenković o 'velikoj koaliciji' sa SDP-om: Vidjet ćemo nakon 21. svibnja

Plenković o neodlasku na Bleiburg: Imam čitav niz obveza u subotu

'Taj dan imam čitav niz drugih aktivnosti, vezano za lokalne izbore ', obrazložio je Plenković zašto neće biti na komemoraciji u Bleiburgu

 

Premijer Andrej Plenković bio je u petak ujutro u Dugom Selu pored Zagreba na predstavljanju HDZ-ovih kandidata za zagrebačkog župana, zamjenika župana kao i za gradonačelnike i načelnike općina Zagrebačke županije.

"Ovo je lokalna kampanja i treba podržati kandidatkinje i kandidate svugdje u Hrvatskoj. Idem u cijeli niz gradova ovoga petka", komentirao je premijer vrlo veliku aktivnost na političkom planu, poglavito danas u petak, kada će posjetiti cijeli niz gradova i mjesta na sjeveru Hrvatske.

Premijer je komentirao i poruke iz Mosta da su spremni surađivati s HDZ-om, ali ako se on makne s vrha stranke.

"Suradnja s kolegama iz Mosta u Vladi je bila dobra. Niti jednu riječ neću reći protiv kolega. Meni nije bilo bitno tko je iz koje stranke. Predlažem da se koncentriramo na teme koje su važne za lokalne izbore."

Plenković o neodlasku na Bleiburg: Imam čitav niz obveza u subotu

Komentirao je i je li njegov neodlazak na Bleiburg zapravo poruka manjinama s kojima želi stvoriti novu parlamentarnu većinu.

"U Bleiburg idu predsjednik Sabora, moj izaslanik Medved te ministar Marić. Taj dan imam čitav niz drugih aktivnosti, a vezano i za lokalne izbore kojima se bavimo i danas", rekao je premijer Plenković.

Komentirao je i moguću 'veliku koaliciju' sa SDP-om.

"Vidjet ćemo. Sada predlažem svima da predstave programe za gradove i općine, a nakon 21. svibnja ćemo razgovarati. HDZ je donio tri temeljne odluke vezano za državnu razinu. Prva je prestanak suradnje s Mostom, a zbog nepodržavanja ministra Zdravka Marića. Druga je odluka da probamo složiti novu parlamentarnu većinu, nakon razgovara s drugim strankama te treće, da idemo na nove izbore ukoliko to ne bude slučaj. Vrlo sam jasan od prvoga dana. Što se tiče velike koalicije, daleko smo od toga, to je već četvrti ili peti korak."

Odgovorio je i hoće li imenovati nove ministre u roku 30 dana, a što predlaže saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav. To je između prvog i drugog kruga lokalnih izbora.

"Na prvoj sljedećoj sjednici Hrvatskog Sabora predstavit ćemo nove ministre. Sve institucije normalno funkcioniraju."

Cvitan me tražio pet milijuna kuna zbog Agrokora

Vlada je dala DORH-u pet milijuna kuna za istraživanje situacije u Agrokoru. Novinari su pitali Plenkovića je li ovo zapravo pritisak na pravosuđe, a zbog toga što očito sada Vlada, nakon što je odobrila sredstva, ima neka očekivanja vezano za ovaj slučaj.

"DORH je taj koji je tražio dodatna sredstva. Gospodin Cvitan je rekao da je slučaj kompleksan te treba novac za ljude, stručnjake, vještake... To nije nikakav pritisak na pravosuđe. Što bi trebala odgovorna vlast raditi u zemlji članici EU-a i NATO-a? Mi ne radimo pritisak već radimo odgovorno. Omogućujemo institucijama da rade neovisno i učinkovito svoj posao. Iza toga stojimo od prvoga dana. To je fina nijansa između politikanstva i ozbiljne politike. Ja pripadam ovom drugom", kaže Plenković.

Potom je komentirao kakva su bila njegova saznanja o stanju u Agrokoru. Podsjetimo, vladin povjerenik Ramljak je rekao da je ukupni dug tvrtke 40,4 milijarde kuna.

"Nemam nikakva saznanja o financijskoj situaciji u Agrokoru, niti me itko izvijestio niti sam bio upućen u događaje unutar tvrtke. O daljnjim potezima ćemo nakon što istekne rok od godinu dana, koliko je vrijeme da se situacija u toj tvrtki stabilizira", zaključio je Plenković.

direktno.hr