Toliko o 'nezavisnoj': Švaljek osnovala stranku, a razlog je - novac!

Pin It

Među donatorima najizdašniji su bili Blagota Drašković (25.000 kuna), predsjednik HSLS-a Darinko Kosor s 15.000 kuna te Marija Lilić iz Zagreba s istim iznosom

Nezavisna lista Sandre Švaljek registrirana je pod brojem 329. kao politička stranka u registru političkih stranaka Ministarstva uprave.

Dakle, lista Sandre Švaljek, kako otkriva portal Direktno, 23. ožujka 2017. zavedena je kao politička stranka u Ministarstvu uprave, što građane dovodi u zabludu.

Predsjednik NLSŠ je Sandra Švaljek, a kao sjedište u registru je upisana Strojarska 14 u Zagrebu. U Ministarstvu uprave potvrdili su da je Sandra Švaljek osnovala stranku. Ni Sandra Švaljek niti Darinko Kosor nisu željeli komentirati osnivanje stranke. Kako neslužbeno doznajemo, glavni razlog osnivanja stranke jest primitak sredstava nakon izbora, ovisno o izbornim rezultatima i broju zastupnika, a mogući su i planovi za izlazak na parlamentarne izbore.

Cijela kampanja Sandre Švaljek temelji se na ideji nezavisnosti, odnosno kritike političkih stranaka i postojeće politike gradonačelnika Milana Bandića.

Kako je prvo bilo predstavljeno, političke stranke koje podržavaju Sandru Švaljek samo će sudjelovati na listi za Gradsku skupštinu.

U stvarnosti se radi o kohabitaciji, jer izabrani gradonačelnik ne može bez podrške Skupštine, odnosno stranačkih ljudi, u ovom slučaju članova HSLS-a na njezinoj listi.

S druge strane, na listi aktualnog gradonačelnika Milana Bandića tek je 25 posto stranačkih kandidata, a ima više uistinu nezavisnih nego Sandra Švaljek.

Sandra Švaljek ide stopama svog bivšeg šefa Milana Bandića i poput njega u naziv stranke stavila je svoje ime, ali bez sadržaja i političke orijentacije. Uistinu nezavisni kandidati ne osnivaju političke stranke, a ovako ispada loša imitacija Milana Bandića.

Iako na stranicama stranke Nezavisna lista Sandre Švaljek stoje njene izjave potpisane 8. svibnja kao predsjednice stranke NLSŠ kako će na promidžbu na lokalnim izborima potrošiti 1000 kuna od stranačke članarine te 10.000 kuna vlastitih sredstava, troškovi izborne promidžbe ipak su bitno veći.

Kako stoji u objavljenim financijskim izvješćima, na troškove izborne promidžbe stranka Sandre Švaljek potrošila je više od 181 tisuću kuna, a od donacija je primila 194.151 kunu.

Među donatorima najizdašniji su bili Blagota Drašković (25.000 kuna) te predsjednik HSLS-a Darinko Kosor i Marija Lilić iz Zagreba s po 15.000 kuna. Od tvrtki stranci Sandre Švaljek najviše su donirali Adrenalin d.o.o. iz Zagreba (18.000 kuna), Partner zaštita (18.000 kuna) i Atir d.o.o. (10.000) kuna.

Najviše novca stranka Sandre Švaljek potrošila je na troškove medijske promidžbe, više od 80.000 kuna, i to preko agencije Unex, inače bivše marketinške agencije Ivice Todorića, vlasnika posrnulog Agrokora. Unex je stranci Sandre Švaljek osigurao popust na medijske objave u iznosu većem od 211 tisuća kuna, a ukupno je prema izvješćima na oglašavanje u medijima Sandra Švaljek platila više od 250.000 kuna, zaključno s 13. svibnja.

Darko Markušićdirektno.hr