Mrak Taritaš gubi potporu birača dok Bruna Esih uspješno skuplja glasače

Pin It

U završnici kampanje Milan Bandić računa na potporu od 24,9 posto birača, a Anka Mrak Taritaš na 24,7 posto birača. Istina, od početka kampanje Bandić je dobio malenih 0,8 posto potpore više, ali je Anka Mrak Taritaš izgubila velikih 3,1 posto potpore birača.

Sandra Švaljek uživa potporu od 16,7 posto, ali je i ona od početka kampanje izgubila 4,5 posto potpore ispitanika. Bruna Esih kao nezavisna uživa potporu od 8,3 posto birača s blagim padom od 1 posto u odnosu na početak kampanje, piše Dnevnik.hr.

 

HDZ-ov kandidat Drago Prgomet pak ima potporu od 5,8 posto birača i on je izgubio 1 posto. Ivan Lovrinović koji predvodi Živi zid i Promijenimo Hrvatsku u kampanji je pridobio 4,3 posto potpore, a Marko Sladoljev, MOST-ova uzdanica 2,9 posto. Njemu je potpora od početka kampanje narasla za 1,8 posto. I na kraju, Tomislav Tomašević, koji okuplja široku skupinu koalicija koju predvodi “Zagreb je naš”, trenutačno uživa potporu od 2,3 posto. Neodlučnih je 10,1 posto ili 3 postotna poena više nego na početku kampanje.

 

Istraživanje je provela agencija Ipsos na stratificiranom slučajnom uzorku od 1002 punoljetna građanina Zagreba. Uzorak je stratificiran prema veličini naselja, a odstupanja strukture uzorka od strukture populacije prema spolu, dobi i stupnju obrazovanja korigirana su postupkom otežavanja. Istraživanje je provedeno od 12.-16. svibnja 2017. godine. Pogreška mjerenja je +/-3,6%.

Rezultate istraživanja u Dnevniku Nove TV komentirao je politički analitičar Tihomir Cipek.

“Ovo je značajno lošiji rezultat za Bandića nego na prethodnim izborima kad je u prvom krugu imao gotovo 50 posto potpore. To je zato što se javilo niz dobrih i kvalitetnih kandidata, a došlo je i do zamora materijala”, kazao je Cipek. Istaknuo je kako će razlika u drugom krugu biti od svega nekoliko tisuća glasača.

„Rubovi grada glasovat će protiv središnjih četvrti grada Zagreba“, kazao je Cipek. Rekao je kako će lista Sandra Švaljek u svakom slučaju biti relevantna za formiranje većine u gradskoj skupštini.

 

Kazao je kako se Bruna Esih sama odvojila od HDZ-a te vrlo uspješno skuplja glasače krajnje desnice.

Za Dragu Prgometa kazao je kako će vjerojatno ući u gradsku skupštinu. „On je politički borac i ne odustaje. Sam je rekao da će mandat u Saboru zamijeniti mandatom u Skupštini. Problem je s kim će on ići“, smatra Cipek.

Izvor: narod.hr/Dnevnik.hr