Most kao uvrijeđena mlada - kako to da tek sada govore o nekim stvarima?

Pin It

Da onim 'blitzkriegom' Plenković nije posmjenjivao Mostove ministre, teško da bi oni sami demonstrativno izišli iz Vlade, napustivši tako svoje privilegirane pozicije

U posljednjem tjednu predizborne kampanje za lokalne izbore kandidati Mosta nezavisnih lista glasačima obraćaju se i putem boca s vodom na kojima poručuju: "Nemamo Gazdu".

Most je u subotu priopćio kako su tom kampanjom željeli poručiti ono što uporno govore zadnjih dana, "da nemaju gazdu, da obraz nema cijenu i da su samo svoji". "Poruka je upućena dakako Gazdi. I onima koji se u poruci pronađu", rekli su.

Ispod glavne poruke "Nemamo Gazdu", koja je stavljena po uzoru, ali umjesto uobičajenih životno-motivirajućih poruka na Jani, na Mostovim bocama nalaze se hashtagovi poput #BašZatoMOST i #ObrazNemaCijenu.

Poruke se mijenjaju ovisno o lokalitetu pa u Rijeci, gdje je kandidatkinja za gradonačelnicu Petra Mandić, imaju hashtag #UsudiSe, u Splitu je na bočici kandidata za splitskog gradonačelnika Ante Čikotića hashtag #TebiSplite, dok je na vodi Katarine Ujdur za Metković hashtag #SamoJeMetkovićBitan, poručili su iz kampanje Mosta nezavisnih lista.

Zgodno je to - Mostovci šalju ''oštru'' poruku svemogućem Gazdi, Ivici Todoriću, jer, eto, baš oni jedini od svih političkih stranaka nemaju nikakvog Gazdu. Sve ih ostale stranke, po njihovom mišljenju, dakako, imaju. Samo su oni čistih ruku, bez i jedne afere, aferice, skandalčića, njih samo vjera u bolju Hrvatsku vodi i oni tim putem kroče poput usamljenih jahača. Srce se stisne od sreće kada znamo da u ovoj korumpiranoj državi imamo tako poštene i dobre heroje, gotovo vitezove. Kamo sreće da su se pojavili bar prije koju godinu, možda bi se toliko problema riješilo, a napaćeni građani poštedjeli toliko boli i poniženja.

Saborski zastupnik i glasnogovornik Nikola Grmoja u svojim je žestokim udarcima HDZ-u najavio netaktično i uporabu ''teške artiljerije'', iako je to, dakako, figurativno, ali, ne zvuči uhu ugodno. Petrov ima nešto blažu retoriku, ali jednako kritičnu, a svaka se izjava svodi na opaku kritiku HDZ-ovaca.

Borba do posljednjeg daha

Da će rat među strankama biti još jači, potvrdila je i bombastična izjava bivšeg ministra unutarnjih poslova Vlaha Orepića, koji je poručio da je ''Vlada Andreja Plenkovića nelegalna''! Time je Orepić, koji se i ranije pokazao kao tvrd orah, dirnuo u same temelje Ustava Republike Hrvatske. To nije nimalo bezazlena izjava.

Teško je nabrojati sve udarce izmijenjene u protekla tri tjedna, od kada je koalicija HDZ-a i Mosta pukla, izmijenjene na relaciji ta dva dojučerašnja partnera. Sudeći po tome kakve se optužbe iznose, netko je dobro rekao da to ''nije bila koalicija, već brak''. Vodi se borba do posljednjeg daha. Ne biraju se riječi, baš kao kod mučne rastave braka, bitka za posljednju šalicu.

Glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić u utorak je komentirao što mu je izvor blizak Ivici Todoriću navodno rekao o tome kako je izgledao sastanak u Vladi o pitanju Agrokora.

"Todorić je nekoliko dana prije dobio poziv predstavnika ruske Sberbanke, koji mu je prenio pozdrave Bože Petrova koji jako lijepo govori o Agrokoru i Todoriću. Nakon još jednog dana ponovno su ga nazvali i rekli da je Božo Petrov tu i da su oni tu ako treba na bilo kakav način dodatno pomoći. U tom trenu Todorić je uzeo telefon i nazvao Davora Božinovića i rekao da se događa nešto čudno i ne vidi zašto bi mu ruske banke slale poruke i pozivale se na kontakte. Tako je došlo do kontakta i sastanka Todorića i Plenkovića", prepričao je Jelinić informacije izvora bliskog Todoriću.

Plenković je to komentirao sljedećim riječima: "Ja ne znam kako je Petrov komunicirao s Todorićem. U procesu razgovora, kad smo vidjeli da je Agrokoru potrebna financijska injekcija, razgovarali smo, procijenili situaciju i krenuli jedinim ispravnim putem - na ustavan način, zakonit način".

Predsjednik Mosta Božo Petrov komentirao je pisanje Nacionala u čijem tekstu se spominju njegove navodne veze s predstavnikom Sberbanka.

''Zna se da me obitelj Todorić doživljava krivcem za raspad svog carstva pa me optužuju za veze s Rusima iako su oni s njima poslovali godinama. To što su napravili dug od 40 milijardi kuna, a političke elite HDZ-a i SDP-a su to prešutno odobravale - o tome se šuti. Drago mi je da se obitelj Todorić  uključila u lokalnu kampanju za HDZ. Ja sam razgovarao s dobavljačima i zato sam inzistirao u vladi da se ta tema otvori'', rekao je Petrov.

Također je prepričao trenutke u kojima je shvatio kako je situacija u Agrokoru kritična:

''Tražili smo prije da se financijska izvješća iz Agrokora otvore i tada se pokazalo da je situacija kritična i da nam slijedi armagedon gospodarstva. Kada se ta tema otvori pred svjedocima nema više uzmicanja i treba se transparentno otvoriti i voditi. Kad se pokazalo da su moje tvrdnje točne o financijskim izvješćima i dogodio se razgovor s Todorićem gdje smo mu dali do znanja da neće dobiti milijardu i pol kuna'', govori Petrov pa objašnjava kojim redoslijedom su se sastanci odvijali''.

I tako možemo unedogled nabrajati...

Podsjetimo, prije nekoliko je dana Vladin posebni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak izjavio kako je s dramatičnom situacijom u megakoncernu bio upoznat još prije godinu dana. Je li moguće da onda Mostovci, ali i sam ministar financija Zdravko Marić nisu imali baš nikakvih spoznaja? Možda, ali teško moguće i gotovo uvredljivo za zdravu pamet građana, koje se suastavno pokušava uvjeriti kako se o katastrofi u najvećem gospodarskom gigantu nije znalo gotovo do nekoliko dana prije negoli je sve puklo.

Teško je utvrditi tko je u pravu, tko nije, tko govori istinu, tko ne, tko je što prikrivao, tko ne.

No jedno je gotovo sasvim sigurno - da onim 'blitzkriegom' Plenković nije posmjenjivao Mostove ministre, teško da bi oni sami demonstrativno izišli iz Vlade, napustivši tako svoje privilegirane pozicije. A zacijelo baš ne bi ni vikali na sav glas da je Vlada ''nelegalna'', da ''nemaju Gazdu'', da je Plenković ''diktator'' i slično. Tek kada su se našli u poziciji bivših, a da to nisu praktički ni shvatili, odlučili su progovoriti.

Naknadna pamet

U narodu se obično kaže da su svi generali poslije bitke pametni. Tako je i u ovom slučaju.

Ali je pomalo patetično da se Mostovci ponašaju poput uvrijeđenih mladenki ostavljenih pred oltarom - nakon što je mladoženja zbrisao, odrekao je se, ona udri drvlje i kamenje i sve najgore po njemu. A još pet minuta ranije htjela se udati za njega i živjeti s njim sretno u dvorcu do kraja života, uz brdo zdrave dječice, u ovom slučaju raznih foteljica i privilegija. Tako da je Mostovo kukanje prilično neuvjerljivo, sve i da je - uvjerljivo. 

Andrea Latinović/direktno.hr