Plenković najavio veliku koaliciju i poručio Bernardiću da mu je to bolje od izbora?

Pin It

Osim što je premijer Andrej Plenković danas u emisiji “A sada Vlada” eksplicitno rekao da ministre namjerava predstaviti tek nakon 4. lipnja, na pitanje o velikoj koaliciji rekao je da može razgovarati i sa SDP-om.

Novinarka pitanje o velikoj koaliciji postavlja u obliku alternative: ili velika koalicija ili novi izbori.

Znači li to da su Plenkovićeve riječi poruka Bernardiću da mu je bolje ići u veliku koaliciju nego na izborima dobiti još manje glasova, ali da je za to potrebno ublažavanje retorike?

Pitanje: Je li onda prema Vama sazrelo vrijeme za veliku koaliciju? Nije to ništa neuobičajeno, evo imamo primjer Njemačke gdje to funkcionira. Međutim, je li u Hrvatskoj sazrelo vrijeme za to, ili ipak još ne, ili će se ipak karte dijeliti na novim izborima, bez obzira kada oni bili? 

Plenković: Pa gledajte, u ovoj situaciji, kada oporba, sada konkretno mislim na najveću oporbenu stranku, SDP, koja je tada predvodila koaliciju na izbore koja je osvojila 54 mandata, oni su na kraju završili sa 36 zastupnika. Dakle, SDP danas ima 20 zastupnika manje nego HDZ u Hrvatskom saboru, svojom voljom. To je situacija, ima poprilično fragmentiran klub. Možete čitati novine pa to vidjeti, to vam je jasno. E sada, ako oni žele biti glavna oporbena stranka, a ja moram priznati da je to legitimno i da je to dobro, ali baš da toliko puta jedna oporbena stranka, ja se ne sjećam da je toga bilo toliko – toliko zahtjeva za izglasavanje nepovjerenja, pritužbi Ustavnom sudu, interpelacija, dakle, sve moguće mehanizme koji postoje da se na neki način destabilizira vlast jer vodite računa da SDP je krenuo s inicijativom na koju je Most doslovno nasjeo, dakle ukrcao se na SDP-ov vlak pred izbore. Onda ja taj poziv na dijalog, koji je rekao kolega Bernardić, ne mogu doživljavati kao konzistetnu politiku, razumijete? Kad su bili izbori 11. rujna, SDP nije čestitao HDZ-u na pobjedi. Ja sam kolegi Bernardiću čestitao odmah. I ta retorika, zamjene teza, da su oni za dijalog, a mi nismo – to uopće ne stoji, dakle to nije točno. Oni su isto parlamentarna stranka, odgovorni su, imaju svoje ciljeve, imaju svoje razloge. Što se mene tiče, ja mogu razgovarati i s njima, ima i drugih, naravno da se uvijek gleda nekako programatsko-ideološki tko je bliskiji, prema tome, razgovore ćemo voditi, ja mogu obaviti razgovore i s kolegom Bernardićem što se mene tiče, ali mislim da su njihovi stavovi poprilično formirani, čvrsti, ne djeluje mi baš da su spremni na neku suradnju.”

Prije točno tjedan dana, 12. svibnja, Plenković je u Dugom Selu komentirao veliku koaliciju kao “četvrti ili peti korak”:

“Vidjet ćemo. Sada predlažem svima da predstave programe za gradove i općine, a nakon 21. svibnja ćemo razgovarati. HDZ je donio tri temeljne odluke vezano za državnu razinu. Prva je prestanak suradnje s Mostom, a zbog nepodržavanja ministra Zdravka Marića. Druga je odluka da probamo složiti novu parlamentarnu većinu, nakon razgovara s drugim strankama te treće, da idemo na nove izbore ukoliko to ne bude slučaj. Vrlo sam jasan od prvoga dana. Što se tiče velike koalicije, daleko smo od toga, to je već četvrti ili peti korak.”

 

Premijer je, prije parlamentarnih izbora 2016., o velikoj koaliciji govorio potpuno suprotno.

U Dnevniku Nove TV – 17. kolovoza 2016. – mjesec dana prije izbora

Pitanje: Nakon izbora će se morati slagati postizborne koalicije, rekli ste da velika koalicija sad nije na dnevnom redu. Što se mora dogoditi da bi ona bila na dnevnom redu?

Plenković: “Ponovno kažem da velika koalicija nije na dnevnom redu. Postoji jedan val špekulacija, vidim ovdje i komentare drugih političara koji govore o nekakvom spoju HDZ-a i SDP-a – to ne dolazi u obzir. Ja sam vrlo jasno rekao – HDZ sa kvalitetnim programom, sa kvalitetnim ljudima ide na pobjedu u ovom trenutku na ovim izborima. Mi ćemo koalicije sklapati s onim strankama koje će biti podudarne i programski i svjetonazorski. To u ovom trenutku nije SDP.”

Intervju za Večernji list – 6. rujna 2016. – 5 dana prije izbora

Pitanje: “Više ste puta demantirali mogućnost velike koalicije HDZ-a i SDP-a, no budu li uvjeti Mosta pretenciozni, kao nakon prošlih izbora, kako ćete s tom situacijom izaći na kraj?”

Plenković: “Još jednom ću ponoviti da HDZ decidirano otklanja mogućnost velike koalicije sa SDP-om. Ne vidim zašto bi Most poslije izbora stavljao na stol pretenciozne uvjete. Ne osjećam nikakvu odgovornost za poteškoće u funkcioniranju aktualne Vlade, protiv čijeg sam se rušenja javno usprotivio. Na ove izbore idemo s ciljem osvajanja većinske potpore hrvatskih birača te formiranja parlamentarne većine i hrvatske Vlade s partnerima na programskoj i svjetonazorskoj osnovi. Kao predsjednik HDZ-a sigurno neću pristajati ni na kakve ucjene koje bi odstupale od demokratske prakse Hrvatske i drugih europskih zemalja.”

Intervju za N1 – 9. rujna 2016. – 2 dana prije izbora

Pitanje: Iz HDZ-a dolazi jasno i glasno ne za veliku koaliciju. Može li si Republika Hrvatska priuštiti još jednu nestabilnu vladu ili je bolje ići onda u tzv. njemački princip, odnosno veliku koaliciju?

“Velike koalicije biti neće. Mi ćemo formirati stabilnu vladu s našim partnerima koji su nam bliski programski i svjetonazorski. Ono što želim jest da uz partnere, a njih će biti, formiramo stabilnu vladu.”

Duel s Milanovićem na HRT-u – 9. rujna 2016. – 2 dana prije izbora 

“Velika koalicija sa SDP-om ne dolazi u obzir. To su bili obični spinovi.”

Matija Štahan/narod.hr