Istina o Mostu i popisu birača: brisali su Hrvate, a dodavali Srbe

Pin It

U godini dana između parlamentarnih izbora 2015. i 2016. godine, u kojoj je Most kontrolirao popis birača i prebivališta, iz popisa birača u 10 izbornih jedinica u kojima glasuju Hrvati izbrisano je više od 32 tisuće ljudi. U istom razdoblju je u 12. izbornoj jedinici u kojoj glasuju manjine broj birača povećan za  15 tisuća, od čega je gotovo 9 tisuća Srba.

Od ukupno 10 'standardnih' izbornih jedinica, u čije su spiskove upisani Hrvati i mali broj ostalih koji ne spadaju u službene manjine, u njih 9 zabilježeno je smanjenje broja birača, dok je u jednoj zabilježen samo simbolični rast. Rekordno smanjenje broja birača zabilježeno je u 5. izbornoj jedinici koja obuhvaća Vukovarsko-srijemsku, Brodsko-posavsku i Požeško-slavonsku županiju. U mandatu Mostovih poštenjačina nestalo je 5.300 birača, gotovo 2 posto. U istom razdoblju mediji su bili puni insinuacija kako poštenjačina Orepić po Vukovaru briše lažno prijavljene Srbe i time nervira Pupovca koji se buni, pa smo imali i nekoliko medijskih prepucavanja na relaciji Orepić-Pupovac o tome.

Istina je, evidentno, dijametralno suprotna. Za vrijeme vladavine Mosta i njegovih ministara iz popisa su nestali Hrvati, a pojavili se Srbi. Jer, dok se broj birača u 10 izbornih jedinica smanjio za 32 tisuće, broj birača u manjinskoj izbornoj jedinici je povećan za 15 tisuća. Tako smo u samo godini dana vladavine Orepića i Mosta dobili 9 tisuća novih Srba, 850 novih Mađara, više od tisuću novih Talijana, itd.

Samo u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koja spada u izbornu jedinicu u kojoj je izbrisano 5.300 Hrvata, dodano je 526 novih Srba. U samom Vukovaru izbrisana su 962 Hrvata, a dodana su 202 Srba. 

I sve to su samo podaci za 2016. godinu, odnosno podaci do parlamentarnih izbora 2016. godine, iako je Orepić nastavio i u 2017. godini kontrolirati prebivališta, a Mostov ministar Kovačić popise birača.

Toliko o Mostu, Orepiću i Pupovcu.

Petar Krčić