HNS-ova Blaženka Divjak od Plenkovića zatražila opoziv niza Barišićevih ljudi

Pin It

Njezina tri uvjeta su stvoriti  situaciju za provedbu kurikularne reforme, revidirati natječaj kojim je na čelo skupine za kurikularnu reformu postavljena Barišićeva savjetnica i zaposlenica Ministarstva Jasminka Buljan Culej (pokažu li se točnim sumnje o netransparentnosti, slijedi poništenje natječaja) i treći – reekipirati kadar u i oko Ministarstva obrazovanja.

Kurikularna reforma nema alternativu, a ključna je depolitizacija obrazovanja i rad u smislu da ima koristi za sve, a ne samo za neke – izjavila je jučer novinarima nestranačka izabranica HNS-a za ministricu znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Njezina tri uvjeta su stvoriti  situaciju za provedbu kurikularne reforme, revidirati natječaj kojim je na čelo skupine za kurikularnu reformu postavljena Barišićeva savjetnica i zaposlenica Ministarstva Jasminka Buljan Culej (pokažu li se točnim sumnje o netransparentnosti, slijedi poništenje natječaja) i treći – reekipirati kadar u i oko Ministarstva obrazovanja. Zadnja dva zahtjeva u ovom trenutku čine se prilično rigorozna za HDZ.

U Ministarstvu znanosti uz HDZ-ovce Sanju Puticu i Tomislava Sokola (pomoćnici ministra), sjedi i državni tajnik Hrasta Hrvoje Šlezak, ali i Matko Glunčić, jedan od rušitelja koncepta Jokićeve reforme. Već u četvrtak kasno poslijepodne objavljeno je kako se Putica vraća u saborske klupe, piše jutarnji.

Divjak je upitno  i Povjerenstvo za provedbu Strategije znanosti i obrazovanja, tijelo koje je imenovao Plenković. Njega vodi zadarska rektorica Dijana Vican, čija je smjena tražena na prosvjedu za kurikularnu reformu 1. lipnja. S obzirom na to da je Blaženka Divjak podržala prosvjed, logično je da podržava i zahtjeve prosvjednika – smjena Barišić, smjena Vican, poništenje natječaja odnosno rušenje Buljan Culej te izabranih članova.

Tri cilja HNS-ove kandidatkinje

1. Kurikularna reforma mora se provesti – riječ je o procesu koji treba široku stručnu i političku podršku oko koje je nužno postići konsenzus

2. Revidiranje natječaja za izbor Ekspertne radne skupine za reformu na čelu s Jasminkom Buljan Culej, zbog sumnji u netransparentost

3. Depolitizacija u i oko Ministarstva znanosti – kadrovi instalirani s namjerom da stopiraju kurikularnu reformu trebali bi otići, među njima i Dijana Vican

priznajem.hr