Napokon odličan ministar unutarnjih poslova

Pin It

Nakon "ognjištarskog" HDZ-a, nakon klerofašističkog, ustašoidnog i protueuropskog HDZ-a, napokon imamo progresivnu, liberalnu, prosvijećenu, proeuropsku, promigrantsku, zapravo u pravom smislu humanitarnu stranku koja vodi ovu napaćenu državu i njezin napaćeni narod, a Božinović je zapravo utjelovljenje svih tih vrijednosti.

Josip Boljkovac, Onesin Cvitan, Ivan Vekić, Ivan Jarnjak, Ivan Penić, Šime Lučin, Marijan Mlinarić, Ivica Kirin, Berislav Rončević, Tomislav Karamarko, Ranko Ostojić, Vlaho Orepić – to su svi ljudi koji su obnašali dužnosti ministara unutarnjih poslova, neki kratko, neki duže. No, svi se oni mogu sakriti pred najnovijim šefom MUP-a – Davorom Božinovićem.

Božinović je, bez premca, najkompetentniji, najstručniji, najkvalitetniji čovjek za obnašanje te dužnosti, napose u ovim vremenima izbjegličkih kriza, terorizma, unutarnjih nemira (primjerice jačanja četničkog pokreta) i dalje redom. Osim stručnosti, Božinović se može podičiti i ostalim vrlinama, recimo skromnošću, krotkošću, samosvješću i odmjerenošću: “Radi se o velikom izazovu. Preuzeti resor unutarnjih poslova izazov bi bio čak i u najnormalnijim vremenima. MUP mora odgovoriti svim zadaćama od zaštite ljudskih života i uspostave održavanja javnog reda i mira, sprječavanja kaznenih djela i niza zadaća u novim okolnostima koje suvremeni trendovi u svijetu generiraju i od sustava zahtijevaju novi kreativni napor.“

Za razliku od Tomislava Karamarka, koji je Mesićev kadar, Božinović nema takve terete, a uz to je i hrvatski branitelj, doduše, u neborbenom sektoru. Božinović se borio u neborbenom sektoru i to 4 godine; dakle moguće je i nemoguće.

Evo što Mesić kaže o njemu: „On je kompetentan čovjek, sjajno je vodio čitav posao u mom uredu kao šef ureda, izvrsno je vodio akciju za ulazak Hrvatske u NATO pakt. Bio je glavni organizator i glavni animator za ulazak u NATO savez. Taj posao je obavio sjajno, mislim da hrvatska policija može samo profitirati od jednog takvog profesionalca.“

Ovo o njemu kaže i njegov dugogodišnji prijatelj te šef vlade Andrej Plenković: „S obzirom na ključne teme ugroze u svijetu, Europi i susjedstvu vjerujem da će svojim znanjima i upravljačkim sposobnostima biti u stanju preuzeti odgovornost za vođenje jednog od najvažnijih ministarstava, kvalitetno raditi na rješavanju kriminaliteta, sigurnosti… Jako dobro znam njegovo životni put i karijeru… Riječ je o čovjeku koji ima dovoljno životnog, političkog i stručnog iskustva, osobito u domeni nacionalne sigurnosti.“

Imamo situaciju u kojoj se dvostruki bivši predsjednik te trenutni predsjednik vlade slažu oko ministra unutarnjih poslova. Zar nije to ispunjenje dijalektičkog materijalizma, prevladavanje suprotnosti Mesića (HNS) i Plenkovića (HDZ) u jednoj povijesnoj, velikoj koaliciji i pomirbi?

Mogli smo kritizirati Andreje Plenkovića zbog njegovih poteza, odluka i kadrovskih rješenja, no postavljanjem Davora Božinovića, pokazao je svih Hrvatima da mogu mirne duše spavati. Bivši šef Ureda Stjepana Mesića, stručnjak za „Opštenarodnu odbranu“ i „Društvenu samozaštitu“ jamčit će sigurnost hrvatskih građana. Pomoći će mu i iskustvo savjetnika u Republičkom sekretarijatu za narodnu obranu Hrvatske, kao i iskustvo dok je bio ministar obrane u vladi Jadranke Kosor.

Nakon "ognjištarskog" HDZ-a, nakon klerofašističkog, ustašoidnog i protueuropskog HDZ-a, napokon imamo progresivnu, liberalnu, prosvijećenu, proeuropsku, promigrantsku, zapravo u pravom smislu humanitarnu stranku koja vodi ovu napaćenu državu i njezin napaćeni narod, a Božinović je zapravo utjelovljenje svih tih vrijednosti. U biti, teško je kazati što je bolje: činjenica što napokon imamo odličnog šefa MUP-a ili činjenica što je predsjednik vlade odabrao takvoga čovjeka? Napokon ćemo imati ministra koji će smoći snage i obračunati se s ustaškom pločom u Jasenovcu. Zaista, takvoj stvari nije mjesto na tom mjestu zaista posebnog pijeteta.

Dakle, bez ironije i cinizma, sve čestitke Božinoviću na novom položaju, odnosno svaka pohvala Plenkoviću na državničkom, izvrsnom, promišljenom odabiru, jer neprijatelj nikada ne spava. Doista, pohvale na kadriranju koje je podržao i Stjepan Mesić.

Mila Marušić /HRsvijet