Pupovac smatra da dolazak Plenkovića na čelo Vlade otvara mogućnost da Hrvatska u budućnosti ima premijera koji je gay i Srbin?

Pin It

“Pa u okolnostima koje mi imamo u proteklih nekoliko godina, nisam siguran da je to realna mogućnost, ali to ne znači da se u nekoj perspektivi ili budućnosti, s politikom koju se pokušava izgraditi od dolaska Andreja Plenkovića na čelo Vlade, stvari ne bi mogle promijeniti. U krajnjoj liniji, imamo izabranog potpredsjednika Sabora iz reda nacionalnih manjina, zastupnika talijanske manjine, dr. Furija Radina.

U intervjuu za Slobodnu Dalmaciju Milorad Pupovac odgovorio je na pitanje je li moguće da “osoba sličnog osobnog opredjeljenja i nacionalnog backgrounda [kao Ana Brnabić u Srbiji] u Hrvatskoj preuzme premijersku dužnost? Može li netko tko je gay i Srbin biti predsjednik hrvatske Vlade?”

“Pa u okolnostima koje mi imamo u proteklih nekoliko godina, nisam siguran da je to realna mogućnost, ali to ne znači da se u nekoj perspektivi ili budućnosti, s politikom koju se pokušava izgraditi od dolaska Andreja Plenkovića na čelo Vlade, stvari ne bi mogle promijeniti. U krajnjoj liniji, imamo izabranog potpredsjednika Sabora iz reda nacionalnih manjina, zastupnika talijanske manjine, dr. Furija Radina. Prema tome, i mi radimo neke korake koji nisu tako veliki i možda nisu toliko zabilježeni ili vidljivi kao što je to u slučaju predsjednice vlade Srbije Brnabić, ali se u nešto manjoj mjeri ipak poduzimaju. Ali, takav korak koji bi obuhvatio obje komponente njezina identiteta, kao što je to učinjeno u slučaju Srbije, ne čini mi se realnim na nacionalnom nivou u Hrvatskoj danas. Ali ne kažem da je nemoguć”, odgovorio je Pupovac.

Ana Brnabić deklarira se kao Srpkinja, a Pupovac je u ovom slučaju želi predstaviti kao Hrvaticu, te bi, uz to, dao prednost nečijem životnom stilu ispred kvalifikacija za obavljanje posla.

Način na koji je Furio Radin, predstavnik ‘manjinaca’, postao potpredsjednikom Hrvatskog sabora, je politička trgovina kakva je nepoznata u zemljama Eurpske unije. Nastavak je to trgovine koja traje od početka svibnja kada je Radin izjavio kako uskraćuje podršku Vladi dok se HDZ ne distancira od izjava zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića o manjinama u Hrvatskoj.

Na izvanrednim parlamentarnim izborima 2016. u XII. izbornoj jedinici za talijansku nacionalnu manjinu osvojio je cijelih 1.676 glasova.

Izvor: narod.hr/Slobodna Dalmacija