Je li Martina Dalić iskrena ili samo nedovoljno pametna?

Pin It

Kada bilo koji član, bilo koje Vlade, bilo gdje u svijetu javno izjavi: „Nije na Vladi ispitivati i istraživati tko je, što, gdje i kako?“, onda bi se javnost i neovisni mediji istog trenutka zapitali što je toj osobi? Je li ta osoba toliko iskrena da priznaje nemar, nerad i nezainteresiranost Vlade glede pojava kriminala, korumpiranosti i pljačkanje državnog proračuna, ili je ta osoba zaista toliko nedovoljno pametna i čak iritantno arogantna, da sve „podanike“ (čitaj građane) smatra nedotupavnim ?

A naša ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić je upravo dala takvu izjavu u svezi sa novim spoznajama o tome na koje je sve načine, dakako nezakonite, državni novac odlazio „skretan“ prema (ili u džep) Ivici Todoriću!

Nitko normalan ne misli da ministri ili premijer trebaju osobno raditi posao organa ili institucija koje su zadužene za ispitivanje i istraživanje svih pojava koja su u najmanju ruku sumnjive glede zakonitosti poslovanja, ili bilo kojih postupaka čija je zakonitost upitna. A poslovanje Agrokora, konkretno Ivice Todorića, već desetljećima zaudara do neba svojim „smradom“ glede poslovanja na rubu ili češće preko ruba zakonitog poslovanja. No po Martini Dalić Vladu ne treba da je briga za takve stvari, a istovremeno ista ta Martina Dalić do neba hvali „zasluge“ te Vlade glede donošenja Lex Agrokora (Lex Todorića), dolazeći tako u očitu kontradikciju, s jedne strane tvrdeći da nije Vladin posao voditi računa o tome kako tko posluje, a s druge strane da je Vladin posao spašavati takve za čiji način poslovanja nisu bili „ni zaduženi, ni zainteresirani“! To je klasični oksimoron, koji sebi nitko imalo inteligentan ne bi smio dopustiti, pogotovu ako je na visokoj državničkoj funkciju.

Ne, zaista nije posao Vlade i njenih ministara da osobno ispituju i istražuju nezakonite i kriminalne radnje, ali je osnovna zadaća Vlade da vodi računa o tome da se državni-proračunski-narodni novac ne odlijeva u ruke onih koji najblaže rečeno sumnjivo posluju! I dužnost je Vlade da zatraži od onih kojima je to primarni i operativni zadatak, da ispituju i istražuju takva sumnjiva poslovanja, što u slučaju Agrokora odnosno Ivice Todorića nije učinjeno cijelih 27 godina?! Naravno da nije sva krivnja za ovo što se događalo, i što se sada događa u Agrokoru, na ovoj sadanjoj, kako to Plenković voli govoriti „njegovoj Vladi“, ali je glupo da Martina Dalić takvom oksimoronskom izjavom pokušava amnestirati od odgovornosti i ovu, i sve prethodne Vlade, za ono što se pojavilo kao „strateški“ problem za hrvatsko gospodarstvo!

Ovu oksimoronsku, farizejsku i plitkoumno obranašku izjavu Martine Dalić pogoršava i spoznaja da se „problem“ Agrokor ne bi „otvorio“ pred javnošću, da se nisu pojavili zahtjevi iz inozemstva da se počnu uredno izmirivati potraživanja! Da toga nije bilo vjerojatno ovu Vladu po mišljenju Martine Dalić i dalje ne bi interesiralo da zahtijeva „ispitivanje i istraživanje“ tko, što, gdje i kako radi u Agrokoru. No balon ili kako naš narod rađe kaže - tikva je pukla - pa sada Martina Dalić „očekuje“ da svi rade posao za koji su zaduženi. Ovdje treba zapaziti i nevjerojatno nelogično i prijetvorno ponašanje naših političara na funkcijama, pa i samih Vlada, kao sada i ove, da zasluge za eventualno povećani BDP, za eventualno povećani broj turista, za eventualno povećani izvoz itd., pripisuju sebi, mada je jasno da su za to zaslužni oni koji su radili posao za koji su nadležni, ali sada što se tiče Agrokora sebi ne pripisuju nikakovu nadležnost glede onoga što se događalo.

Dapače, čak se postavlja za ministra glavni ideolog jednog propalog načini poslovanja, čak i nakon „otkrivanja“ afere iz HBOR-a se novci „zakonito“ dostavljaju Agrokoru (ili možda čak Ivici Todoriću), i od javnosti se brižno prikrivaju pravi podaci o tome, tko sada nakon stupanja na snagu Lex Agrokora jamči za nove kredite koji se uzimaju radi „spasa“ poslovanja Agrokora. Da je Ivica Todorić na „svoj brk“ mogao dobivati nove kredite, Lex Agrokor ne bi bio potreban, ali on je postao neprikladan za bilo koja jamstva. A nakon Lex Agrokora, vjerovnici su spremni za davanje novih kredita? Zašto? Komu vjeruju da će jamčiti za otplatu tih kredita? Državi Hrvatskoj? Pa naravno, samo što ova Vlada to javno ne želi reći, krije to od javnosti, pričajući priče o 'brizi za zaposlenike i kooperante', a zapravo štiteći Ivicu Todorića i njegove najbliže suradnike, u koje spada i ministar Zdravko Marić. Kako bi možda Ivan Aralica to rekao, u svezi svega što se tiče Agrokora i Ivice Todorića, otvorila se takva poslovna „septička jama“ koja zaudara do neba, i čiji „smrad“ će morati trpjeti narod, dok će sudionici i njihovi pomagači biti od toga pošteđeni u svojim Kulmerovim, Banskim i inim Dvorima!

Što reći na kraju? Ako Zdravko Marić kaže da nije znao ništa o tome kako se poslovalo u Agrokoru i kakvo je stanje u Agrokoru bilo kada je prelazio za ministra u Plenkovićevu Vladu, ako Hrvatska vlada čeka odluku nekakvog povjerenstva, onda se i od Martine Dalić nije moglo očekivati ništa bolje od ove izjave da nije posao Vlade da vodi računa o tome je li se u državi posluje zakonito. Po onome kako ona shvaća ulogu Vlade, u Hrvatskoj bi mogla mirno „poslovati“ (ako već i ne posluje možda) talijanska, kineska, srpska, bolivijska, meksička, itd. mafija, ako efikasno korumpira one institucije od kojih Martina Dalić očekuje da rade „svoj“ posao, dok se Vlada bavi poslovima kako od građana napraviti majmune, volove i magarce, kojima se trajno prodaje „rog za svijeću“!

Laslo Torma - hrvatski-fokus.hr