Željko Sakić: Prestanite financirati Inicijativu mladih iz Državnog proračuna!

Pin It

Niti jedna suverena država ne bi dopustila ovakva prozivanja, kolektivizaciju tzv. „krivice“, te blaćenje jednog od najvažnijih dana u hrvatskoj povijesti, onoga dana kada je operacijom „Oluja“, naša Domovina oslobođena.

Ne pada mi na pamet navoditi bilo kakve razloge zbog čega se niti jedan Hrvat i Hrvatica nemaju nikakve potrebe ispričavati „žrtvama operacije Oluja“, kako su to sročili u Inicijativi mladih za ljudska prava. Iako se nigdje ne spominju Srbi, jasno je iz konteksta da se isprika odnosi upravo na njih.

Kažu između ostalog u „Inicijativi“;

“Ispriku upućujemo u iščekivanju da isto učine najviša državna tijela Republike Hrvatske, čiji su prethodnici sa državnih mjesta ovu operaciju planirali i proveli.“

Isprikom, bi najviša državna tijela RH, „priznala krivicu“, za planiranje i provedbu oslobodilačke operacije, koja je provedena uz minimalan broj civilnih žrtava. A ta tijela, bi se trebala ispričati nikome drugome nego „Inicijativi“?!

Osobno se nemam namjeru ispričavati nikome, a najmanje članovima peteokolonaške „Inicijative“, ali mogu izraziti ponos svojim sudjelovanjem u operaciji „Oluja“, koji je nakon ovakvih pokušaja, samo još i veći. Isto očekujem od svih svojih suboraca, i svih onih koji su na bilo koji način pomogli da Hrvatska bude oslobođena od velikosrpskih okupacijskih snaga. Nakon što su poražene, svoje su sljedbenike dobile u „Inicijativi“, i to se niti ne pokušava prikriti.

Naravno, da ovako sročenim tekstom, oni zapravo ispisuju optužnicu Hrvatskoj, koja se „drznula“ osloboditi okupiranu teritoriju.  Pri tome eksplicitno optužuju vlasti RH pa se ispričavaju;

„Svima koji su se, unatoč svemu, pokušali vratiti na svoja imanja, ali su u tome od strane državnih tijela Republike Hrvatske bili spriječeni.“

Potom u istom tonu;

„Svima kojima je Republika Hrvatska obećavala mir ukoliko ostanu, a umjesto toga im donijela nasilje, ubojstvo, rušenje i palež.“

Republika Hrvatska je donijela mir i sigurnost oslobađajući okupirani teritoriji, a kolektivno prozivanje RH za „nasilje, rušenje i palež“, sadrži elemente kolektivne krivice, koju žele nametnuti hrvatskom narodu i državi, pa bi se ovime trebale pozabaviti nadležne institucije i provesti kriminalističku istragu. Ali, to još ne čine.

No zato, već, Splitska policija provodi kriminalističko istraživanje u slučaju u kojem je njima, ali i Državnom odvjetništvu, „Inicijativa“ dostavila zahtjev za postupanjem prema splitskom HDZ-ovcu i bivšem gradskom vijećniku Hrvoju Marušiću koji je na Facebook stranici Inicijative, u sklopu njihove kampanje napisao: “’Stoko yugokomunistička, treba vas sudit i streljat!’’ i ’Stoko yugokomunistička, nakon pet godina rata i agresije na RH vi pišete ovakve gadarije… Da smo demokratska država sudili bi vam za veleizdaju i streljali bi vas. A vjerojatno i hoće uskoro!'”.

Najavu da će biti predmet kriminalističkog istraživanja Marušić je prokomentirao kratko, riječima: “A što se tu ima reći? To su veleizdajnici!”

Zašto ih financirate iz Državnog proračuna?

Spomenuta „Inicijativa“, već drugu godinu zaredom traži, kako kažu;  „ispriku žrtvama operacije Oluja“. Ove godine uz bijednu količinu on line prikupljenih potpisa za svoju peticiju, dvotjednu kampanju provode na internetu i uživo, uključujući i plakate na javnom prijevozu u Zagrebu.

Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska jedna od pet članica YIHR regionalne mreže, u kojoj se nalaze Srbija, BiH, Kosovo i Crna Gora.

Jasno je da u toj regionalnoj mreži ključnu ulogu igra država koja se nalazi na posve istim poltičkim pozicijama kao i „Inicijativa“, naravno radi se o agresoru, Srbiji.

Dakle, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, na čelu koje se šesnaest godina nalazila Cvjetana Plavša-Matić iz Državnog proračuna obilato je financirala i financira djelovanje ove petokolonaške „Inicijative“.

Naime, tek, 8. lipnja 2017. godine postavljen je novi UO zaklade s malim izgledima da će se promijeniti njihov model raspodjele državnog novca.

Od 2004. do 2016. godine Nacionalna zaklada odobrila je organizacijama civilnoga društva 371.207.639,90 kuna, a 6031 osoba zaposlena je kroz financijske podrške Nacionalne zaklade!?

Kada netko od Hrvatica ili Hrvata (namjerno neću biti politički korektan pa napisati „i ostalih građana Hrvatske“) uplati novac u Hrvatskoj lutriji, Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva izdvaja se 6,88 posto. „Inicijativa“ će i od toga iz Državnog proračuna prikupiti sasvim pristojna sredstva, da bi se mogla nastaviti baviti propagandnim ratom protiv države koja ih financira.

Niti jedna suverena država ne bi dopustila ovakva prozivanja, kolektivizaciju tzv. „krivice“, te blaćenje jednog od najvažnijih dana u hrvatskoj povijesti, onoga dana kada je operacijom „Oluja“, naša Domovina oslobođena.

Prije nekoliko tjedana, na početku sastanka između ministra obrane Republike Hrvatske, Damira Krstičevića i Jamesa Mattisa, američki ministar obrane, rekao je: „Proučavajući vojnu operaciju Oluju, moram istaknuti kako je Operacija Oluja izmijenila tijek povijesti i danas se o njoj uči u američkim vojnim školama kao o primjeru dobro pripremljene i izvršene vojne operacije.“

Očekujem da će se „Inicijativa“ obratiti i Pentagonu. Možda im tada ukinu sredstva iz Državnog proračuna.

Željko Sakić/priznajem.hr