Željko Sakić: Do kada će Milorad Pupovac biti gospodar Hrvatske?

Pin It

O Miloradu Pupovcu, na domoljubnim portalima, napisano je mnoštvo članaka, uglavnom u podcjenjivačkom tonu. No, posljednji čovjek kojega bi u ovdašnjoj politici, trebalo podcijeniti, jest Milorad Pupovac. Kada bi netko neupućen u odnose i prilike u Hrvatskoj, slušao izjave Milorada Pupovca (u daljnjem tekstu MP) pomislio bi, kako je on vidovit, jer gotovo sve što je MP najavio, se protokom vremena i ostvarilo.

A, nekim „čudom“, dogodile su se i određene stvari o kojima nije govorio, ali svakako se potrudio da se tako odigraju.

Da, MP jest, jedan od najvještijih političara u Hrvatskoj. Ali, za ovoliku količinu moći i utjecaja, potebno je snažno zaleđe u Hrvatskoj i inozemstvu. Dakle, MP je projekt određenih centara moći, koji stoje iza njega, i ostvaruju direktan utjecaj, na ključne političke odluke, koje se donose u Zagrebu. Odmah želim reći, kako je njegova moć i utjecaj, obrnuto proporcionalna, utjecaju i moći hrvatske političke elite, pa i same države.

Kako je sve započelo?

MP je doktorirao 1986.g. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na spomenutom fakultetu početkom 1989. godine MP je jedan od vodećih ljudi Udruženja za jugoslavensku demokratsku inicijativu, neojugokomunističke stranke koju je osnovao s Predragom Matvejevićem, Žarkom Puhovskim, Kočom Popovićem i ostalim jugokomunističkim kadrovima.

Sa Žarkom Puhovskim, MP ostvaruje osobito dobru suradnju, koja se održala do danas.

Iako je MP pokušao s nekoliko stranaka srpske provenijencije, u Sabor ulazi 1995.g. na listi Akcije socijaldemokrata Hrvatske. Od tada više nikada nije bio bez zastupničkog mandata.

No, 1992. još vrlo oprezan MP koji tada, primjerce, govori čistim hrvatskim jezikom, izlazi u javnost s izjavom koja mu je mogla zapečatiti karijeru.

U veljači 1992. izjavio je, da je u Hrvatskoj; „11 tisuća srpske djece pokršteno“.

Kardinal Kuharić tada traži da se ta informacija smjesta provjeri. Živko Kustić, glavni urednik „Glasa koncila“ ustvrdio je da „nijedan takav slučaj nije zabilježen“.

Na tiskovnoj konferenciji koju je potom organizirao MP ničim nije potvrdio te svoje optužbe, jer su bile laž.

Stoga, zagrebački okružni tužitelj u svibnju 1992. podiže optužnicu protiv MP zbog širenja lažnih vijesti. Do procesa nikada nije došlo.

Nakon ulaska u Sabor, MP prelazi u SDSS Vojislava Stanimirovića, gdje je bio potpredsjednik, ali zapravo ključan čovjek, koji je odlučivao o svemu.

U prostorijama „Prosvjete“ MP je 1997. osnovao Srpsko narodno vijeće.

Te 1997.g. kada se izglasavao Šeksov paket ustavnih promjena, koji je između ostalog u Ustav uvrstio manjine, zastupnici su sat vremena čekali jedan, presudan glas.

Bio je to glas MP. On je u zadnji trenutak ušao u Sabornicu i tiho izgovorio svoje “da” za ustavne promjene.

Dolaskom na vlast 2000.g. Ivica Račan ne ide u koaliciju s MP, ali promjenom ustavnog zakona o manjinama, koji je predviđao da za dvojezičnost – manjina mora biti nazočna sa 50% stanovništva, smanjuje taj postotak na jednu trećinu!

Tu se nalazi barem prividan temelj, za kasnije nasilno postavljanje dvojezičnih ploča u Vukovaru.

Dolaskom Ive Sanadera za MP više nema zapreke

MP je sa svoja tri saborska mandata bio ključni koalicijski partner HDZ-a u razdoblju od 2003. do 2011. godine, a to je i danas.

Sanaderov “Hristos se rodi” lansirao je MP u političku orbitu. Sklopio je sporazum u kojem mu je HDZ dao sve što je tražio. MP je dobio proračunski novac i politički utjecaj, osigurana tri mandata za SDSS u Saboru. Potpredsjednik Sanaderove Vlade postao je posljednji sekretar Saveza komunista u Zagrebu, i čovjek MP-a, Slobodan Uzelac.

Bila je to bitka za politički utjecaj, ali i velki financijski udio – u početku za strane donacije, a kasnije sve više za ogromna sredstva iz državnog proračuna. Novac se usmjeravao u kulturna društva, u medije, prosvjetu, izdavačku djelatnost, uglavnom u sve što se moglo prikazati kao djelatnost manjina, iako je s time imalo malo veze.

MP je, između ostalog, ishodio “konsolidaciju radnog staža pobunjenicima na područu tzv. SAO Krajne od 1991. do 1995. godine”, zbog čega Hrvatska danas isplaćuje 55 000 takvih mirovina.

MP ima svoje paralelne proslave, novine i institucije

MP predsjednik SNV-a rekao je da ‘ploča s natpisom ‘Za dom spremni’ i komemoracija žrtava Jasenovca ne mogu ići zajedno’, pa su 22. travnja 2017.g. prisustvovali crkvenom obredu u Mlaki, a sudjelovali su i u organizaciji alternativne komemoracije s antifašistima.

U Srbu 27.srpnja MP organizira tzv. proslavu Dana ustanka naroda Hrvatske, iako je to dan pokolja nad nesrpskim stanovništvom, ignorirajući službenu proslavu, na drugom mjestu i u drugo vrijeme.

SNV u suradnji s SKD-om Prosvjeta 2006. osnovao je Arhiv Srba u Hrvatskoj. Arhiv Srba u Hrvatskoj, između ostalog, poziva sve koji su zainteresirani da doniraju građu, ali i svjedočenja o stradanjima u Drugom svjetskom ratu i ratu 1991.-1995.

Srpsko narodno vijeće je 2008. godine pokrenulo Političku akademiju. Od njenog osnutka, Akademiju SNV-a pohađalo je pet generacija polaznika.

SNV Bulletin #10:  „Historijski revizionizam, govor mržnje i nasilje prema Srbima u 2016.“,

tiskan je uz financijsku pomoć Vlade RH, EU, te Grada Zagreba. Polovica izdanja je otisnuta na engleskom jeziku, kako bi se mogla poslati svim veleposlanstvima u Zagrebu i inozemstvu, što je i učinjeno. Ako Vlada i Grad Zagreb financiraju tiskovinu takvog naslova i sadržaja, tko može dovesti u pitanje propagandu koju tamo šire.

Tjednik Srpskog narodnog vijeća “Novosti” i ovogodišnju proslavu “Oluje” obilježava naslovnicom. “Lijepa naša lijepo gori”. Svakoga dana iz državnog proračuna za taj tjednik izdvaja se 9 000 kuna, odnosno 3,2 milijuna kuna godišnje.

I sve ostale aktivnosti plaćene su iz državnog proračuna.

MP je „vidovit“ to je jasno

Suci Ustavnog suda izabrali su 13. lipnja 2017. Miroslava Šeparovića za predsjednika suda.

Saborski zastupnik SDSS-a MP 26. lipnja 2017. izjavio je da će HOS-ova ploča u Jasenovcu s pozdravom “Za dom spremni” biti maknuta.

Dan kasnije, 27.lipnja 2017.g. saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović izjavljuje: “Nemam dileme, ploči s pozdravom ‘Za dom spremni’ u Jasenovcu nije mjesto. Neka Vlada nađe zakonit način da se ploča ukloni”, poručio je Šeparović odgovarajući na pitanje, baš, MP.

Koncentracija moći MP-a

Ozren Pupovac, sin saborskog zastupnika  i predsjednika Srpskog narodnog vijeća MP zaposlio se u veljači na riječkom Filozofskom fakultetu. Sveučilište u Rijeci vraća iz inozemstva, tri znanstvenika godišnje na temelju odluke tadašnjeg ministra, Pave Barišića, i baš je on bio izabran.

MP je u braku s novinarkom Slavicom Lukić s kojom živi u kući u zagrebačkoj elitnoj četvrti Gračani.

Slavica Lukić, potpredsjednica je HND, kojem se na čelu nalazi Saša Leković sa završenom srednjom školom, a SSS  je bila formalni razlog za smjenu bivšeg urednika Novog lista Roberta Franka, koji se zamjerio MP pišući o aboliranim zločincima iz tzv. vojske RSK, a koji bez ikakvih problema, žive u Hrvatskoj.

Trebalo je dugo godina ustrajnog rada, i planiranja, da bi MP postao čovjek, bez čije se suglasnosti, ne može donijeti gotovo niti jedna bitna politička odluka. A, u politici, ništa nije slučajno, ništa se ne događa slučajno, i svi su procesi i pojave negdje osmišljene.

Kao što je vidljivo, MP nikada ne bi bio moćni MP, da mu to zbog raznih razloga u dugom vremenskom periodu nisu omogućile političke elite u Zagrebu. Sličan primjer, ne može se pronaći niti u jednoj državi EU, ni onoga što nazivaju „regija“, niti puno šire.

priznajem.hr