Plenkoviću, daj već jednom pitaj Pupovca što mi Hrvati smijemo, a što ne smijemo raditi, govoriti, nositi...!

Pin It

Dotični, nedavno učlanjeni i postavljeni predsjednik te stranke cijelo vrijeme govori u tom duhu. Za tako smjelu izjavu koja je na tragu srpske mitomanije, velikosrba i domaćih orjunaša, nije dao niti jedan povijesni argument. Jer o našoj hrvatskoj povijesti ništa ni ne zna, jer da zna drugačije bi reagirao.

Obzirom na sve veće prijepore oko spomen obilježja stradalim hrvatskim braniteljima, pripadnicima HOS-a, i mogućim reperkusijama nakon odluka ovdašnjih vlasti, imam nekoliko pitanja koja zanimaju, nadam se, i veći krug naših građana. Nakon što su ovdašnji samozvanci po naputcima srpske istoriografije i velikosrba (ma gdje bili) pozdrav Za dom spremni, koji se inače u različitim varijantama već stoljećima koristi u javnom životu Hrvata neovisno o državnoj zajednici u kojoj su živjeli, proglasili jedino ustaškim. To upućuje da se taj pozdrav više ni u kojem obliku i povodu ne bi smio koristiti, jer se koristio u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj?! O tome nas podučavaju svi oni koji ne vole ovu državu ni hrvatski narod, koji o našoj povijesti i tradiciji ništa ne znaju. Dok su stavovi Milorada Pupovca i njemu sličnih očekivani, napose potpora od svojte nereformiranih Bernardićevih staljinista, orjunaša, zagorskog revolucionara posrbice Dončića, antihrvatskih udruga poput Documente, subnorovaca koji proslavljaju dan masakra četnika nad hrvatskim građanima toga dijela Like, kao ustanak (koji i čiji?!) čudno je (a možda i nije) da se toj falangi priključio i aktualni predsjednik HDZ-a - hrvatske stranke koja je pod dr. Franjom Tuđmanom ostvarila povijesnu pobjedu nad srpskim okupatorom, domaćim orjunašima i petokolonašima - Andrej Plenković.

Dotični, nedavno učlanjeni i postavljeni predsjednik te stranke cijelo vrijeme govori u tom duhu. Za tako smjelu izjavu koja je na tragu srpske mitomanije, velikosrba i domaćih orjunaša, nije dao niti jedan povijesni argument. Jer o našoj hrvatskoj povijesti ništa ni ne zna, jer da zna drugačije bi reagirao. Ali, ni mediji koji su pod njegovom kontrolom ne smiju iznositi drugačije, povijesno relevantnije istine. Vidimo da svakodnevno Milorad Pupovac – njegov i partner HDZ-a, ucjenjuje predsjednika Vlade što već nije maknuo spomen ploču poginulim hrvatskim braniteljima iz redova HOS-a u čijem je amblemu upisan taj, za velikosrbe, zlokoban pozdrav – Za dom spremni. Što čeka kad ga je taj isti od milja prozvao suvozlati. Rijetka privilegija za istinski ponos. Tu je i stranka Vesne Pusić koju je dostojno zamijenio Predrag Štromar. Tu je i separatist iz Istre Furio Radin. Našla se bratija – junak do junaka. Nije mi poznato jesu li i ostale manjine na liniji Pupovac – Radin.

No, da se vratim na početak ovog teksta. Naime, zanima me smije li se   pjevati Lijepa naša, jer su je i ustaše izvodile u različitim prigodama? Smije li se upotrebljavati hrvatski grb, neovisno o početnom polju, jer su ga i mrski ustaše koristili? Je li u pitanju hrvatska nacionalna valuta kuna, jer su i nju koristili mrski ustaše? Smijemo li mi hodati po ulicama naših gradova jer su po njima hodale i mrske ustaše? Hoćemo li porušiti sve bolnice, materijalnu i duhovnu kulturu koja je stvorena u vrijeme te mrske države?! Mislim da bi na ta pitanja trebao odgovoriti premijer ove zemlje, da konačno do kraja čujemo njegova znanja o ovim temama.

Obzirom na dosadašnje izjave razvidna je utemeljenost njegovih stavova na temelju antihrvatske, velikosrpske i jugoslavenske istoriografije. Ako on ne će građanima ove zemlje reći svoje mišljenje neka zaduži ministricu kulture. Ako ni to ne će ići možda bi na ova pitanja najbolje odgovorili Milorad Pupovac i Predrag Štromar?! Zašto bi trebali odgovori na ta pitanja? Iz jednostavnog razloga. Sve veći broj građane se boji progona ako nešto krivo kažu. Treba ljudima reći što smiju a što ne smiju – govoriti, pisati, misliti, pjevati!

Smije li se ovaj narod zapitati kako to da je u nama susjednoj Srbiji na djelu proces rehabilitacija četničkih zločinaca koji su u Hrvatskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata zajedno s talijanskim fašistima učinili brojne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hrecegovini, sve uz šutnju ovdašnjih vlasti?! To se nas ne tiče, ma je li! Predsjednik Srbije Vučić janjičarskom metodom uvjerava mlade Srbe pristigle iz hrvatskog grada Rijeke i drugih dijelova Hrvatske, njemu u posjet, kako bi bilo primjerenije navijati za neki srpski klub, a ne za neku Rijeku! Imaju li Obersneli, Komadine, Plenkovići, Pupovci, Štromari što reći na taj bizantinski primitivizam. No, ni to se njih ne tiče. Ma je li! Smije li ovaj narod, gospodine Plenkoviću znati zašto financirate Pupovčev list Novosti koji iz broja u broj širi mržnju prema narodu kojemu i ja pripadam, dok veliki broj naših tiskovina skuplja milodare da povremeno mogu izlaziti. I mene se to tiče. I većinu našega naroda. Niste reagirali na okrutni cinizam tog Srbobrana na temu požara u našoj Dalmaciji: Lijepa naša lijepo gori! Vi vjerojatno mislite da se radi o demokratskim pravima.

Možda bi mogli privoliti svojega partnera da dio dobivenih sredstava usmjeri nagradama naših vatrogasaca. Niste kao demokršćanin, kako predstavljate sebe i svoju stranku, reagirali na izjavu britanskog sveučilišnog profesora u Zagrebu, koji je majku kardinala Josipa Bozanića prozvao kurvom a njemu zaželio smrt! Ni to se vas ne tiče. Ma je li? Vas se jedino tiče kako narkotizirati i obezvrijediti naš narod, kako mu uz velikosrbe nametnuti osjećaj krivnje za pozdrave koje koristi, za lažne srpske ustanke u Hrvatskoj, za bešćutne laži oko žrtava Jasenovca, za relativizaciju antihrvatskih filmova u režiji HAVC-a, itd.

Hrvate treba pritegnuti, u stranci se rješavate tzv. radikala i ekstremista i slično. Nigdje niste rekli koji su to? Kada naš narod dobije vaše odgovore (može i u duetu (Pupovac – Plenković) znat će koju će zastavu moći postaviti, koju će himnu moći slušati, koje pozdrave će smjeti koristiti, hoće li, primjerice, smjeti pjevati Vilu Velebita i Lijepu našu?! Što će majke i očevi na spomenike svojoj djeci stradaloj u velikosrpskom vojevanju smjeti napisati? Da ljudi stalno ne zivkaju za savjet Pupovca, Štromara, vas ili ministra unutarnjih pitanja. Bilo bi možda najbolje, da temeljem naputaka premijera (uz obvezne konzultacije s Pupovcem i njegovim vezama) Ministarstvo za unutarnja pitanja, o tome izvijesti javnost. Jer kakav je to narod koji od svoga vrhovništva nema odgovore na tako važna pitanja?! Vođen kao ovce, tko zna gdje?! U neku novu maglu!

Na kraju ipak tračak nade da nije sve tako crno. Izjava je to dr. Miroslava Tuđmana: Uklanjanjem HOS-ove ploče zapravo uklanjate ljude koji su ginuli za demokratsku Hrvatsku. Nisam siguran da aktualna Plenkovićeva vlast i njegovi partneri imalo drže do tih riječi. Možda će se ipak u toj velikoj hrvatskoj stranci HDZ-u naći poneki pojedinac koji će javno podržati Tuđmanove riječi?!

Mijo Ivurek, Zagreb/hrvatski-fokus.hr